2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beyin Gelişimi=Sevgi+bağlanma
YAZI #4907 © Yazan İrem TURGUT | Yayın Temmuz 2018
Bebeklik dönemi dış dünyayla uyumun oluşmaya başladığı, reflekslerle nesneleri tanıdığı, nesneleri nasıl kullanacağını öğrendiği,çeşitli uyaranları öğrenmeye ve keşfetmeye başladığı bir dönemdir. Dış dünya ile uyum arttıkça bu refleksler amaçlı davranışlara dönüşmeye başlar ve hareketler daha dengeli hale gelir. Ancak bebek hiç bilmediği bu dünyayı keşfederken reflekslerin yanı sıra yanında güven duyacağı, dünyayı ona öğretebilecek, dünyayı öğrenebileceği uyaranları sunabilecek bir bakım verene ihtiyaç duyar. Bakım verenin ilgisi, sevgisi, şefkati bebek için oldukça önemlidir. Bunları hisseden bebek çevresine güvenir, çevresinde öğrenebileceği yeni bilgilere açık olur, bakım veren haricinde görmüş olduğu yetişkinin yanında ağlama, korkma gibi tepkilerde kolay kolay bulunmaz ve mutlu, huzurlu olur.

Peki sevgi nedir?

Evrensel bir tanımı tam olarak bulunmamakla birlikte, çocuklardan almış olduğum sevgi tanımları birbirinden farklı. Kimi çocuk sevginin anne olduğunu, kimisi tanımlanamayan hissedilen bir şey olduğunu, kimisi karşındaki insana beslediğin, çıkarsız ve bundan mutluluk duyulan bir duygu olduğunu, kimisi sıcaklık ve yakınlık olduğunu söyledi.

Peki sevgi, bağlanma ve beyin gelişimi arasındaki bağlantı nedir?

İnsan beyni doğumdan önce başlattığı gelişimini 18-24 aya kadar hızlı bir biçimde sürdürmektedir. Bu dönemde beyin, gelişimini programlayabilmek adına hayat boyu bir daha rastlanmayacak kadar hızlı sinaps bağlantıları kurar. Bebeğin beynindeki bu sinaptik bağlanmalar yukarıda bahsetmiş olduğumuz çevre etkileşiminden etkilenir. Bakım verenle arasındaki bağlanma, çevresine güven, uyarıcı ile karşılaşması bu etkileşimlerin başında gelmektedir.


Yukarıda görmüş olduğunuz iki farklı beyin bir araştırmada görüntülenmiş. Birisi sevilen, ilgi gören bir bebeğe; diğeri ise sevgisiz ve ilgisiz büyütülen bir bebeğe ait beyin görüntüleri. İlgi görmeyen bebeğin beyin faaliyetlerinin, ilgi görene göre çok daha az olduğu açıkça görülüyor. Siyah bölümler beyin faaliyetleri olmadığı boşlukları gösteriyor ve bakıldığında sevgi yetersizliği olan çocukta beynin orta alanı simsiyah.
Bu fotoğraf, bebeklerin sadece sosyal-duygusal değil, zihinsel gelişiminde sevgi ve ilginin rolünün ne kadar büyük ve önemli olduğuna dikkat çekiyor aslında.
Limbik sistem adını verdiğimiz bu orta alanın gelişmemiş olması, bebeğin ilgisiz ve sevgisiz kalması
beynin orta alanında meydana gelen problemlerin; yeme bozukluklarına, duygudurum bozukluklarına (öfke kontrolü gibi), davranış problemlerine ve seksüel davranış bozukluklarına neden olduğu görülmüştür.


'Erken dönem çocuklukta dokunmak araçtır, mesajı ise sevgidir.'

Yukarıda bahsettiğim bilgiler ışığında bebekleri severken dikkat etmemiz gereken belli noktalar var aslında. Sadece dokunmak, seni seviyorum demek yeterli değil. Nasıl ki size baharı anlatan bir şiiri kızgın ya da çok durgun bir ses tonuyla okuduğunuzda coşku ve mutluluk vermeyecekse, bebeğinize/çocuğunuza yumuşak, sevgi dolu bir ses tonu kullanmadan seni seviyorum demeniz çok anlam ifade etmeyecektir. Yüz ifadeniz, tepkileriniz, kullandığınız sözcükler ve ilgi kalitesi sevgiyi ifade etmede bütünlüğü sağlayan parçalardır. Çünkü bebeklik dönemi sezgilerin en kuvvetli olduğu dönemlerden birisidir.

'Sevginin iki yönlü olduğunu, onların sevgisinin, mutluluğunun ve ilgisinin bize iyi geldiğini unutmayalım.'
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem TURGUT Fotoğraf
İrem TURGUT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler İrem TURGUT'un Makaleleri
► Bağlanma ve Beyin Psk.Dila HOTLAR
► Çocukların Beyin Gelişimi Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beyin Gelişimi=Sevgi+bağlanma' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukluk ve Yalan Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:20
Top