2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların İsteklerine Nasıl Cevap Verilmeli?
YAZI #4953 © Yazan Psk.Seda AYAR | Yayın Eylül 2018
Çocukların her isteğini anında yerine getirmek mi sağlıklı yoksa vicdanla çatışmayan alternatif bir yol benimsemek mi? Son yıllarda ebeveynleri çıkmaza düşüren bir durum “çocuklarının istekleriyle başa çıkma yöntemleri”.

Bazı ebeveynler bu isteklere çocuk gürültüsünden ve mızmızlanmasından kaçmak için anında yanıt vermeyi seçerken, bazıları da uzun ve zahmetli yolu tercih ederek çocuklarını her isteğinin anında karşılanmayabileceği gerçeği karşısında eğitmeye çabalıyor. Peki hangi yöntem daha sağlıklı? Bir örnek üzerinden bu konuyu ele alalım: Oyuncak. Çocukların asla karşı koyamayacağı bir dünya oyunca dünyası. Herhangi bir oyuncakçıya girip de bir oyuncak sahibi olmadan sessizce oyuncakçıdan çıkan çocuk bulmak oldukça zordur. Çoğu istediğini elde edemeyince ağlamaya, anne babasını beğendiği oyuncağı almaya zorlayacak birtakım davranışlarda bulunmaya başlar. Peki bu durumda anne babalar çocuğa nasıl yaklaşmalıdır?

Öncelikli hedef bu durumda ekonomik durumunuzu gözden geçirmeniz olacaktır. Fakat hedefin ekonomiden önce çocuğun istediği oyuncağın çocuğa kazandıracağı beceri olmalıdır. Eğer bu oyuncağın çocuğunuza faydası olacağını düşünüyorsanız ve çocuğunuzda buna benzer bir oyuncak yok ise fiyatı konusunda düşünmeye başlayabilirsiniz. Burada da karşınıza iki seçenek çıkacak: almak ya da almamak. Eğer ekonomik olarak sizi zorlamayacağını düşünüyorsanız bu oyuncağı alın, alırken de oyuncak alışverişinin belli bir sıklıkta yapılacağını (örneğin ayda 1 ya da 2 ayda 1 gibi, hangi sıklık size uygunsa) mutlaka belirtin. Eğer bu oyuncağın sizi ekonomik olarak zorlayacağını düşünüyorsanız oyuncağa alternatif bir benzerini birlikte bulmaya çalışın. Eğer mümkün olursa alternatifini almak için çocuğunuzla bir anlaşmaya varabilirsiniz. Ya da bu oyuncağa paranızın yetemeyeceğini açıkça belirtin. Fakat bu yöntem sizin çocuğunuzun her isteğine vereceğiniz bir yanıt olmamalıdır. Önemli olan bu noktada istek-yanıt dengesini iyi kurabilmektir.

Değinilmesi gereken bir nokta ise çocukla kurulacak iletişim dilidir. Çocuğa verilen ret yanıtlarında çocuğun sadece isteğinin reddedildiğinin, kişiliğinin reddedilmediğinin hissettirilmesi önemlidir. Çocuğa hayır deme aşamasında çocuğun algılayabileceği, mantık çerçevesinde bir argüman sunulmalıdır. “Hayır o oyuncağı alamayız çünkü aynısından sende var.”, “Hayır o oyuncağı alamayız çünkü oyuncak alışverişlerini ayda bir kez yapacağımızı konuşmuştuk.” mantık çerçevesinde sunulan argümanlar olarak değerlendirilebilir. “Hayır o oyuncağı alamayız çünkü paramız yok.” ya da “Hayır alamayız çünkü çok pahalı.” şeklindeki cümlelerde ise çocuğa negatif bir duygu yüklemesi yapılarak yetersizlik duygusu aşılanmış olur. Bu sebeple ret yanıtlarında çocuğu olumsuz etkileyecek, ailesinin kendi isteklerine karşılık vermede yetersiz kaldığı düşüncesinin oluşturulmaması daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Çocuğunuzun her isteğini yerine getirmek kadar hiçbir isteğine yanıt vermemek de aynı oranda sağlıksızdır. Koyulan kurallar ve ebeveyn çocuk sevgisi çerçevesinde çocuğun isteklerinin yerine getirilmesi sevilme duygusunu pekiştirip özgüven oluşumunu olumlu yönde etkileyecektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus çocuğun her isteğinin anında yerine getirilemeyebileceği ama bunun da belli kuralları olduğunun çocuğa düzgün bir şekilde aktarılmasıdır. Çocuğun isteklerinin ne zaman kabul görüp ne zaman kabul görmeyeceğini tayin edebilmesi de ancak bu kurallar çerçevesinde netlik kazanmış olur. Çocuğunuzun isteklerini koşulsuz yerine getirmeniz onun yetişkin yaşamında da sürekli herkesin bu isteklerini yerine getireceğini düşünmesine ve getirilmemesi durumunda hayal kırıklığına uğramasına yol açacaktır. Çocuğunuza kuralsız ve koşulsuz vereceğiniz tek şey sevginizdir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seda AYAR Fotoğraf
Psk.Seda AYAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Seda AYAR'ın Yazıları
► Çocuğa Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli? Dr.Psk.Alper ÇUHADAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukların İsteklerine Nasıl Cevap Verilmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:49
Top