2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sabah Gazetesi Esra Tüzün 22.09.2009 Röprtajı --- Hayatı 1 ve 4.Üncü Sınıfta Şekilleniyor.
YAZI #485 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Eylül 2009
SABAH GAZETESİ ESRA TÜZÜN RÖPORTAJI --- 22 EYLÜL 2009

Hayatı 1 ve 4'üncü sınıfta şekilleniyor
Perşembe günü resmen başlayacak yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesi Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz aileleri uyardı: 1'inci ve 4'üncü sınıflar zordur. Çocukların hayatlarını şekillendirir, başarıyı etkiler

Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, okula yeni başlayan çocukların okul başarısını artırabilmek için ailelere basit ama etkili önerilerde bulundu. Yılmaz, "Çocuğunuza okul çantasını hazırlama, ev ödevi yapma ve zamanı iyi kullanma alışkanlıklarını kazandırın. Ödev yardımlarını azaltın ki, çocukta bağımlılık yaratmasın" diye

Bu sınıflarda okuyacak çocuklar için artık yaşamın ciddiyetini algılama zamanı gelmiştir. İlkokul birinci sınıf, çocuğun öğrenim hayatının ilk kilometre taşıdır. Sürekli oynanan oyunlar, kucakta dolaşmalar ve özgürlük bitmiş; yerini kurallar, sorumluluklar ve dersler almaya başlamıştır. Elbette bu durum çocukta okuldan kaçış ya da okula gitmeyi istememeye neden olabilir. Bu durumda istikrar korunmalı; okula gitmesi konusunda net olunmalıdır.

Okul eşyalarını çocuğun beğenisiyle alın. Sizin seçtikleriniz değil, onun seçtikleri öncelikli olsun.

1'inci ve 3'üncü sınıflar için:
OKULA HAZIR MI TEST EDİN
Okulların açılmasıyla uyku saatlerini planlayın. Çocuğunuzun uyku saatlerine mümkün olduğunca uymasını sağlayın.
Ona, özellikle Türkçe dersini geliştirmek ve okumayı sevdirmek adına resimli, renkli, az yazılı ve bol resimli kitaplar alın. Çocuklar kalın, sayfalarca yazı olan hikâyeleri okumak istemezler. Bundan dolayı da okumayı bir işkence gibi görürler. Bu nedenle okuması kolay, çabuk bitirilen kitapları tercih edin.
Sık sık çocuğunuza okulun güzelliklerinden bahsedin. Eğitimin cezbedici yanlarını vurgulayın ve onun olumlu düşüncelerle okula gitmesini sağlayın.
Çocuğunuzun okula hazır oluşunu üç şekilde tespit edebilirsiniz. Öncelikle okul kavramına zihinsel olarak hazır mı buna bakın. İkinci planda bedensel ve hareket becerileri yeterli mi, üçüncü planda da insan ilişkilerinde sosyal mi bunları gözleyin. Eksiklerini tamamlamaya çalışın.
Okul için gerekli günlük yaşam ritüellerini şimdiden kazanmasını sağlayın. Unutmayın ki, çocuğunuzun okul ve öğrenim hayatının iskeleti oluşuyor. Ne kadar sağlam alışkanlıklar kazandırırsanız bunun etkisini uzun seneler gör

4'üncü ve 5'inci sınıflar için:
Dördüncü sınıf öğrenim hayatının ikinci kilometre taşıdır. İleriki öğrenim hayatının başarısını şekillendirir. Hatta üniversite başarısında bile etkilidir. Bu nedenle planlı çalışmayı öğrenmeniz gerekir.
Çalışma masanızın önüne günlük ders planınızı renkli kalemlerle yazın. Her renge uygun bir dosya edinin. Eğer mümkünse önünüze konmuş bir rafa sıralayın. Örneğin; mavi Türkçe, sarı matematik dosyası olsun. Bu dosyalara ders kitapları, notlar, testler vs... koyun. Bu sınıflandırma ile bilgiye ulaşım ve hatırlama daha kolay olacaktır.



NOTLARI PANOYA ASIN!
Haftalık plan yapın. Salı saat 19.00'da televizyon izlenecek, saat 20.00'de matematik testi çözülecek gibi... Ancak bunu yapmak için değil, gerçekten inanarak yapın. Zira kazanacağınız bu alışkanlık sizi birçok sıkıntıdan kurtaracaktır.
Anlamakta zorlanıyorsanız; bir büyüğünüzden size okumasını isteyin. İşitmek, okumaktan bazen daha etkilidir.
Bir pano edinin. Derslerle ilgili notlarınızı yazın ve asın. Sürekli göz önünde olan bilginin beyinde kalıcılığı daha fazladır.

SÜREKLİ ÇALIŞMAYIN!
Ders ve özel vakitlerinizi dengelemeye çalışın. Sürekli ders çalışma değil, etkin çalışma önemlidir. Öğrenerek öğrenme kalıcıdır. Bu nedenle kendinize zaman zaman özel hobiler geliştirin. İkisinden de zevk almaya çalışın.
Önemli olan iç disiplini sağlamaktır. Anne ve babanın kuracağı disiplinden çok, çocuğun kendi içinde kuracağı sağlıklı diyalog ve kararlılık başarıya götürür. Bu konuda kendinizi telkin edin. Kararlarınızı verip, uygulayın. Önemli olan verdiğiniz kararları uygulamanızdır.

Kardeşi olmayan çocuğa hayvan alın!
Kardeşi olmayan çocuğa bir hayvan alın. Muhabbet kuşu, kaplumbağa veya küçük bir köpek...
Çocuğa sorumluluk verin!
Eğer çocuğunuz özellikle birinci sınıfta okuma, yazma ve matematik derslerinde sorun yaşıyorsa, öğrendiklerini çabuk unutuyorsa; acilen bir uzmana götürmeniz gerekebilir.
Çocuğunuzun gelişimini takip edin. Başarılarını vurgulayın.

Bırakın eşyasını kendi toplasın
Çocuğunuzun kazanması gerekli alışkanlıklarda siz de ona model olun. Ona yapamayacağı sorumlulukları vermeyin! 7-12 yaş arası bekleyebileceğiniz sorumluluklar; ödevini yapması, eşyalarını toplaması ve kurallara uymasıdır.
1., 4. ve 6. sınıflar çocukların bütün hayatını şekillendiren en zor sınıflardır. Bu sınıflarda gerekli ortam sağlandıysa çocuğun başarısı artar. Okulda da özel hayatında da başarıyı kolayca elde eder.
Odasında masası duvara dönük olsun. Masa üstünde kalem, defter ve silgi dışında bir şey olmasın.
Okul malzemelerinde oyuncak bulundurmayın! Dikkati dağılabilir.
Spiderman gibi hayali kahramanların malzemelerini almayın. Onun yerine takım renkleri seçin.
Kalemliği çok renkli olmasın! Dikkati dağılmasın!

Öğrenme stilini keşfedin, çantasını siz hazırlamayın
Okul çantasını hazırlama, ev ödevi yapma, zamanı iyi kullanma alışkanlıklarını kazandırmaya çalışın. Çantasını siz hazırlamayın!
Ev ödevi yapma alışkanlığını kazandırın. Bunu kazandırmazsanız; sorun hayatı boyunca devam eder. Ev ödevi yaptırırken her gün belli saatlerde olmasına dikkat edin. Bunu çocuğunuz da bilsin. Onunla bu sürede ödev yapamayacağına dair iddiaya girin. Çalar saati ayarlayın. Saat çaldığında kimin iddiayı kazandığını konuşun. Tabii ki siz sürekli kaybedin.
Öğretmeni ile sürekli iletişim halinde olun. Sınıftaki durumu hakkında bilgi alın.
Aşamalı olarak ödev yardımını azaltın. Birinci sınıfın ikinci döneminde yardımı kesin. Çünkü bu durum çocukta bağımlılık yapar, öğrenmesini yavaşlar.
Ödevlerini unutmaması için ödev dosyası oluşturun. Öğretmeninin verdiği ödevleri bu dosyada tutması konusunda teşvik edin.
Öğrenme stilini keşfetmeye çalışın. Okuyarak mı, dinleyerek mi yoksa görerek mi daha iyi anlıyor. Ayrıca hangi saatlerde daha iyi çalışıyor bunu anlamaya çalışın.
Okuldan geldikten sonra bir saat dinlensin. Daha sonra ödev yapmaya koyulsun ama her gün aynı saatte ödev yapsın.
Soru : 1. sınıfta okuyan çocuğum okuma yazmayı çok zor öğrendi. Halende bazı heceleri unutuyor, harflerin seslerini aklına getiremiyor, heceleyerek okumaya çalışıyor. Şimdi 2.sınıfa geçtik ve sınıfa göre daha gerideyiz. Bu durumda çocuğum derslerden sıkılacak ya da öğretmeniyle ilgili sorunlar yaşamaktan korkuyorum. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Cevap: Öncelikli olarak çocuğunuzun okuma yazma sorununun altında yatan nedeni bulmanız gerekiyor. Dikkat dağınıklığı, özel bir öğrenme güçlüğü yada daha farklı sorunlar olabilir. Teşhis için çocuk psikiyatrına ilk etapta gitmeniz daha doğru olur. Bu tarz durumlarda sadece ilaç tedavisi yeterli olamayabiliyor. Teşhis gidilecek yolu göstermek adına önemlidir. Ancak mutlaka özel bir eğitim alması gerekir. Öğrenme stili, dikkati ve eksikliklerinin belirlendiği bir çalışma planı ile desteklenmelidir. Ayrıca öğretmeninizle de diyaloğa geçilerek sınıf içi düzenlemeler yapılması gerekecektir. Siz, okul ve özel eğitim ile beraber götürülecek eğitsel tedavi ile başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Sabah Karmaşası Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Sabah Erken Uyanmanın Faydaları Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Hayatı Hissetmek Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Kadında Aile Hayatı Psk.Ebru ÖZKARDAŞ
► Hayatı Mahveden Panik Atak Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Hayatı Borderlıne (Sınırda) Yaşamak Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sabah Gazetesi Esra Tüzün 22.09.2009 Röprtajı --- Hayatı 1 ve 4.Üncü Sınıfta Şekilleniyor.' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:08
Top