2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitter Çikolatanın Faydaları
YAZI #4890 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Temmuz 2018
Bitter çikolata sağlığı olumlu yönde etkileyen bileşenlere sahip bir besindir. Kakao ağacının tohumundan yapılmış olup çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Yapılan çalışmalar, bitter çikolatanın sağlığı olumlu yönde etkilediğini ve kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Bilimsel araştırmalara dayanarak kanıtlanmış olan ve bilim insanlarının da desteklemiş olduğu bitter çikolata veya kakao hakkında bilinmesi gereken yararlarından bazıları şunlardır:

1- BESLEYİCİ BİLEŞENLER İÇERİR
Yüksek kakao içeriği ile hazırlanan kaliteli bir bitter çikolata tüketmek vücut için oldukça besleyici özellikte olabilmektedir. İyi miktarda çözünebilir lif ve mineraller içermektedir.
%70-85 kakao içeren 100 gramlık bitter çikolata tüketildiğinde;
-Günlük alınması gereken demirin %67’sini
-Günlük alınması gereken magnezyumun %58’ini
-Günlük alınması gereken bakırın %89’unu
-Günlük alınması gereken magnezyumun %98’ini karşılanmış olabilmektedir.
Ayrıca 11 gram lif içerip bol miktarda da potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içeriğine sahiptir.
Ancak 100 gram gün içerisinde tüketilmesi gereken bir miktar değildir. Oldukça büyük bir miktar olup orta derecede şeker içermektedir ve 600 kaloriye denk gelmektedir. Bu yüzden porsiyon kontrolünü önemli olmaktadır.
Bitter çikolatanın yağ asidi içeriği de insan sağlığı için oldukça yararlıdır. Çoğunlukla doymuş ve tekli doymamış yağ asidi içermekle beraber az miktarda da olsa çoklu doymamış yağ asidi de içermektedir.
Ayrıca kafein ve teobromin gibi uyarıcılar içermektedir. Ancak kafein miktarı kahveye oldukça az bir miktardadır. Kahve gibi uyanık kalmayı sağlayabilecek bir etkisi bulunmamaktadır.
2- GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
ORAC, serbeste radikalleri emme kapasitesi yani besinlerdeki antioksidan kapasitesini ölçmeye yarayan bir metottur. Yapılan bir çalışmada, bir öğündeki serbest radikallere karşı bitter çikolatadaki antioksidanlar ölçülmek istenmiştir. Ve antioksidanlar serbest radikalleri önemli bir ölçüde etkisiz hale getirebildiği gözlemlenmiştir.
Ancak ORAC’ın biyolojik önemi sorgulanmaktadır. Çünkü bu ölçme bir test tüpünde yapılmaktadır ve vücutta aynı şekilde işlevi göstermeyebilmektedir. Bununla birlikte işlenmiş veya işlenmemiş kakao çekirdekleri, ORAC testinde en yüksek puanı alan besinler arasına girmektedir. Yapılan başka bir çalışmada ise bitter çikolata, yaban mersini, ve acai meyveleri ile birlikte antioksidan kapasiteleri ölçülmek istenmiştir. Bitter çikolatanın bu test edilen meyvelerden daha fazla antioksidan, aktif polifenol ve flavanollere sahip olduğu gözlemlenmiştir.
3- KAN AKIŞINI DÜZENLER
Bitter çikolatanın içerisinde bulunan flavanoller nitrik asit(NO) üretimi için endotelyumun damar tabakasını uyarmaktadır. Nitrik asidin işlevlerinden biri de kan akış direncini azaltan arterlere sinyal göndermektedir. Böylece kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan birçok çalışmada, kakao ve bitter çikolatanın az miktarda da olsa kan akışını iyileştirdiği ve kan basıncını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Ancak hipertansiyona sahip kişilerde yapılan bir çalışmada hiçbir etki göstermemiştir.
4- LDL’Yİ DÜŞÜRÜP HDL’Yİ YÜKSELTİR
Bitter çikolata tüketilmesi kalp hastalıkları riskini arttıran önemli faktörleri azaltabilmektedir. Yapılan bir çalışmada, erkek bireylerde okside LDL kolesterolü önemli ölçüde azalttığı gözlemlenirken yüksek kolesterolü olan bireylerde, iyi kolesterol olarak nitelendirilen HDL kolesterolü yükselttiği ve kötü kolesterol nitelendirilen LDL kolesterolünün azaldığı gözlemlenmiştir.
Bitter çikolata, kalp hastalığı ve diyabet gibi birçok hastalığa sebebiyet verebilen insülin direncini de azaltabilmektedir.
5-KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIR
Bitter çikolata tüketimi, uzun vade içerisinde kolesterolün daha az miktarda damarlara yerleşmesini ve daha düşük kalp hastalığı riskini sağlamaktadır. Uzun vadeli gözlemsel çalışmalar oldukça önemli ve dikkat çekici sonuçlara ulaşmıştır.
470 yaşlı erkek bireyin katılmış olduğu çalışmada kakaonun kalp hastalığından ölüm riskini 15 yıllık bir sürede % 50 oranında azalttığı bulunmuştur.
Başka bir çalışmada, haftada 2 ya da daha fazla bitter çikolata tüketimi arterlerde kalsifiye plak geçirme riskini %32 oranında azalttığı gözlemlenmiştir.
Yine bir başka çalışmada ise haftada 5 kereden fazla bitter çikolata tüketimi kalp hastalığı riskini %57 oranında düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Bu çalışmalar gözlemsel çalışmalardır. Bu yüzden riski azaltan etmenin kesinlikle bitter çikolata olduğu söylenemez. Bununla birlikte bitter çikolatanın biyolojik süreci yani kan basıncını düşürebilmesi ve LDL kolesterolü düşürücü etkisi bilindiği için bitter çikolatanın kalp hastalığı riskini düşürdüğü uzmanlar tarafından söylenebilmektedir.
6-CİLDİ GÜNEŞTEN KORUR
Bitter çikolatanın içerisinde yer alan flavanoller, güneşin hasarına karşı koruyabilmekte, kan akışını iyileştirebilmekte ve cildin hidrasyonunu arttırabilmektedir. Minimal eritem dozu (MED), güneşe maruziyetten 24 saat sonra ciltte kızarıklığa engel olmak için gereken minimum UVB ışınlarıdır. 30 bireyin katılımı ile yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca bitter çikolata tüketen bireylerin MED oranın iki kattan fazla arttığı gözlemlenmiştir.
7-BEYNİN İŞLEVİNİ GELİŞTİRİR
Bitter çikolata, beynin işlevini arttırabilmektedir. Sağlıklı gönüllülerden oluşan bir çalışmada beş gün boyunca bitter çikolata tüketen bireylerde beyin kan akışını iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Başka bir çalışmada da zihinsel bozukluğu olan yaşlı bireylerde bilişsel işlevi arttırabildiği gözlemlenmiştir. Kafein ve teobromin gibi içerdiği uyarıcı maddeler kısa vadede beyin fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olabilmektedir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Makaleleri
► Bitter Çikolata Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Neden Bitter Çikolata? Dyt.P. Seda CENGİZ
► Domates ve Faydaları Dyt.Aysun SARIN
► Yaban Mersininin Faydaları Dyt.Serpil TARMAN
► Düzenli Egzersizin Faydaları Dyt.Özge KARAARSLAN
► Bitki Çaylarının Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bitter Çikolatanın Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:44
Top