2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sabah Gazetesi Esra Tüzün 25.09.2009 Röportajı --- Soruları Çözmeye En Kolayından Başlayın!
YAZI #491 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Eylül 2009
SORULARI ÇÖZMEYE EN KOLAYINDAN BAŞLAYIN!
ESRA TÜZÜN
25.09.20

Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, SBS ve ÖSS'ye hazırlanan gençlere tavsiyelerde bulundu: Sınav sorularını çözerken tarzınızı belirleyin. Kimisi en kolay sorulardan kimisi en zorundan başlar. En kolayları bitirin; zor olanı düşünmeye daha fazla vaktiniz kalsın!
Gençler; hayatınızı büyük oranda şekillendiren SBS ve ÖSS gibi sınavlara hazırlık sürecinden korkmayın, çekinmeyin. Bu yarışta bilginizle bir adım önde olmanızı sağlayacak yöntemler var. Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz sınavlara hazırlanırken başarınızı artıracak basit ama etkili önerileri sizler için hazırladı. Sınavlarda daha iyi sonuçlar alabilmek için işte yüksek puan getirecek taktikler:

HAZIRLIKLAR EN AZ İKİ YIL ÖNCESİNDEN YAPILMALI!
SBS ve ÖSS'den iyi puan almak için en az iki yıl öncesinden planlı ve programlı çalışmaya başlayın! Bir hedefe odaklanın!
Sınava girmeden bir hafta önce bir büyüğünüzden, üniversite öğrencisi ağabey ya da ablanızdan o ders hakkında size sınav soruları hazırlamasını isteyin. Sınavın provası olan bu küçük çalışmanın süresi ve uyulması gerekli kuralları da olsun. Sessiz bir ortamda bunları çözün. Bu çalışma, sınavda yaşanan heyecanın azaltılmasında etkili olacaktır.
Sınavdan bir gece önce çalışmak sonucu değiştirmez. Bu nedenle yıl içinde planlı şekilde ve tekrarlayan çalışmalarla bilginizi pekiştirin.
Sınav öncesi beslenmenize çok dikkat edin. Ağır kahvaltılardan uzak durun.

ACELEYE GEREK YOK!
Uyku saatlerinizi düzene oturtmaya çalışın. Çünkü uykusuz geçirilen bir gece, konsantrasyonunuzun düşmesine ve daha fazla hata yapmanıza neden olur.
Sınav öncesi gergin ve sıkıntılı bir süreçtir. Rahatlama egzersizlerini öğrenin. Bu teknikleri sınav sırasında uygulamanız sağlıklı düşünmenizi sağlayacaktır.
Sınav günü sabahı mutlaka tüm eşyalarınızı hazır bulundurun. İki kalem, silgi ve kalemtıraş... Böylece sınav esnasında hem vakit kaybetmemiş, hem de çıkabilecek olası sorunları engellemiş olursunuz.
Sınavda zamanı iyi kullanmaya çalışın. Acele etmek ya da fazla rahat davranmak kaçınılması gereken hareketlerdendir.
Sınav sorularını çözerken bir tarz belirleyin! Kimisi en kolay sorudan, kimisi en zordan başlar. Önce en kolayları bitirin ki; zor olanı düşünmeye vaktiniz kalsın.

İYİ OKUYUN!
Test sınavlarının cevap şıklarında mutlaka caydırıcı seçenekler bulunur. Bazen okuma sırasında dikkatten kaynaklı hatalar yapılacağı tahmin edilerek 'Aşağıdakilerden hangisini yapmamalıyız?' sorusu 'yapmalıyız' şeklinde okunup, ona uygun cevap şıkkı işaretlenebilir. Bu nedenle acele etmeyin ve sorunun son kelimesine dikkatli bakın.
Sınav haftalarında vücudu yoracak ve sakatlanmalara neden olacak sportif etkinliklerden kaçının.

ÇIKABİLECEK SORULARI BELİRLEMEK ÇOK ÖNEMLİ!
Okuldaki sınavlardan önce mutlaka çıkabilecek olası soruları belirleyin. Hatta bir sınıf yukarıda olan kişilerden öneri alın!
Öğretmenler genelde sınavdan önce "Şu bölümleri daha fazla çalışın!" diyerek uyarırlar. Bunlara dikkat edin!
Sınavdaki hedefiniz; 100 almak değil, başarılı bir not almak olsun. Böylece kaygıya kapılmazsınız.

BOL BOL TEKERLEME OKUYUN GÜRÜLTÜLÜ ORTAMDA ÇALIŞIN!
Soru: Çocuğum sınavlarda çok fazla hata yapıyor. Aynı soruların hepsini evde benimleyken doğru yanıtlıyor. Ancak sınavda kesin hata yapıyor. Ne yapmalıyız?
Cevap: Bu durum çocuğunuzun sınav esnasında aşırı heyecanlanması, otokontrolünü sağlayamaması ve organize olamamasından kaynaklanıyor olabilir. Bunun için evde bol bol tekerleme okumasını sağlayın. Ama okudukları birbirinin tekrarı niteliğindeki 'Şu köşe yaz köşesi, şu köşe kış köşesi' tarzı tekerlemeler olsun. Ayrıca altı satırlı bir paragraftan sorular çıkarın ve kısa sürede bunları cevaplamasını isteyin. Gürültülü ortamlarda soru çözme pratiği yapmasını sağlayın. Ayrıca onunla kendisine olan güvenini destekleyecek diyaloglara girin. Eğer aldığınız tüm önlemler fayda etmez ise mutlaka bir uzmandan danışmanlık alın.

İMKANINIZ VARSA DERSLERİ İÇİN ÖDEV ABLASI TUTUN!
Sınav dönemlerinde çocuğunuz huysuz ve kaygılı olabilir. Özellikle mükemmeliyetçi çocuklarda daha fazla görülen bu durum, aranızda çatışmalara neden olabilir. Bu dönemleri olabildiğince sakin karşılayarak destekçisi olun.
Sınavın olduğu haftalarda evde uyarıcı ve dikkat dağıtabilecek her türlü şeyi minimum seviyeye indirin.

ÖDÜL VERİLMELİ!
Sınav haftasının bittiği günlerde çocuğu rahatlatacak aktiviteler yapın. Ödül niteliğinde olan bu etkinlikler ona, 'Sana değer veriyorum' mesajını verecektir.
Zayıf getirdiğinde çocuğu suçlamak ya da azarlamak yerine bunun nedenlerini araştırın. Kızmak ya da ceza vermek kısa yoldur. Zor olan çözümlerle sonuca gitmektir.
Eğer çocuğunuz başarılıyken birden bire notlarında düşüş ya da derslerinde isteksizlik başlamış ise arkadaş çevresini ve ilgilerini takip edin. Başarı düşüklüğünün altında genelde dışlanma, sosyal becerilerin yetersizliği ya da daha travmatik bir süreç olabilir. Çözüme ulaşamadığınız noktalarda mutlaka bir uzmana danışın.

KARNE KRİZ OLMASIN!
Karne zamanlarını krize çevirmeyin. Kötü bir karneyi ona hayatın sonu gibi göstermemeye çalışın.
Özellikle ilkokul birinci sınıfların sınav psikolojisine sokulması yanlıştır. Birinci sınıf; okuldan ve derslerden zevk alınacağı bir dönemdir. Bu dönemde pekiyiler ve zayıflarla çocuğun başarısının kıyaslanması hatalı bir davranıştır.
Eğer çocuğunuz ödev yapmada sorunlar yaşıyorsa eve ödev ablası tutabilirsiniz. Çünkü anne ya da baba aynı zamanda öğretmen olamaz. Koşulları uygun aileler ev ödevlerini yapma konusunda abla tutabilir ya da etüt merkezlerine çocuklarını gönderebilirler.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Ergen Ebeveynlerinin Soruları Psk.İrem BRAY
► Sabah Karmaşası Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Çocuklarda Büyüme Süreci Soruları Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN
► Sabah Erken Uyanmanın Faydaları Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Sabah Gazetesi Esra Tüzün 25.09.2009 Röportajı --- Soruları Çözmeye En Kolayından Başlayın!' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:17
Top