2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Okula Başlıyor, Aile Değişim Yaşıyor
YAZI #4917 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN | Yayın Ağustos 2018
Ebeveyn ve çocuk için çocuğun okul öncesi eğitim kurumuna başlaması bir değişimdir. Aile bu özel günü heyecan, kaygı, coşku ile bekler. Sürecin nasıl yaşantılanacağına dair soruların, kaygıların olması oldukça doğaldır. Burada önemli olan kuruma güvenebilmektir. Çocuk- ebeveyn ve gideceği kurum ile güvenli bir ilişki kurulmalıdır.
Güven oluşabilmesi için çocuk sürece hazırlanmalıdır. Öncelikle ebeveyn ve çocuk kurumu gezmeli ve tanımaya başlamalıdır. Kurumda nerede nasıl vakit geçireceği, neler ile oynayacağı, nerede yemek yiyeceği, tuvalet ihtiyacını nerede ne şekilde karşılayacağı detaylı şekilde anlatılmalıdır. Kurumda çalışanlar ve yaşıtları olacağından, yaşıtlarıyla arkadaşlık ilişkileri kuracağından bahsedilmelidir. Onlarla oyunlar oynayabileceği anlatılmalı, kurumda öğreneceği kavramlar ile ilgili küçük örnekler verilmelidir.
Çocuk gelişiminin en önemli olduğu yaşlar 0-6 yaş aralığıdır. Çocuğun kişiliğinin yaratıcılığının, yenilikçiliğinin, kendi problemlerini çözebilecek kadar güçlü olabilmesinin, olayları yaratıcı değerlendirebilme yeteneğinin, empati yapabilme özelliği kazanmasının bu yaş aralığında kazanıldığı bilinmelidir. ‘’Ben merkezci’’ olduğu bu yaşlarda okul ortamına girmesi ile empati, toplumsal kurallar, bir ötekinin sınırları ile ilgili öğrendikleri çocuğun gelişimine büyük katkı sağlar.
Eğitim kurumuna giderken çocuğa ‘’seni okula bırakacağım’’ değil ‘’ seni okula götüreceğim, sonra alacağım’’ ifadeleri kullanılması da önemlidir.
Çocuğun okul öncesi eğitim kurumuna başlaması sadece çocuk için değil ebeveynler için de bir değişiklik demektir. Sürecin nasıl ilerleyeceğine dair planlama yapmak, ihtimalleri konuşmak ebeveynler açısından rahatlatıcı olabilir.
Okul öncesi eğitim kurumuna başlamak çocuk ve ebeveyn için bir ‘’ayrılık’’tır aynı zamanda. Bu sebeple zorlanma doğaldır. Burada önemli nokta ‘’oryantasyon’’ yapılan bir kurumu tercih etmek olabilir. Bu şekilde ebeveyn belirli günler okulda bulunup çocuğun zorlandığı anlarda onu yatıştırabilir. Bu, çocuğun eğitim kurumuna güvenmesini de destekleyecektir. Çocuk rahatladıkça ve güvendikçe ayrı kalabilme süresi uzayacaktır.
Oryantasyonun devamı olarak gün içerisinde yaşadıklarına dair çocuk ile konuşmak kaygıyı yatıştıran bir başka önemli etkendir. Çocuk konuştukça yatışacak, yatıştıkça cesaretlenecektir.
Bazen çocuğun anlam veremediği bir huzursuzluk durumu bu durum ile tetiklenebilir. Kaygıda azalma olmuyorsa bir uzman desteği gerekebilir. Bazen de zorlanan daha çok ebeveyn olabilir. Bu durumda da ebeveynin bir destek alması önemlidir.
Uzman Klinik Psikolog ŞEYMA AĞAR
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma AĞAR PEHLİVAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma AĞAR PEHLİVAN'ın Makale ve Yazıları
► Çocuğum Okula Başlıyor… Psk.Dnş.Zeliha EREN
► Çocuğum Okula Başlıyor Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR
► Bizim Çocuk Okula Başlayacak... Psk.Sümeyye ARSLAN
► Çocuk Okula Nasıl Uyum Sağlar? Psk.Gizem DURAN TÜZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk Okula Başlıyor, Aile Değişim Yaşıyor' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Duygusal Ensest/İstismar Ağustos 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:22
Top