2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Kaybettikten Sonra Gevşek Cilt Nasıl Sıkılaşır?
YAZI #4892 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Temmuz 2018 ÇOK OKUNUYOR
Çok fazla kilo vermek, hastalık riskinizi önemli ölçüde azaltan etkileyici bir başarıdır.
Bununla birlikte, önemli kilo kaybına erişen bireyler sıklıkla çok gevşek bir cilt sahip olurlar ve bu durum görünüm ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Bu yazı, kilo kaybından sonra oluşan gevşek cildin alınmasına yardımcı olabilecek doğal ve tıbbi çözümler hakkında bilgi verir.
Kilo Kaybından Sonra Gevşek Cilt Neden Olmaktadır?
Cilt, vücudunuzdaki en büyük organ olup, çevreye karşı koruyucu bir bariyer oluşturmaktadır.
Cildinizin en içteki tabakası, kolajen ve elastin proteinlerinden oluşur. Cildinizin yapısının % 80'ini oluşturan kollajen, sağlamlık ve kuvvet sağlar. Elastin ise esneklik kazandırır ve cildinizin sıkı kalmasına yardımcı olur.
Kilo artışı sırasında cilt, karın ve vücudun diğer bölümlerinde artan büyümeye yer açmak için genişler. hamilelik, bu genişlemenin bir örneğidir. Hamilelik sırasında deri genişlemesi birkaç ay içinde gerçekleşir ve genişleyen cilt genellikle bebeğin doğumundan birkaç ay sonra geri çekilir.
Aksine, kilolu ve şişman kişilerin çoğu, genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlayarak, yıllarca ekstra ağırlık taşırlar. Cilt önemli miktarda esnetildiğinde ve uzun süre bu şekilde kaldığında, kollajen ve elastin lifleri hasar görür. Ve geri çekilme yeteneklerinden bir kısmını kaybederler.
Sonuç olarak, birisi çok fazla kilo verdiği zaman, fazla cilt vücutta sarkmalara neden olur. Kilo kaybı ne kadar büyükse, gevşek cilt etkisi daha belirginleşir.
Araştırmacılar, kilo kayetmek için cerrahi operasyon olan hastaların daha az yeni kollajen oluşturduklarını ve bileşimin, genç, sağlıklı ciltte kollajen ile karşılaştırıldığında daha düşük olduğunu bildiriyorlar.
Cilt Esnekliğini Kaybetmeye Etki Eden Faktörler
Kilo kaybı sırasında gevşek cildi çeşitli faktörler etkiler:
Fazla kiloluk süresinin uzunluğu : Fazla kilolu veya obez bir kişinin bu şekilde olma süresi ne kadar uzun ise, kilo kaybettikten sonra elastin ve kollajen kaybı nedeniyle sarkmaları fazla olur.
Kaybedilen kilo miktarı : 46kg veya daha fazla kilo kayıpları ciltte daha çok sarkmalara neden olur.
Yaş : Yaşlı cilt, genç cilde göre daha az kolajen içerir ve kilo kaybı sonrasında daha çok sarkma eğilimi gösterir.
Genetik : Genler, cildinizin kilo alma ve kilo kaybına nasıl tepki vereceğini etkileyebilir.
Güneşe maruz kalma : Kronik güneş maruziyetinin, cildin kollajen ve elastin üretimini azalttığı gösterilmiştir; bu da deride sarkmalara katkıda bulunabilir.
Sigara içmek : Sigara içmek, kollajen üretimini azaltır ve mevcut kolajen hasarına yol açar, bu da gevşek, sarkmış cilt ile sonuçlanır.


Fazla Gevşek Ciltle İlgili Sorunlar
Ağır kilo kaybı nedeniyle gevşek cilt fiziksel ve duygusal sorunlara neden olabilir:
Fiziksel rahatsızlık: Fazla sarkmış cilt rahatsız edici olabilir ve normal aktiviteyi etkileyebilir. 360 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, bu sorunu en sık 50 kg veya daha fazla kilo kaybeden bireylerin yaşadığını göstermiştir.
Azalan fiziksel aktivite: 26 kadını içeren bir araştırmada, kadınların % 76'sı sarkmış cildinin egzersiz hareketliliğini sınırladığını bildirmiştir. Dahası,% 45'i tamamen egzersiz yapmayı bıraktıklarını söylüyor çünkü sallanan cildi insanların ona bakmasına neden olmaktadır.
Deri iritasyonu ve dökülmesi: Bir çalışma, kilo kaybı ameliyatı sonrası cilt sıkılaştırmak için plastik cerrahi isteyen 124 kişinin % 44'ünün ciltte ağrı, ülserler ve gevşek cilt enfeksiyonları olduğunu göstermiştir.
Zayıf vücut imajı: Kilo kaybından kaynaklanan gevşek cilt vücut imajı ve ruh hali üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Gevşek Cildi Sıkılaştırmak İçin Doğal Çözümler
Aşağıdaki doğal çözümler küçük ila orta miktarda kilo vermiş insanlarda cildin dayanıklılığını ve elastikiyetini bir dereceye kadar artırabilir.
Dayanıklılık antremanı: Düzenli güçlendirme egzersizi yapma, hem genç hem de yaşlı erişkinlerde kas kitlesi oluşturmak için en etkili yollardan biridir. Daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olmanın yanı sıra, kas kütlesi artışı da gevşemiş cildin görünümünü iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Kolajen almak: Kollajen hidrolizat jelatinle çok benzerdir. Bu, hayvanların bağ dokusunda bulunan kolajenin işlenmiş bir şeklidir. Çalışmalar, büyük kilo kaybıyla ilişkili olan gevşek cilde sahip kişilerde test edilmemesine rağmen, kollajen hidrolizatın cildin kollajen üzerinde koruyucu etkisi olabileceğini düşünmektedir.
Kontrollü bir çalışmada, kolajen peptidleri ile dört haftalık takviye sonrasında kollajen, dayanıklılığı önemli ölçüde arttırmış ve bu etki, 12 hafta boyunca sürmüştür.
Kollajen hidrolizat ayrıca hidrolize kolajen olarak da bilinir. Toz haline gelir ve doğal gıda mağazalarında veya internette olarak satın alınabilir.
Diğer bir popüler kollajen kaynağı, kemik suyu olup, sağlığa birçok yarar sağlar.
Belirli Besinlerin Tüketimi ve Nem: Bazı besinler, kollajen ve sağlıklı cildin diğer bileşenlerinin üretimi için önemlidir:
• Protein: Yeterli protein sağlıklı cilt için hayati önem taşır; lisin ve prolin amino asitleri kollajen üretiminde doğrudan rol oynamaktadır.
• C vitamini: C vitamini, kollajen sentezi için gereklidir ve aynı zamanda cildin güneş hasarına karşı korunmasına yardımcı olur.
• Omega-3 yağ asitleri: Küçük bir araştırmada, yağlı balıklardaki omega-3 yağ asitlerinin cildin esnekliğini arttırdığını göstermiştir.
• Su: Nem cildinizin görünümünü iyileştirir. Bir çalışma, günlük su alımını artıran kadınların cilt hidrasyonunda ve işlevinde belirgin düzelmeler olduğunu göstermiştir.
Sıkılaştırıcı kremlerin kullanımı: Birçok "sıkılaştırıcı" krem, kollajen ve elastin içerir. Bu kremler geçici olarak cilt sarkmalarına hafif bir katkı sağlayabilmesine rağmen, kollajen ve elastin molekülleri cildiniz tarafından absorbe edilemeyecek kadar büyüktür. Kolajen içeride yapılmalıdır.
Gevşek Cildi Sıkılaştırmak İçin Tıbbi Tedaviler
Büyük kilo kaybından sonra gevşek cildi sıkışlaştırmak için genellikle tıbbi veya cerrahi tedaviler gerekmektedir.
Vücut Şekillendirme Cerrahisi
Bariatrik ameliyat ya da diğer kilo kaybı yöntemleriyle önemli miktarda kilo verenler genellikle fazla sarkmış cildi aldırmak için ameliyat yapılmasını ister.
Vücut şekillendirme cerrahisinde büyük bir kesi yapılır ve fazla deri ve yağ çıkarılır. Yara izini en aza indirgemek için kesik ince dikişlerle dikilir.
Spesifik vücut şekillendirme ameliyatları:
• Abdominoplasti : Karın bölgesinde fazla sarkmış derinin alınması.
• Lower-body lift: Kalça ve karın bölgesindeki gevşemiş derinin gerilmesi.
• Upper-body lift: Göğüs ve sırt bölgesindeki sarkmış derinin gerilmesi.
• Medial-thigh lift: İç ve dış bacaklardaki derinin alınması
• Brachioplasti: Üst kollardan sarkmış derinin alınması.
Birden fazla ameliyat, kilo kaybından 1-2 yıl sonra vücudun farklı parçalarında yapılır.
Vücut şekillendirme ameliyatları genellikle bir ila dört gün içinde hastanede kalmayı gerektirir. Evde iyileşme süresi genelde iki ila dört hafta arasındadır. Ameliyattan dolayı kanama ve enfeksiyon gibi bazı komplikasyonlar olabilir.
Çoğu çalışma, vücut şekillendirme cerrahisinin eskiden obez olan bireylerde yaşam kalitesini iyileştirdiğini göstermiştir.
Alternatif Tıbbi Prosedürler
Vücut şekillendirme cerrahisi, gevşek cildi sıkılaştırmak için en yaygın prosedür olmasına rağmen, komplikasyonlar riski daha düşük olan daha az yaygın seçenekler vardır.
VelaShape: Bu sistem, sarkmış cildi azaltmak için kızılötesi ışık, radyo frekansı ve masaj kombinasyonunu kullanır. Bir çalışmada, aşırı kilolu yetişkinlerde karın ve kol deri kaybında önemli ölçüde azalma olmuştur.
Ultrasound: Bariatrik ameliyat geçiren bireylerde yapılan ultrason tedavisinin kontrollü bir çalışması, sarkmış ciltte objektif bir gelişme bulamamıştır. Ancak, bireyler tedavi sonrasında ağrının ve diğer semptomların hafifletildiğini rapor etmişlerdir.
Bu alternatif prosedürlerde daha az risk olmasına rağmen sonuçların vücut şekillendirme cerrahisinde olduğu kadar dramatik olmayacağı görülmektedir.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Makaleleri
► Evlendikten Sonra Kilo Almak Dyt.H.Kübra BAL
► Kilo Nasıl Alınır? Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Nasıl Kolay Kilo Alabilirim Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► 1 Haftada 5 Kilo Nasıl Verilir? Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kilo Kaybettikten Sonra Gevşek Cilt Nasıl Sıkılaşır?' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:17
Top