2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Başlangıç Yapın ve Sigarayı Bırakın!..
YAZI #4799 © Yazan Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ | Yayın Mayıs 2018
Sigara alışkanlığı, gerek sosyal ve psikolojik gerekse genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, daha çok çocukluk ve gençlik çağında kazanıldığı da iyi bilinmektedir. Ebeveyninin veya diğer büyüklerinin sigara içtiğini gören çocuk merak içgüdüsü ile sigara içmek isteyebilir. Hatta bir de sigara içtiği halde ‘’Ben içiyorum ama sen sakın içme…’’ şeklinde gelen bir ifade, çocuğa hiç inandırıcı gelmez ve sorunun büyük olmakla ilgisi olduğunu düşünerek sigarayı da büyümüş olmanın bir sembolü olarak görmeye başlayabilir. Küçük yaşlarda birkaç adetle başlayan sigara alışkanlığı zaman içerisinde (8 ile 10 yıl) müthiş bir artış gösterip nikotin bağımlılığına zemin hazırlar. Gençlik çağında birey, sigara içilen arkadaş ortamından dışlanmamak için de sigaraya başlayabilir.
Şu ana kadar yapılmış olan araştırmalarda, sigara dumanı içerisinde yaklaşık 4000’den fazla kimyasal madde olduğu keşfedilmiştir. Bunların içinde en iyi bilinen ve en tehlikelileri başta karbonmonoksit olmak üzere nikotin, arsenik, siyanür, kadmiyum, radyoaktif polonyum, akrolein, aseton, benzpiren, toluen ve katrandır. Arabanın egzoz gazının aynısı olan karbonmonoksit kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltmaktadır. Kokain ve morfin kadar bağımlılık yapan nikotin ise kan basıncını, yani tansiyonu ve kalp hızını arttırırken öte yandan, karbonmonoksit ile birlikte koroner arter ve beyin damar hastalıklarına da kapı açmaktadır. Radyoaktif polonyum ise yaydığı alfa ışınları ile kansere davetiye çıkarmaktadır. Katran ise kanser yapıcı (kanserojen) olup, bronşlarda birikerek akciğer kanseri ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olmaktadır. İşte tüm bu kanserojen maddeler bir nefes sigarayla da kan dolaşımına karışıp kişiye fiziksel bakımdan yıkıcı sonuçlar sunmaktadır.
Sigarayı bırakma programlarının çatısı altında, sigara kullanan bireyler için kendine yardım yöntemlerinin daha da geliştirilmesi yönünde araştırmalar sürekli devam etmektedir. Pek çok birey sigarayı bırakmak için bununla ilgili kliniklere başvurup sigara bıraktırma programlarında uzman yetkililere danışırlar.

Sigara Nasıl Bırakılır?
1) Neden sigarayı bırakmak istediğinizi iyi bilin…’Sigara sağlığa zararlıdır’ ifadesi ile herkesin tekrarladığı nedenlerden dolayı karar alıp harekete geçmek, size yeterli bir motivasyon sağlamayacaktır. Bunun yerine ailenizi ve çocuklarınızı sigaranın zararlarından korumak, kanser ve türevi hastalıklardan uzak durmak veya erken yaşlanmayı engellemek gibi daha güçlü sebeplerden dolayı sigarayı bırakmaya başlayabilirsiniz.
2) Sigarayı bırakmayı kesinlikle gözünüzde büyütmeyin ancak hafife de almayın.
3) Bıraktığınız ilk günde 'bu iş bitti,' deyip sonra hayal kırıklığına uğramayın… Nikotin bağımlılığı hem kimyasal hem psikolojik hem de sosyal bölümleri olan güçlü bir bağımlıktır ve de kurtulmak için uğraşmak gerekir. Bu süreç boyunca alabileceğiniz her yardımı istemekten kesinlikle çekinmeyin.
4) Her şeyin altından tek başınıza kalkmaya çalışmayın… Mesela sigarayı bıraktığınız ilk andan itibaren ailenize ve çevrenizdekilere sigarayı bıraktığınızı söyleyin. Çevrenizin desteğiyle hem cesaretiniz artacak hem de kararınızı çevrenize açıklamış olmanın sorumluluğuyla bu yolda ilerleme gücünü kendinizde bulacaksınız.
5) Günlük sıkıntılarla başa çıkmanın başka yolunu bulun… Genelde hepimiz stresle başa çıkmada sigarayı önemli bir araç olarak kullanma alışkanlığı içerisindeyiz. Ancak sıkıntıları idare etmede yeni bir yol bulmak gerekir. Örneğin; müzik dinlemek, sakız çiğnemek gibi kullanılabilecek her yöntem sigaradan kurtulmak için mücadeleyi kolaylaştırıcı bir adım olacaktır.
6) Sigarayı hatırlatanlardan uzak durun.
7) Tekrar tekrar denemeye kesinlikle çekinmeyin… Sigarayı tam anlamıyla bırakan pek çok kişi daha önce defalarca deneyip başarısız olduklarını bildirmektedir. Bu anlamda başarısızlık hissi sizi yıldırmasın, dahası her denemeyi yeni tecrübeler edinmek için bir fırsat olarak kullanmaya çalışın.

Bütün bunlarla birlikte sigarayı bırakarak asıl kazancın akıllardan çıkarılmaması gerekir: Sağlık… Sigara öksürüğü azalıp kaybolacak ve onun neden olduğu baş ve mide ağrıları kesilecek… Körelen koku alma duyusu yeniden gelişecek… Yemeklerin lezzeti yeniden tam anlamıyla anlaşılacak… Diş ve parmaklardaki sarı lekeler gitmiş olacak… Harcayacak çok daha fazla para olacak… Sağlığınızın bir kısmı yerine gelecek… E daha ne olsun?
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa Varol YORULMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Emdr ile Yeni Bir Başlangıç Psk.Emine YURDAKUL
► Anaokuluna Başlangıç ve Adaptasyon Psk.Gizem BODUR ATALAY
► Sigara Bağımlılığı ve Sigarayı Bırakma Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Sigarayı Bıraktıktan Sonra Sizi Neler Bekliyor? Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bir Başlangıç Yapın ve Sigarayı Bırakın!..' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:00
Top