2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnsanı Anlamak
YAZI #4888 © Yazan Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN | Yayın Temmuz 2018
Henüz üniversite yıllarımda bir hocam ile haftada bir gün bir araya gelir, o zaman genç bir kız olan benim sorunlarımı, şiirlerimi, yazılarımı ve bazen de hastane bünyesinde bulunan şizofren resimlerini tartışırdık.

Ben ona pipo içen küçük şeytan derdim; ağzından hiç düşürmediği bir piposu ve tam yerinde isabetli nokta atışları vardı hocamın, konuşurken gözlerinin içi hep gülermiş gibi gelirdi bana

Memleket meselelerinden, yurtdışında açtığı resim sergilerinden bahseder ve her şeyi birbirine bağlayan, o zamanlar benim tam da anlayamadığım bir üslupla konuşurdu.

Ha unutmadan o da bana naif filozof-yazar derdi. Pek içerler ama mümkün olduğunca belli etmediğimi düşünürdüm bunu ona; şimdi ki fikrimi sorarsanız buz gibi ortada idi bozulduğum.

Anlayamıyordum onu…

80 yaş civarında âlim bir adam 20li yaşlarda bir genç kızı hele ki psikiyatr ise anlar ama henüz bir psikoloji öğrencisi olan o kız anlaşıldığını anlayamaz.

Her neyse tüm bunları niye anlattım ki diye soracaksınız, bize ne senin gençlik yıllarından diyenler olabilir. Bu hikâye fazla uzamasın o zaman başka bir yazı da belki…

Rahmet ile andığım değerli hocam Prof. Dr. Süleyman Velioğlu, bir gün bana şöyle demişti;
Hayat bir satranç gibidir naif filozof, sen sadece insanların senin gibi düşündüğünü ve senin gibi çözümler üreteceğini, ancak senin kadar iyi ya da senin kadar kötü olabileceklerini düşünürsen kendi hayal âleminde yaşar ama realitede üzülürsün.

İnsanlarla ilişkiler üzerine mini bir konuşmadan sonra bana satranç gibi düşün dedi
Anladım dedim; Onun hamlesini gör diyorsunuz.
Güldü ve piposundan bir nefes daha aldı.

Aradan uzun yıllar geçti; Pipo içen değerli insan vefat etti ve ben hala naif bir yazarım…
Bugün onun ne demek istediğini bin(1000) kere daha anlıyorum.
Hepimiz her zaman şaşırabiliriz

NEDEN mi?
İyi insanlar ne kadar zeki olurlarsa olsunlar, farklı bir tedrisattan geçmemişler ise kötü ve acımasızların kafa yapısı ile düşünemez ve olabilecekleri kestiremezler.

Neden derseniz;

Onların dünyalarında bu daha önce hiç vuku bulmamış, hiç içinde bulunmadıkları ve sorunları çözmek için asla kullanmayacakları bir yöntemdir.

Kişi kendinden bilir ya işi; işte orada yanılır çünkü daima resmin bütününe bakmak lazımdır.
Satranç gibi karşı tarafın en acımasız hamlesini de görebilmek gerekir, diyeceğim ama orada bile sonsuza yakın olasılık olmasına rağmen oyun kurallara bağlanmıştır.

Oysa bazı oyunlar büyük ve kuralsız oynanır; ucunda büyük çıkarlar olan oyunlar…

ve iyi insanlar, temiz yürekler kendilerinin asla yapmayacakları şeyi başkalarının da asla yapmayacağına inanır.

Oysa bazı oyunlar öyle oynanmaz: Acımasız, kıyıcı, yıkıcıdır.

Hatta çoğunluğun hakları için azınlık harcanabilir gibi bir savaş çarpıtmasını bile demokrasi adı altında ters yüz edebilecek kadar.
Piyonları suçlamayın; belki bir amacı da budur oyunun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Severek Anlamak Psk.Kadir ÖZSÖZ
► Depresyonu Anlamak Dr.Mehmet TEKNECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İnsanı Anlamak' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Birey Toplum İlişkisi Temmuz 2019
► Paylaşılmış Psikoz Eylül 2018
► Travma ve Dissosiasyon Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:09
Top