2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sabah Gazetesi Esra Tüzün 23.09.2009 Röportajı --- Her Gün Mutlaka Bir Sudoku Çözün
YAZI #486 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Eylül 2009
SABAH GAZETESİ ESRA TÜZÜN RÖPORTAJI 23. EYLÜL.2009

Her gün mutlaka bir sudoku çözün
6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıfta okuyan öğrencilerin başarılarını artırma yöntemleriyle ilgili konuşan Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz: Hafızanızı gereksiz şeylerle doldurmayın! Beyninizi boşaltacak faaliyetlerle uğraşın! Her gün sudoku çözmeye çalışın!
Hem aileler hem de 6., 7. ve 8'inci sınıf öğrencileri için Şenay Yılmaz tavsiyelerde bulundu. Gençlerin başarısızlıktan korkmamasını isteyen Yılmaz, "Hatalarınızı düşünün, aldığınız dersleri yorumlayın. Başarısızlığa uğramış kişilerin hayat hikayelerini okuyun... Onların zor zamanlarını nasıl atlattıklarını yorumlamaya çalışın. Bu konuda kendinize birkaç idol seçmeniz yararlı olabilir" diye konuştu.

SINAVLARI ÖNEMSEYİN
Yeni öğretim sisteminde artık sınıf başarısının not değeri sınavlara yansıyor. Bu nedenle sınav zamanları önemsenmeli ve dikkate alınmalıdır.
Okula gitmeden önce mutlaka tüm eşyalarınızı hazırlayın. Evde unutacağınız eşyalar sizi sınıfta zor duruma düşürebilir.
Okul kıyafetleri ile özel hayatınızdaki giyiminiz arasına bir çizgi çizin. Belden kıvrılan etekler bazen hoş görülebilir ama piercing ile okula gitmek sorunlara neden olabilir.

CEP TELEFONUYLA BİR SAATTEN ÇOK VAKİT GEÇİRMEK DİKKAT DAĞITIR
Özellikle derslerin ağırlaşması ve öğretmen sayısının artması çocukta adaptasyon sorunlarına neden olur. Bu durumda başarısız olma, beğenilmeme ve aşağılanma korkuları oluşabilir. Yaşadığınız her başarısızlığın ardından kendinizi toparlamaya çalışın.
Hatalarınızı düşünün, aldığınız dersleri yorumlayın. Başarısızlığa uğramış kişilerin hayat hikayelerini okuyun... Onların zor zamanlarını nasıl atlattıklarını yorumlamaya çalışın. Bu konuda kendinize birkaç idol seçmeniz yararlı olabilir.

DOPİNG ZARARLI
Hafızamız içi gereksiz şeylerle dolu bir kutu gibidir. Sürekli gereksiz şeyleri atmaya devam ederseniz, bir süre sonra dolar ve gerekli şeyleri de almamaya başlar. Bu durum dalmalara ve dikkatli dinlememeye neden olur. Arada bir beyninizi boşaltacak faaliyetlerle uğraşarak yeni bilgilere yer açın.
Her gün en az birkaç tane sudoku ya da çengel bulmaca çözmeye çalışın. Zihninizi pratiğe alıştırın.
Başarısız olma nedenlerinizi araştırıp, çözmeye çalışın.
Bilgisayar, cep telefonu gibi bağımlılık yapabilecek şeylerin önüne geçmeye çalışın. Bunları günün belirli saatlerinde kullanın; bir saati aşmayın!
Zaman planlamasına dikkat edin. Özellikle gün içinde yapacağınız derslerin sıralamasını ezberlemeye çalışın. Programınızı önceden bilmeniz; kendinizi güvende hissetmenize ve hafızanızın uzun süreli çalışmasına neden olacaktır.
Ortaöğrenimdeki çocuklar bir gruba dahil olma isteği içindedir. Burada dikkat edilmesi gereken, dahil olunmak istenen grubun özellikleridir. Suça meyil gösteren, okul kurallarına karşı gelen bir grup üyesi olmak ömür boyu öğrenim hayatını tehlikeye düşürebilir.
Özellikle uyuşturucu, alkol ya da bağımlılık yapacak tehlikeli maddelerden uzak durun. Arkadaşlarınızı kırmamak adına ya da sizinle dalga geçilmesine karşın duyduğunuz mahcubiyete kapılarak, bu tarz şeyleri denemeyin.
Mutlaka sporla ilgilenin. En az bir spor dalını seçin. Haftada ya da 15 günde bir mutlaka uygulamaya çalışın.
Doping ilaçlarını kullanmayın; bunlar nörolojik sorunlara neden olur. Akıl sağlığınızı etkileyecek olumsuz şeylerden uzak durun!

HER BİR ELEŞTİRİYE DÖRT ÖVGÜ CÜMLESİ
Dörtte bir kuralını uygulayın. Bir eleştiri cümlesi için dört övgü cümlesi kurun. Unutmayın ki; bir eleştiriyi ancak dört övücü cümleniz yok edebilir. Yok edemediğiniz her eleştiri çocuğunuzun özgüvenini yaralar.
Başarısızlık yaşayan çocuğa karşı hoşgörülü olmaya çalışın. Mükemmeliyetçilik ulaşılması imkânsız bir hedeftir.
Kendisi hakkında olumsuz cümleler kurduğunda olumluya çevirmeye çalışın. Farklı bir bakış açısı kazandırmaya çalışın.
Arkadaşları ya da akranları ile kıyaslamaktan kaçının. Özellikle çocuk için kıyaslama en onur kırıcı ve rahatsız edici eleştiridir.

KIZMAYIN, KONUŞUN!
Çocuğunuzun çalışma saatlerinde evinizi sakin ve huzurlu bir hale getirmeye çalışın. Dingin bir ortam çocuğun derslerine konsantre olmasını sağlar.
Sürekli gözetleyip, peşinde dolaşmayın! Çocuğun sürekli üzerinde gezen iki gözle dolaşması onu tedirgin eder.
Arkadaşlarıyla olan ilişkilerine karşı müdahaleci olmayın ama kontrol edin!
Dersleri konusunda sürekli baskı yapmayın. Aşırı baskı isteksizliğe neden olur.
Çocuğunuzun satanizm, emo ve punk gibi farklı akımlara kapılmamasına özen gösterin! Giyim tarzında, makyajında, arkadaş gruplarında olası sıradışı durumları takip edin. Sıradışı farklı şeylere kayma başladığını hissettiğinizde uyarmadan, kızmadan ya da aşırı eleştiri yapmadan konuşun.

KİMSE MÜKEMMEL DEĞİL, HATA YAPABİLECEĞİNİ ANLASIN!
Soru: Çocuğum 7. sınıfa gidiyor. Sınıfta sürekli en iyi notu alan kişi olmak istiyor. Bazen 100 değil, 95 aldığında ağlama krizlerine giriyor. Hatta bazen sınav öncesi dönemlerde vücudunda döküntüler oluyor. Bu durum bizi endişelendiriyor. Aile olarak bizim ne yapmamızı önerirsiniz?

Cevap: Mükemmeliyetçi çocuğun yakın çevresinde mutlaka mükemmeliyetçi bir ebeveyn vardır. Çocuk, etrafındaki kişilerin kendisinden çok fazla beklentiye girdiğini hissettiğinde kaygısal tepkiler verir. Bu durum bir günde çözülebilecek bir sorun değildir. En az altı ay ile bir yıl arasında çocuğunuza karşı ılımlı davranmaya çalışın! Beklenti seviyenizi en altlara çekin! Ayrıca özellikle birkaç defa hata yapması konusunda onu teşvik edin. Hata yaşayabileceğini fark etmesini sağlayın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Sabah Karmaşası Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Sabah Erken Uyanmanın Faydaları Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sabah Gazetesi Esra Tüzün 23.09.2009 Röportajı --- Her Gün Mutlaka Bir Sudoku Çözün' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:55
Top