2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Savaşçı Diyeti
YAZI #4891 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Temmuz 2018
Oruç, eski zamanlardan beri çeşitli dini veya sağlık amaçları için kullanılan bir uygulamadır. Orucu uygulayan bireyler bir süreliğine besinleri tüketmekten kaçınmaktadırlar. Orucun zengin bir tarihi olsa da insanlar günümüzde kilo verme yöntemi olarak da kullanmaktadırlar.
Savaşçı diyeti, belirli bir süre kalori kısıtlaması yaparak aralıklı olarak da açlık uygulanan bir diyet şeklidir. Bu diyette bireyler 20 saat açlığa dayanmakta ve daha sonra gece istenilen kadar besin tüketilmektedir. 20 saat açlık süresince küçük miktarlarda süt ürünleri, haşlanmış yumurta ve çiğ meyve ve sebzelerin yanı sıra bol miktarda kalori içermeyen sıvı tüketilebilmektedir. Bu diyette işlenmemiş, sağlıklı ve organik besinler önerilmektedir.
Savaş diyeti ile ilgili çok fazla araştırma bulunmamaktadır. Yapılan bir çalışmaya göre, Savaşçı Diyetine benzer tarzda beslenip geceleri 4 saat içerisinde besin tüketen bireylerin gün boyunca öğünler ile aynı kaloriyi alan bireylere göre daha az kilo aldıkları gözlemlenmiştir. Ancak aralıklı açlık veya sürekli kalori kısıtlaması (normal diyet) kullanan kişiler arasında önemli bir kilo kaybı farkının bulunmadığını, yani oruç tutmadan kalori kısıtlamasının eşit derecede etkili olduğunu göstermiştir.
Kalori alımının azaltılması, Savaşçı Diyetinin en yaygın sonucu olmasına rağmen bu diyeti izleyen bazı insanlar, dört saatlik beslenme döneminde teknik olarak çok fazla kalori tüketebilmekte ve kilo alabilmektedirler.
BEYİN GELİŞİMİNE ETKİSİ
Aralıklı açlık diyeti, beyin fonksiyonlarına yararlı olabilmektedir. Hayvanlar üzerine yapılan çalışmalarda aralıklı açlığın, hafızayı ve öğrenmeyi olumsuz etkileyebilen interlökin 6 (IL-6) ve tümör nekroz faktörü alfa (TNF-a) gibi inflamatuar belirteçleri azalttığını göstermiştir. Yapılan başka bir hayvan çalışmasında ise aralıklı açlığın alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ancak, bu alandaki araştırmalar devam etmektedir ve aralıklı orucun beyin sağlığına olan faydalarını belirlemek için daha fazla insan çalışması gerekmektedir.


KALP HASTALIKLARINA ETKİSİ
Oksidatif stresin neden olduğu inflamasyonun, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler gibi birçok hastalığın nedeni olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar, aralıklı açlığın vücuttaki inflamasyonu azaltmanın etkili bir yolu olabileceğini göstermiştir.
Ramazan ayı sebebiyle oruç tutan 50 kişide yapılan bir çalışmada, oruç tutanların oruç tutmayan bireylere kıyasla IL-6, C-reaktif protein (CRP) ve homosistein iltihap belirteçlerinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu bulunmuştur.
DİYABETE ETKİSİ
Bazı çalışmalar, aralıklı açlığın, tip 2 diyabetli hastalarda kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini bulmuştur. Tip 2 diyabetli 10 kişide yapılan bir çalışmada, günde 18–20 saatlik açlık hedefinin vücut ağırlığında belirgin bir azalmaya ve iyileşen açlık ve tokluk kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, yapılan bir başka çalışma aralıklı açlığın kan şekeri düşürücü ilaçların daha düşük dozlarda kullanıldığında bile hipoglisemi (düşük kan şekeri) olasılığını artırdığını göstermiştir. Kan şekeri düzeylerini güvenli bir şekilde düşürmek yararlı olsa da hipoglisemi tehlikeli olabilmekte ve ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu nedenle, aralıklı açlığı denemekle ilgilenen diyabetli bireylerin önce doktorlarına danışması gerekmektedir.
ZARARI VAR MIDIR?
Savaşçı Diyeti’ni günlük hayata uygulamak zor olmaktadır. Her bireyin yaşam tarzına uyum sağlamayabilmektedir. Aynı zamanda bazı kişilerin bu tarz diyetleri uygulamaması gerekmektedir. Hamileler, emziren kadınlar, tip 1 diyabet, kalp yetmezliği veya bazı kanserler gibi hastalıkları olan kişilerin uygulamaması önerilmektedir. Yapılan bazı araştırmalar, kadınların hormonlarının erkekle oranla daha fazla etkileneceğini gözlemlemiştir. Bununla birlikte, bazı kadınların uykusuzluk, kaygı ve üreme sağlığı rahatsızlıkları gibi yan etkileri yaşadığı gözlemlenmiştir.
Savaşçı Diyeti, düzensiz yemek yemeklere yol açabilmektedirler. Uzun süreli açlık sonrası tüketilen büyük miktarsda tüketilen besinler, ruhsal sağlığı ve vücut imajını olumsuz yönde etkileyebilerek pişmanlık ve utanç duygularına da yol açabilmektedir.
Savaşçı Diyeti’nin açabileceği yan etkiler:
Yorgunluk
Baş dönmesi
Düşük enerji
Baş dönmesi
Kaygı
Uykusuzluk hastalığı
Aşırı açlık
Düşük kan şekeri (hipoglisemi)
Kabızlık
Bayılma
Sinirlilik
Hormonal dengesizlik
Kilo almak
SAVAŞÇI DİYETİ NASIL UYGULANMALI ?
Üç haftalık üç aşamalı bir plan şeklinde ilerlemektedir.
1.AŞAMA ( 1. HAFTA ) DETOKS
Sebze sularını, et sularını, süt ürünlerini ( yoğurt, peynir ), haşlanmış yumurta ve çiğ meyve, sebzeler 20 saat boyunca tüketilmektedir. Dört saatlik besin tüketim süresi boyunca, yağ ve sirke sosu ile hazırlanmış bir salata, ardından bitkisel proteinlerle hazırlanmış bir yemek, buğdaysız kepekli tahıllar, az miktarda peynir ve pişmiş sebzelerin tüketimi önerilmektedir. Gün boyunca kahve, çay, su ve az miktarda süt tüketilebilmektedir.

2.AŞAMA ( 2.HAFTA ) YÜKSEK YAĞ
Sebze sularını, et sularını, süt ürünlerini ( yoğurt, peynir ), haşlanmış yumurta ve çiğ meyve, sebzeler 20 saat boyunca tüketilmektedir. 4 saatlik besin tüketiminde, yağ ve sirke sosu ile hazırlanan bir salata, ardından yağsız hayvan proteini ile hazırlanmış bir yemek, pişirilmiş sebzeler ve bir avuç fındığın tüketilmesi önerilmektedir. Bu aşamada, hububat veya nişasta tüketilmez.
3.AŞAMA ( 3.HAFTA ) YAĞ KAYBININ SONLANMASI
Bu aşamada, farklı günlerde karbonhidrat veya proteine yönelimler olmaktadır.
1-2 gün: Protein yüksek, karbonhidrat düşük
1-2 gün: Protrin düşük, karbonhidrat yüksek
Yüksek karbonhidratlı günlerde:
Sebze sularını, et sularını, süt ürünlerini ( yoğurt, peynir ), haşlanmış yumurta ve çiğ meyve, sebzeler 20 saat boyunca tüketilmektedir. Yağ ve sirke sosu hazırlanan bir salata, ardından pişmiş sebzeler, az miktarda hayvansal protein ve mısır, patates, makarna, arpa veya yulaf gibi bir karbonhidrat kaynağı seçilerek 4 saatlik zaman tüketilmesi önerilmektedir.
Yüksek proteinli günlerde:
Sebze sularını, et sularını, süt ürünlerini ( yoğurt, peynir ), haşlanmış yumurta ve çiğ meyve, sebzeler 20 saat boyunca tüketilmektedir. Yağ ve sirke sosu hazırlanan bir salata, ardından nişastalı bir sebzeye sahip 8–16 gram (227-454 gram) hayvansal protein tüketilmesi önerilmektedir.
Savaşçı Diyetinde porsiyon boyutlarının belirsiz olduğunu ve ayarlanmış bir kalori kısıtlaması uygulanmamaktadır.
SAVAŞÇI DİYETİNDE NE YENİR ?
Meyveler: Elma, muz, kivi, mango, şeftali, ananas, vb.
Sebze suları: Pancar, havuç, kereviz vb.
Et suyu: Tavuk, sığır eti vb.
Çiğ sebzeler: Yeşiller, havuçlar, biberler, mantarlar, soğan vb.
Baharatlar: Az miktarda zeytinyağı, elma sirkesi vb.
Süt: Süt, yoğurt, süzme peynir vb.
Protein: Sert kaynatılmış veya haşlanmış yumurta
İçecekler: Su, seltzer, kahve, çay vb.
4 saatlik besleme aşamasında tüketilmesi gereken besinler:
Pişmiş sebzeler: Karnabahar, Brüksel lahanası, kabak, yeşillik vb.
Proteinler: Tavuk, biftek, balık, hindi, yumurta vb.
Nişastalar: Fasülye, patates, mısır, tatlı patates vb.
Tahıllar: Yulaf, kinoa, makarna, ekmek, arpa vb.
Süt: Süt, peynir, yoğurt vb.
Yağlar: Kuruyemiş, zeytinyağı vb.
SAVAŞÇI DİYETİNDE KAÇINILMASI GEREKENLER
Şeker
Kurabiye ve kek
cips
Fast food
Kızarmış yiyecekler
İşlenmiş etler (öğle yemekleri, domuz pastırması)
Rafine edilmiş karbonhidratlar
Yapay tatlandırıcılar
Meyve suyu ve soda gibi şekerli içecekler
Savaşçı Diyeti, herkesin günlük yaşantısına uygulayabileceği bir diyet şekli olmamaktadır. Sağlık açısından yararlı olabileceği düşünülmektedir ancak araştırmalar yetersiz kalmaktadır. Ve de zararlı yönleri de bulunmaktadır. Birey kendini tanımalı ve uygulamayacağı, sağlığına zarar verebilecek diyet şekillerinden kaçınmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Makaleleri
► Kış Diyeti Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Akdeniz Diyeti Dyt.Melike ÖZDEN
► Flexitarian Diyeti Dyt.Meltem YAMAN
► Sdm Diyeti Nedir? Dyt.Zülal YALÇIN
► Dukan Diyeti Dyt.Yusuf YAŞAR
► Selülit Diyeti Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kan Grubu Diyeti Dyt.Turgay KÖSE
► Dukan Diyeti Dyt.Nilgün AYDIN
► Orac Diyeti Dyt.Gökmen GÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Savaşçı Diyeti' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:02
Top