2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu)
YAZI #4922 © Yazan Psk.Leyla KAYA | Yayın Ağustos 2018
Sosyal fobi, sık görülen psikiyatrik hastalıklardandır. Kişinin, başkalarıyla etkileşimde bulunmasını ya da bir eylemi başkalarının yanında yerine getirmesini gerektiren durumlarda yaşadığı; yargılanabileceği ya da rezil olacağı konusunda sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur. Başkalarının yanında konuşma, yeme-içme, yazı yazma gibi durumlardan korkma ve kaçınma söz konusudur. Kişi, ellerinin ya da sesinin titrediğinin farkedileceğinden ve başkalarının kendisi hakkında zayıf, güçsüz, beceriksiz gibi yargılamalarda bulunacağından endişe duyar.
Kişi, korkulan durumla karşılaştığında, yüz kızarması, ağız kuruluğu, çarpıntı, nefes kesilmesi, kas gerginliği, titreme gibi bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bu sırada akıldan geçen düşünceler ‘’yetersizim, sevilmeye layık değilim, hata yapmamalıyım, herkesin beğenisini kazanmalıyım, kaygılı olduğumu belli etmemeliyim.’’ şeklindedir. Bu düşünceler sonrasında oluşan kaçınma belirtileri ise korkulan ortama girmeme, korkulan ortamı terk etme, göz temasından kaçınma, ilgisiz şeyler düşünme şeklinde olabilir.
Toplulukta konuşma, sosyal ortamlarda kendini ifade edebilme gibi konularda çekingenlik sık görülen bir durumdur. Ancak sosyal fobide çekingenlikten farklı olarak, bu korkulara eşlik eden kaçınma davranışları da vardır. Kişi, kaçamadığı ve bu duruma katlanmaya kendini zorladığı durumlarda ise büyük bir sıkıntı yaşar. Ayrıca kişi korkularının aşırı ya da anlamsız olduğunu bilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Leyla KAYA Fotoğraf
Psk.Leyla KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Leyla KAYA'nın Yazıları
► Sosyal Anksiyete (Sosyal Fobi) Psk.Fulya KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu)' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stres Ağustos 2018
◊ Obsesif Kompulsif Bozukluk Ağustos 2018
◊ Anksiyete Ağustos 2018
◊ Sağlıklı İlişki Ağustos 2018
◊ Depresyon Ağustos 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:09
Top