2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Üzerine
YAZI #4939 © Yazan Psk.Seda AYAR | Yayın Ağustos 2018
Sigara, esrar, bonzai, eroin, kokain, hap, alkol...Bağımlılık yaran bu maddelerin hangi biriyle başa çıkılacağı artık kestirilemiyor. Çok ağır yaptırımlar bile bu maddelerin kullanımına engel olamıyor. Psikolojik bağımlılığı oldukça yüksek olan bu maddeleri özellikle gençlerin çok yoğun bir şekilde tüketiyor olması dikkat çekiyor. Madde kullanımını bir nevi kaçış olarak görüyorlar; sorumluluklardan kaçış, stresten kaçış, düzensiz hayattan kaçış, anne baba ilgisizliğinden kaçış...

Bağımlılığın önüne nasıl geçilebilir? Temel nokta; biraz daha başa dönüp, bağımlılık gelişmeden önce birtakım önlemlerin alınması.

Önemli olan çocuk ve gençler için düzgün hayat koşullarını sağlamak...

En önemli nokta çocuğu ve genci madde bağımlılığına iten sebepleri gözden geçirmek. Kötü çevre koşulları, maddi sıkıntılar, arkadaş çevresi en büyük etkenler. Çocuğun belli bir gruba ait olma isteği, kabul görme arzusu onu sigara, alkol ve madde kullanımına itiyor. Kısa bir sürede bağımlılık geliştirdikten sonra da geri dönülmesi zor bir yola girilmiş oluyor.

Yeterli düzeyde gereken düzenli hayat koşulları sağlanmadıkça çocuk buna sürekli maruz kalmak zorunda bırakılmış oluyor. Ebeveynlerin kontrolsüzlüğü de bu bataklığın çocuğu sürekli içine çekmesine yol açıyor.

Çocuklarınızı gözlemleyin, onlarla iyi ve doğru iletişim kurun...

Çocuklarınızla küçük yaştan itibaren iyi bir iletişim kurmanız, onların isteklerine doğru cevaplar verebilmeniz ve sağlıklı yetişmesi için gerekli koşulları sağlıyor olmanız hayati önem taşıyor. Çocuğu kontrollü bir gözlem altında bulundurmanız ve kötü arkadaş çevresinden korumanız da onu bağımlılıktan uzak tutuyor. Baskı altında bulundurmadan, sağlıklı bir iletişim diliyle ve tavrıyla çocuğunuza yaklaşmak çok önemli.

Çocuğunuzun sigara ve uyuşturucu madde kullandığını fark ederseniz?

Mutlaka bir psikoloğa başvurun, gerekli tedavi yöntemleri hakkında bilgi alın. Çocuğunuzun üzerine çok fazla gitmeden, onun yanında olduğunuzu hissettirerek ve göstererek bununla başa çıkabileceğinizi ona anlatın. Ona öğüt vermeyin, sadece tedaviye gönüllü olabilmesi için ona yardımcı olmaya çalışın. Ona olan sevginizi dile getirin ve bunu birlikte aşacağınızı ona gösterin. Unutmayın bağımlılık erken fark edildiğinde iyileştirilebilir, umutsuzluğa kapılmayın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seda AYAR Fotoğraf
Psk.Seda AYAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Seda AYAR'ın Yazıları
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Tamer Numan DUMAN
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Gül MERİÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:10
Top