2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı İliski
YAZI #4963 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin KURÇENLİ | Yayın Eylül 2018
Sağlıklı ilişki ya da çift terapistlerinin sıklıkla dile getirdikleri Fonksiyonel İlişki nedir birlikte bir göz atalım. Bir ilişkinin fonksiyonel olup olmadığına beş alanda bakıyoruz.
OPERASYONEL YAKINLIK

Anlamı çiftler birlikte bir şeyler yapabiliyorlar mı? Ortak zevkleri paylaşımları var mı? Araştırmalar bize ortak paylaşım çokluğu ile uzun süreli ilişki arasında pozitif bir korelasyon olduğunu söylüyor. Uzun süreli bir ilişki mi istiyorsunuz? Ortak zevkleriniz olsun. Belki ikiniz de resime, heykele, müziğe, satrança bayılıyorsunuz. Belki kitap okumayı seviyorsunuz ya da sohbet etmeyi. Sadece dedikodu etmeyi seviyorsanız da olur. Yeter ki haz aldığınız ortak eylemler olsun.

DUYGUSAL YAKINLIK

Birbirlerini görmedikleri zamanlar da özlüyorlar mı demek. Duygusal anlamda partnerinize ne hissediyorsunuz. Gerçek anlamda iletişim kurabiliyor musunuz. Hani şu içinde duygu ve düşüncelerinizin ifade edildiği cümlelerin olduğu türden iletişim. Duyguları hissetmek kadar ifade etmek de önemli. Kimse kimsenin zihnini okuyamaz. Bu nedenle iletişiminizi ve duygusal yakınlığınızı arttıracak eylem planları yapabilirsiniz.

FİZİKSEL YAKINLIK

Birbirlerine dokunduklarında haz ediyorlar mı demek. Tensel olarak birlikte hareket ve arzu ile orantılı bu yakınlık. Kadın ve erkek beyninde hormonlarla ilgili yapılan çalışmalar;

Erkeklerin şefkat ve yakınlık hormonu salgılamalarının yolu okşanmaktan, dokunulmaktan geçiyor diyor bize. Konuşurken koluna, eline dokunun, saçlarını okşayın. Unutmayın bağlanmak için dokunulmaya sizden daha çok ihtiyaçları var.

CİNSEL YAKINLIK

Cinsellikte sıklık önemli. Ne kadar sıklıkta beraber oluyorlar? Araştırmalar 10 günden fazla arasının olmamasının altını çiziyorlar. Ilişkide cinsellik bozulduysa yakında başka yerlerde bozulacak demek oluyor.

3 yıldır yok diyelim cinsellik ya sisteme yeni biri girmiştir ya da libido geri çekilmiştir.

Pospartum dönem doğum öncesinde ya da ergen kızı olan bireylerde yaşanabiliyor.

AİLESEL YAKINLIK

Her iki tarafın içine doğup büyüdüğü ailelerin benzer kültürden geliyor olması. Benzer kültürlerde büyüyen çiftler, kendi oluşturdukları ailede ortak bir kültür yaratmakta daha az zorlanıyor. Eşinizin ailesiyle birlikte vakit geçirebiliyor musunuz? O sizin ailenizle? Evet önemli! Sizin aileniz sizin için ne kadar önemliyse, eşiniz için de öyle. Saygı duymanız mühim. Saygı duyulmasını istiyorsanız tabi.

Her ilişkinin bir kişiliği vardır ve ilişkiye o kişiliği veren kişilerdir. Bir ilişki ”antisosyal” ( öfke patlamalarıyla dolu ) olabileceği gibi, ergen kişilerin oluşturduğu ”ergen ilişki” de olabilir. İki yetişkinin oluşturduğu ”yetişkin ilişki ” de olabilir.

Yukarıda saydığım alanların sağlıklı olması ilişkiyi fonksiyonel kılıyor. Bunların dışında ilişkide roller önemli. Kadının dişi rolünün bozulması maskülen olması da erkeğin feminen olması da sorun. İlişkideki bazı çatışmalar kadının adamı kastre etmesinden kaynaklanabiliyor. Bu noktada ”aynalama”önemli ; çiftler birbirini öyle bir şekilde ayarlayacak ki, adamın maskülen hissetmesini kadın, kadının feminen hissetmesini adam sağlayacak. Tabi bu durumu birinin başlatması lazım. Biri algılamalı, organize etmeli ve değişmeli! Bence bu alanda biyolojik yapı anlamında yatkınlığı nedeniyle KADIN algılayan, organize eden ve değişimi başlatan olabilir.

En az roller kadar beklentilerimiz de önemli. Özellikle çalışan ve çocuk sahibi olan kadınların sorumlulukları zaman zaman çok ağır bir yük oluşturabiliyor omuzlarında. Birçok kültürde olduğu gibi ülkemizde de çocuk bakımı anneye ait görülmekte.

Biliyorum destek hiç fena olmaz ama olmadığında da dünyanızı karartmayın. BEKLENTİNİZİ DÜŞÜRÜN. BUNU YAPIP MUTSUZ OLAN YOK..

Uzm. Klinik Psikolog

Yasemin Kurçenli
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Yasemin KURÇENLİ
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin KURÇENLİ'nin Yazıları
► Sağlıklı Evlilik Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Sağlıklı Evlilik Psk.Dnş.Esin YILMAZ
► Sağlıklı Boşanma Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Sağlıklı İletişim Psk.Çisem UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı İliski' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Emdr Terapisi Mayıs 2019
◊ Cuba Mayıs 2019
◊ Yeni Yıl Mesajı Aralık 2018
◊ İntihar Risk Faktörleri Aralık 2018
◊ İnsan Kasım 2018
◊ Fark Eden Fark Yaratır Kasım 2018
◊ Yasamın İlk Evresi Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:16
Top