2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukla Birlikte Uyumak?
YAZI #4774 © Yazan Pdg.Onur CAN ÖNCÜL | Yayın Mayıs 2018
Ayrı odada yatabilme becerisinin gelişmesi, çocuğunuz için tıpkı yürümek, koşmak, kaşık tutabilmek gibi çok keyif verici, bağımsızlaşmayı ve bireyselleşmeyi gösteren ve öz güveni artırıcı gelişmelerdir.

Çocuğunuzun ayrı bir odada yatabilmesi özellikle kreşe ve okula başlama süreçlerinin rahat geçirilmesini sağlamaktadır. Başlangıçta kaygı yaratabilecek “kendi odasında yatma deneyimi” zaman geçtikte ve tekrarladıkça kaygının giderek azalmasıyla birlikte gurur verici bir eyleme dönüşecektir.
Bu geçiş dönemlerinde anne babaya düşen görev, çocuğunuzun yaşayabileceği endişeyi anlayabilmek, destekleyici ve cesaretlendirici olmaktır.

Çocuğunuzun herhangi bir başarısız deneyiminden sonra sizin de kaygılanmanız ve katı davrandığınız düşüncesiyle suçluluk duygusuna kapılmanız, çocuğunuzun bir sonraki girişimi için cesaret kırıcı olacaktır. Örneğin; kendi odasında yatmaya başlamış çocuğunuzu, herhangi bir korkulu rüya sonrasında tekrar odanıza geri almanız yanlış bir davranıştır. Bunun yerine bir süreliğine yatağının yanında oturarak, çocuğunuzun başını okşayıp rahatlattıktan sonra uyumasını sağlamak daha doğru davranış olacaktır. Ayrıca çocuğunuzun odasının ayrılmaması; sizin, eşinizin ve çocuğunuzun yatış saatlerinde değişikliklere neden olacak, ebeveynler olarak sizler ayrı odalarda yatmak durumunda kalabilecek, bu da sizin ilişkinizi olumsuz etkileyebilecektir.

Uykuya geçişle ilgili neler yapılmalıdır?

Çocuğun uykuya geçişle ilgili sorunları varsa aşağıdaki öneriler dikkate alınabilir:

- Çocukla konuşun: Bu konuşmada, onun kendine ait bir odasının ve yatağının olduğu, büyüdüğü, kendi yatağında yatması gerektiğini anlatın.

- Odasında değişiklikler yapın: Özellikle yatak örtüsü, yastıklar, odasındaki birkaç küçük eşya vb. değiştirilerek odasına ilişkin duygularını güçlendirin. Bu değişiklikleri onun fikrini alarak yapın.

- Uyku öncesinde rutinler oluşturun: Elini yüzünü yıkama, dişlerini fırçalama, pijamalarını giyme, yanağına öpücük kondurma, sarılma gibi uyku öncesi davranışları rutin hale getirin.

- Uyku öncesi evdeki ortamı düzenleyin: Televizyonun sesini kısın, odasındaki ışığı da kapatın ya da azaltın. Böylece uyarıcı yoğunluğunu azaltarak uykuya geçişini kolaylaştırın.

- Uyku öncesi yarım saati geçmeyecek şekilde kitap okuyun: Kitap okumak, psikolojik anlamda rahatlık sağlar. Bu da onların hem dil gelişimine hem de hayal dünyalarının gelişmesine katkı sağlar.

- Gerekirse yatağının yanında bir süre bekleyin. Yatağında uyumakta zorluk yaşarsa, bir süre yatağının kenarına bir sandalye çekin ve oturarak uyumasını bekleyin.

- Gece uyanırsa tekrar yatağına götürün. Çocuğun gece uykusu bölünebilir ve yanınıza da gelebilir. Bu durumda, yine sakince kucaklayıp yatağına götürülmesi daha doğrudur. Uykuya geçene kadar tekrar yanında beklenmesi iyi olur. Önemli olan, çocuğun kendi yatağında gözünü kapatıp kendi yatağında açmasıdır. Bir süre bu konuda istikrarlı davranılması alışkanlığın kazanılmasını çok kolaylaştırır.

Çocuğunuzun uyku düzeniyle alakalı sorunlar yaşıyorsanız çevrenizdeki uzmanlardan destek almanızı öneririz.

Pedagog Onur CAN ÖNCÜL
Çocuk Ergen ve Aile Danışmanı
Oyun ve Aile Terapisti
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Onur CAN ÖNCÜL'ün Makaleleri
► Çocukla İletişim Psk.Ahmet YILMAZ
► Çocukla İletişim Psk.Ahmet YILMAZ
► Çocukla İletişim Psk.Dnş.Dündar KORKMAZ
► Çocukla İletişim Kurmak Neşe ÖZTÜRK
► Hep Birlikte Evde Psk.Beria TOPTAŞ
► İstismar Mağduru Çocukla Görüşme Psk.Sinem ÇİBAŞ KARLIKLI
► Çocukla Kaliteli Vakit Geçirmek Psk.Ayşenur KARAKÜLAH
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukla Birlikte Uyumak?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Oyun Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:32
Top