2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Üzüntü “depresyon” Değildir
YAZI #4945 © Yazan Uzm.Psk.Özlem ŞEN BAYSAL | Yayın Ağustos 2018
Üzüntü acı veren durumlara karşı verdiğimiz doğal bir tepkiyken, depresyon yalnızca “üzgün olma, mutsuz hissetme ” hali değildir. Üzüntü, neşe gibi normal yaşam koşullarına bağlı değişiklik gösteren duygulanımdır ve adaptiftir. Depresyon ise yalnızca mutsuzlukla kalmaz, iş, aile, sosyal yaşam olmak üzere bir çok alanda bozulmalara neden olur. Gün içerisinde kendimizi biraz üzgün,mutsuz, isteksiz hissetsek ağzımızdan hemen “depresyondayım galiba” gibi otomatikleşmiş cümleler çıkıyor. Her acı çektiğimizde, yorgun hissettiğimizde, sevgilimizden ayrıldığımızda, “depresyona girdim” ifadesi dilimize pelesenk olmuş durumda. Hal böyle olunca “depresyona girmek” çok basit bir hastalık gibi algılanıyor. Halbuki durum bu kadar basit değil. Klinik depresyon, normal üzüntü halinden çok farklıdır. Depresyonda ki üzüntü çok daha yoğun, sık ve uzun sürelidir, Öncelikle klinik depresyon dediğimiz duygu durum bozukluğunun belirtilerine bir göz atalım.
En sık karşılaşılan depresyon belirtileri;
• Kiloda artış/ azalış
• Ümitsizlik, çaresizlik hissi, değersizlik, boşluk hissi
• Öfke ve huzursuzluk hali
• Şiddetli suçluluk duygusu
• Günlük yaşam faaliyetlerine karşı isteğin azalması (duş alma, temizlik)
• Uyku düzeninde değişmeler
• Nedeni bir türlü tespit edilemeyen fiziksel ağrılar
• Dikkati toplamada güçlük
• Enerji azlığı
• Cinsel isteksizlik
Değişen şeyler yalnızca bunlarla mı sınırlı ? Elbette hayır. Acı eşiğimizden tutun da hafızamızın zayıflamasından, düşünce şeklimize kadar pek çok durumu etkisi altına alıyor “depresyon”.
Şunu da belirtmek gerekiyor ki, depresyonun belirtileri ve yoğunluğu kişiden kişiye farklılaşır. Yukarıda belirtilen semptomların kısa süreli olmasıda depresyon göstergesi değildir. Depresyon için haftalarca aylarca devam eden semptomlar olması gerekir. Depresyon tanısı için yukarıdaki bir takım kriteri taşımak yeterli değildir. Depresyon psikiyatrik ve bir dizi tıbbi muayene sonrasında tanısı kesinleşen bir hastalıktır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Depresyon, internette karşımıza çıkan “depresyonda mısınız test edin” tarzı tanımlanan online bir takım ölçekler ile tanısı koyulabilecek bir hastalık değildir. Bu testlerle kendisine depresyon tanısı koyup gezen bir sürü insan var. Siz de onlardan biri olmayın. Yalnızca alanında uzman kişilerin tanı koyabileceğini unutmayın.
DEPRESYON SEMPTOMLARINA BENZER YAŞANILAN DURUMLAR
Unutulmamalıdır ki her depresyon belirtisi, depresyon kapısını aralamaz.
• Yaşanılan her kayıp bir “yas” sürecini içine alır. Üzüntü, hayal kırıklıkları, çaresizlik, öfke yasa verilen normal tepkiler ve duygulardır. Depresyon belirtisi değildir.
• Kronik hastalıklar depresyon semptomlarına benzer durumlar ortaya çıkarabilir ya da neden olabilir. Tanıdan önce organik rahatsızlıkların olup olmadığı araştırılmalıdır. Örn; tiroid bozuklukları, kronik ağrılar, madde kulanımı, diyabet, uyku bozuklukları, hipertansiyon ve hipotansiyon gibi durumlar depresyonla karıştırılabilir.
• Günlük yaşamda karşımıza çıkan zorlu şartların (işten ayrılma, ekonomik koşullar vb.) ortaya çıkardığı depresif duygudurumu, depresyonda olduğunuzu göstermez.

Depresyon tedavi edilmediğinde kronikleşir. Tedavi edilmeyen depresyon alkol, uyuşturucu bağımlılığı gibi durumlara yol açabilir. Kişilerin çevreleriyle olan ilişkilerini zayıflatır, yaşam kalitesini düşürür, iş yerinde problemlere neden olur .Bu nedenle kendinizi yukarıda saydığım bir dizi belirti içerisinde boğulmuş hissediyorsanız AYIRICI TANI için mutlaka bir uzmandan destek alın ve sorunun ne olduğunu birlikte tespit edin. Tek başınıza tanı koymayın. Hissettiklerini iyi gözlemleyin. Üzüntü deyip geçmeyin, her üzüntüyü de depresyonla karıştırmayın.
SEVGİLERİMLE;
AYVALIK KEŞİF PSİKOLOJİK HİZMETLER MERKEZİ

Uzm.Klinik Psikolog Özlem ŞEN BAYSAL
Randevu için: 0506-992-88-04
İnstagram:@psikologayvalik
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem ŞEN BAYSAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Özlem ŞEN BAYSAL
Balıkesir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem ŞEN BAYSAL'ın Makale ve Yazıları
► Üzüntü ve Depresyon Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK
► Depresyon Nedir, Ne Değildir? Psk.Rumeysa GÜNAY
► Her Depresyon Depresyon Değildir Psk.Ali Rıza TUNUR
► Üzüntü Alışkanlığı Psk.Mehmet ARAS
► Üzüntü ve Çareleri Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Sorun ve Üzüntü Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Her Üzüntü “depresyon” Değildir' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Karneler Alınıyor Ağustos 2018
◊ Eşimin Elinden Telefon Düşmüyor ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:57
Top