2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismusun Tedavisinde Emdr
YAZI #4881 © Yazan Uzm.Psk.Zeynep KAYA | Yayın Temmuz 2018
Vajinismus, cinsel ilişki sırasında oluşan stres nedeniyle penisin vajinaya girişinin tamamen ya da kısmen istemsiz olarak engellenmesidir. Bu durum sonucunda cinsel ilişki gerçekleşemez ya da ağrılı bir şekilde gerçekleşir.

Cinsel İşlev bozukluklarının kökenine bakıldığında, cinsellikle ilgili yanlış inanışlar, bilgi ve deneyim eksikliği, olumsuz ve abartılı beklentiler, geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler, erotik tutkunun oluşturulmaması gibi faktörler yer alır. Fakat her ne olursa olsun vajinismusu tek bir nedenle açıklamak doğru bir tutum ve bilgi olmayacaktır. Cinsellik sadece penis ve vajina ilişkisi olarak açıklanamaz. İyi bir cinsellik birçok faktörün bir araya gelmesi ile oluşur. Bu nedenle vajinismusa neden olan faktörlerin birçok sebebi olabilmektedir.

Cinsel birleşmenin sağlanamaması, hem bireysel duygu durumunun hem de partner ilişkisinin bozulmasına neden olabilir.

Gerçekleştirilemeyen her cinsel birleşme kadın için bir stres kaynağına dönebilir. Bu stresle yüzleşmek yerine cinsel ilişkiden kaçınma davranışlarının görünmesi bu durumlarda sık rastladığımız bir davranış örüntüsüdür. Bu durum uzun vadede bir çözüm sağlamadığı gibi işleri içinden daha da çıkılmaz hale getirir.

Cinsel ilişki hem kadın hem erkek için bir haz kaynağıdır. Eğer bu denge bir taraf için korku dolu bir kabusa dönüşüyorsa cinsellik haz kaynağı olmaktan çıkar acı kaynağı olmaya başlar. Vajinismus ile ilgili yapılan çalışmalarda özellikle Türkiye örneklemine baktığımızda kadınların %30-%45 arasında vajinismus sorunu yaşadığı bilinmektedir.

Vajinismusun nedenleri arasında abartılı inançların yanı sıra daha önce yaşanmış olumsuz cinsel deneyimlerde yer alabilir. Bu deneyimler ister yakın bir zamana ait olsun ister çok geçmiş yaşantı olsun kişilerin cinselliğe yönelik düşünce ve davranışlarının şekillenmesinde rol oynar. Çünkü beynimiz genellemeler yaparak devam eder. Nohoş bir cinsel yaşantı bütün cinsel deneyimlere genellenebilir. Ya da cinsellikle ilgili öğrenilmiş olan yanlış öğretiler, abartılı inançlar, geçmişten bu güne getirdiğimiz gerçeklikten uzak bu bilgi yığını cinsel yaşamımızı doğrudan etkileyebilir. Peki bu durum hep böyle olmak zorunda mı?

Elbette hayır!

EMDR olumsuz yaşam deneyimlerinin yeniden işlemlenmesi beyin de anlamlandırılması için kullanılan bir terapi tekniğidir.

Peki EMDR Vajinismus da nasıl işe yarar?

Cinsel organlar beyin ile iş birliği içinde çalışmaktadır. Bunu anlamanın en kolay yolu ise cinsel döngüyü izlemektir. Sağlıklı bir cinsel döngü için önce uyarılmanın olması gerekir. Uyarılmanın akbinde beden de bir takım değişimler meydana gelir. Kaslar gevşer ve vajinal ıslaklık meydana gelir bunun sonucunda vajina genişler. Vajinismus olan kadınlarda cinsel ilişki korku ile eşleştiği için bu patern kadınlarda genellikle kaslarında gevşeme değil kasılma olarak gerçekleşir. Cinsellik için gerekli olan ıslanma sağlanamaz ve istemsiz kasılmalar nedeniyle cinsel ilişki gerçekleşemez ya da acılı bir şekilde gerçekleşir.

EMDR terapisyle geçmişte oluşan bu bilgi kirliliğinden arınmak hedeflenir. EMDR teorisi ise (Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma), beyine gelen bilginin işlenme sürecine dayanır. EMDR sırasında göz hareketleri kullanılarak, sağ ve sol beyin arasındaki iletişimin hızlanması, bağlantılı beyin yapıları arasındaki sabit iletişimin yoğunlaşması amaçlanır. Bu şekilde beyin, yaşanan travmatik olay sırasında baskın olarak hissedilen dondurulmuş bilgiyi tekrar değerlendirilerek yeniden oluşmasına olanak verir. EMDR sırasında, çift taraflı verilen uyarım sayesinde hedeflenen travma ile ilintili bağlantılar ya da bilginin tutulduğu bölüm uyarılır ve bunların bilgi işlem sürecinden geçmesine olanak tanınır. Bilginin bu şekilde yeniden işlemlenmesi geçmişte depoladığmız cinsellik, cinsel ilişki ile ilgili olan abartılı ve yanlış bilginin tekrar revize edilesine, doğru bilgiyle yer değiştirmesi hedeflenir.

Sağlıklı bir cinsel yaşam hayal değildir. Uygun zaman ve koşullar oluşturulduğunda tatmin eden bir cinsel yaşantıya kavuşabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep KAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Zeynep KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın Makaleleri
► Panik Atak Tedavisinde Emdr Psk.Zeynep KAYA
► Vajinismusun Üstesinden Gelmek Psk.Alpaslan KESKİN
► Vajinismusun Psikolojik Tedavisi Psk.Feyzullah ALPMAN
► Vajinismusun Tuzağına Düşmeyin Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismusun Tedavisinde Emdr' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İdeal İlişki Kasım 2018
► Emdr Nedir Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:52
Top