2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bedensel Belirtili Psikiyatrik Hastalıklar (Somatizasyon, Konversiyon, Hastalık Kaygısı)
YAZI #4867 © Yazan Dr.Nurcan USLU BALABAN | Yayın Haziran 2018
Psikiyatri polikliniklerine başvuruların çoğunluğu bedensel yakınmalar nedeniyledir. Hastalarımızın birçoğu birçok farklı uzmanlık dalındaki doktorun muayenesinden geçmiş ve belirtilerinin herhangi bir tıbbi hastalık sebebiyle oluşmadığı söylenerek psikiyatriye yönlendirilmiş kişilerdir. Bazıları ağrılarının ya da baş dönmesinin psikolojik olduğunu kabullenmekte zorlandığı için psikiyatri uzmanlarına gitmez ve daha iyi bir doktor aramaya devam eder. Bedensel belirtileriniz nedeniyle psikiyatri uzmanına gönderiliyorsanız bu sizin mutsuz, bunalımda, depresyonda olduğunuz ya da hastalık uydurarak dikkat çekmeye çalıştığınız anlamına gelmez. Şikayetlerinize sebep olan hastalıklar toplumumuzda oldukça sık görülür ancak "depresyon" ya da "panik atak" gibi isimleri meşhur değildir.

Sık görülen bedensel belirtiler
Ağrılar
Halsizlik
Baş dönmesi, baygınlık
Çarpıntı, göğüste darlık hissi
Yutma güçlüğü,
Bulantı, şişkinlik, ishal, kabızlık
Cinsel işlev bozukluğu
Adet düzensizliği
Uyuşma, karıncalanma
Kasılma, titreme


Somatizasyon Bozukluğu

Başta ağrı olmak üzere bir ya da daha fazla belirti bir arada görülür ve kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Ayrıca bu belirtilerle ilgili aşırı bir düşünsel ve davranışsal uğraş söz konusudur. Bu hastalığın ortaya çıkışında genetik faktörler, ailesel ve toplumsal öğrenme ve özellikle günlük yaşam stresleri etkendir. Bizim kültürümüzde de duyguları bedensel olarak tarif etmek yaygındır ("Başımdan kaynar sular döküldü" gibi). Psikoloji literatüründe bu hastaların ruhsal sıkıntılarını bedensel olarak dışavurdukları söylense de bu dışavurumun kişinin farkındalık düzeyinde olmadığı bilinmelidir. Kişi ancak bir psikoterapi sürecinden sonra belirtilerine duygusal bir anlam verebilir.


Hastalık Kaygısı Bozukluğu

Bedensel belirtilerinin kötü bir hastalığın haberci olduğuna dair değiştirilmesi güç bir inanca sahiptir. Bazı hastalar bu nedenle sayısız doktor dolaşır ve gereksiz tetkikler yaptırırlar. Bazıları da kötü bir teşhis konmasından korkarak doktora gitmezler. Çoğunlukla bedeni dinleyip en ufak bir duyumu hastalık belirtisi olarak yorumlayabilirler.


Konversiyon Bozukluğu

Başa çıkılamayan bir stres durumunun ardından bedensel bir hastalık durumunun oluşmasıdır. Belirtiler genellikle bayılma, kasılma, uyuşma, titreme, konuşamama veya hareket edememe gibi nörolojik belirtilere benzemektedir. Belirgin bir stres etkeni (aile içi tartışma, şiddete maruz kalma, aşırı korku, bir yakının ölümü gibi) sonrasında ortaya çıkar. Konversiyon bozukluğu oldukça dramatik görünür ve belirtiler sırasında hastanın etrafındakiler başına toplanıp aşırı ilgi gösterir. Bu ilgi ve desteğin sadece nöbet anında olması rahatsızlığın sürmesine katkıda bulunur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurcan USLU BALABAN Fotoğraf
Dr.Nurcan USLU BALABAN
İzmir
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nurcan USLU BALABAN'ın Yazıları
► Mls ile Bedensel İncelme Dr.Gökalp MÜSTECAPLIOĞLU
► Psikiyatrik Açıdan Gebelik Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Başağrıları ve Psikiyatrik Tedaviler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Postpartum Psikiyatrik Bozukluklar Prof.Dr.Cebrail KISA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Bedensel Belirtili Psikiyatrik Hastalıklar (Somatizasyon, Konversiyon, Hastalık Kaygısı)' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bipolar Bozukluk Haziran 2018
◊ Psikodrama Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:17
Top