2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Danışmanlık mı Psikoterapi mi?
YAZI #4873 © Yazan Dr.Psk.Aygül KAKIRMAN | Yayın Haziran 2018
İnsanoğlunun biyo-psiko-sosyal bir varlık olarak hayatını idame ettirdiği görüşü pozitif bilimde kabul gören, insanoğlunun güncel tanımlamasını işaret ettiği bir noktaya hizmet etmektedir.
İnsanın psikolojik bir varlık olarak tanımlanması psişik zemine hizmet eden bir noktayı bize sunmaktadır. Yani, insanı, özellikle psikoloji biliminde 'birey' olarak tanımlamamızı sağlayan temel noktadır. İnsanı salt biyolojik perspektiften değerlendirmeyi odak noktasından uzaklaştıran; kişiyi kendi öznelliğinde, kendi ruhsallığında yeniden tanımlamamızı sağlayan ve böylece davranışlarını da kendi öznelliğinde yorumlamamızı sağlayan bir alan yaratmaktadır.
Bu alan tam da bireyin kendine dair hipotezlerinin olduğu ve bu hipotezlerine anlam bulmak amacıyla kendi öznelliğine açılım yapan bir alan yaratır; işte o alan bireyi terapiye götüren asıl noktadır. Günümüz söyleminde terapinin gerekliliği noktası farklı perspektiflerden anlam bulmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda terapi ve danışmanlık arasındaki farklılığa değinmek önemli bir yerdir. En genel bağlamda danışmanlık, yol haritanızı oluşturmanız için bir uzmandan yardım alma ile paralelken; terapi, yol haritanızı kendi öznelliğinizde yeniden açımladığınız ve özne olarak sizin orda olmanızla karakterizedir. Bu anlamda, hayat boyu herkesin bir noktada yardım çağrısı aradığı, yolunu yeniden şekillendirmeye ihtiyaç duyduğu nokta danışmanlık süreci ile bağlantılıdır. Bununla birlikte kişinin öznel hikayesine dair sorular sorup, kendine dair hipotezler oluşturmaya başlayıp, kendi öznelliğine dair açılımlar yapmaya başladığı yerin terapi süreci olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla bu süreci yaşantılama arzusu öznenin kendi hikayesini merak etmesiyle başlayacak bir alanı temsil etmektedir.

Uzm. Psk. Aygül KAKIRMAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aygül KAKIRMAN Fotoğraf
Dr.Psk.Aygül KAKIRMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi91 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Aygül KAKIRMAN'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Danışmanlık mı Psikoterapi mi?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsiyet Üzerine Mayıs 2020
► Boşanma ve Etkileri Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:35
Top