2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Acı ile Ne Yapmalı?
YAZI #4775 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Mayıs 2018
Geçen sabah bir danışanımı düşünerek; duygusal acı karşısında durmayı öğrenmeye ihtiyacı var diye uyandım. Duygusal acıya verdiğimiz tepkiler bazı kişiler için otomatiktir. Farkındalık arttıkça duygusal acıya inançlarımıza uygun bir şekilde yaklaşmaya başlarız. Duygusal acı karşısındaki duruşumuz kaderimizi şekillendirir. Bu nedenle duygusal acı ile ne yapmalı sorusunu cevaplıyorum.

Duygusal Acı Nedir? Ne Zaman Hissederiz?

Duygusal acıyı egomuzun yaralanması, yalnızlık, olduğumuz gibi sevilebilir ve yeterli hissetmeme hali olarak tanımlayabiliriz.

Duygusal acı hissettiğimiz durumlardan bazıları şunlar:

Sınırlarımızın ihlal edilmesi
Çaresiz hissetmek
Kendimizi anlatmaya çalışıp anlaşılmamak
Haksızlığa uğradığımızı hissetmek
Çeşitli şiddette eleştiriye maruz kalmak
Çoğu zaman duygusal acının kaynakları bugünde değildir. Ancak bugün bizim bu acıya verdiğimiz tepkilerle dönüşebilmek için tetiklenmişlerdir.

Çocuklar ve Duygusal Acı

Çocuklar duygusal acı hissettiklerinde ne yapacaklarını etraflarındaki büyüklerden öğrenirler. Duygusal açıdan çocuğun acı yaşamasına neden olan ebeveynleriyse o zaman çocuk başetme mekanizması olarak düşünce hataları ve bunlara uygun inançlar geliştirir, duygusal olarak ta kendini uyuşturabilir.

Terapinin güvenli alanında danışanlarımızla birlikte onların duygularıyla bağ kurarken aynı zamanda, bu düşünce hatalarını ve inançları dönüştürmelerini sağlarız. Aile görüşmeleri aynı anda tüm aile bireyleri için bunu yapmamızı mümkün kıldığı için çok etkili olurlar.

Duygusal Acı İle Yıkıcı Etkileşim

Duygusal acı karşısında gösterilen otomatik tepkiler tehdit altında hissettiğimizde sürüngen beynimizin harekete geçmesiyle gerçekleşir. Bu tepkilerden bazıları şunlar:

Öfkelenmek
Fiziksel saldırıya geçmek
Alay etmek
Suçlamak
Eleştirmek
Acımıza neden olduğunu düşündüğümüz kişi veya kişilere düşman olmak, öc almaya yönelik davranmak
İçe kapanmak
Kendine zarar vermek
Konuyla ilgisi olmayan bizden zayıf bir canlıya acı çektirecek şekilde davranmak
Bu tepkiler bazen bizi koruyormuş gibi görünseler de sadece sıklıkla haklıyken haksız duruma düşmemize neden olmakla kalmazlar aynı zamanda daha fazla duygusal acı ortaya çıkmasına yol açarlar.

Etkileri o anda ve gelecekte bizim ve etrafımızdaki kişilerin yaşam kalitesini çok çeşitli düzeylerde düşürür.

Duygusal Acıya Yapıcı Yaklaşım

Farkında olsak ta olmasak ta kaynaklarını bizim ve atalarımızın geçmişinden alan duygusal acıya öyle bir farkındalıkla yaklaşmalıyız ki şimdi ve gelecekte en yapıcı etkileri olsun. İşte önerilerim:

Duygusal acınızdan kaçmayın, sevgiyle karşılayın, Hooponopono yöntemi ile arındırın.
Bir başka kişi veya nesneye zarar vermeme prensibine göre hareket edin.
Kendinizde tamir eden, acı döngüsünü dönüştüren kişi olma niyetini geliştirin.
Kişiselleştirmeyin, hissettiğiniz başkalarının duygusal acılarını da içeriyor olabilir.
Acınızdan korkmadan onunla sakince kalın, armağanlarını araştırın,
Acınızın sizi ve çevrenizi dönüştürmesine, güçlendirmesine izin verin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Psikolojik Yardım Almadan Önce Neler Yapmalı? Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Duygusal Acı ile Ne Yapmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:18
Top