2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Bir Sağırlık Olarak Aleksitimi
YAZI #4970 © Yazan Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU | Yayın Eylül 2018
Başarılı, coşkulu, doyurucu ve anlamlı bir yaşam için duygularımıza ihtiyaç duyduğumuz bir gerçektir. Ancak yaşamda bu denli öneme sahip olan duyguları fark edip ifade edebilmek, tarih boyunca bir problem olmuştur. İlk defa Sifneos bir konferansında bu probleme dikkat çekmiş, duygu sağırlını vurgulamak için Aleksitimi kavramından bahsetmiştir.
Peki Duygu Sağırlığı olarak ifade ettiğimiz Aleksitimi tam olarak nedir?

Duyguları tanıma-tanımlama zorluğu ve bedensel bulguyu kapsar. Aleksitimi, duyguların düzenlenmesi ve işlenmesindeki kimi bozuklukları yansıtan çok boyutlu bir kavram.
Bu boyutlar:
1. Duyguları tanımlamada ve bedensel duyumsamalardan ayırt etmede zorluk
2. Duyguları açıklamada zorluk
3. Düşlem azlığı
4. Dışsal yönelimli düşünme

Bu kişiler nasıl görünür?

Bu bireyler daha robotik, kuru, etrafına sıcaklık vermeyen insanlardır. Başka bir dünyadan gelmiş izlenimi verirler. Onlarla iletişim kurma çabaları, çoğunlukla boşa gider; çünkü ortada, duygularını tanımlamakta ve anlatmakta, başkalarının duygularını da anlamakta zorlanan biri vardır. Öfkelendiklerini, kızdıklarını, sevindiklerini pek de belli etmezler. Genellikle çevresindekiler onları bir kere bile ağlarken görmediklerini, neye kızıp kızmayacağını bilmediklerini, herkesin mutluluktan havaya uçtuğu bir olayda bile soğukkanlı yaklaştıklarını belirtirler.

Aslında bu bireylerin hiçbir şey hissetmedikleri söylenemez ancak duygularını tam olarak adlandıramazlar, bundan da önemlisi duygularını sözcüklere dökemez ve çevresindekilere ifade edemezler.

Nedenleri ve risk altındakiler;

Ciddi ruhsal travmalara karşı baş etmek için kişi kendinde duygu sağırlığı geliştirebilir. Nörobiyolojik açıdan bakıldığında ise beynin frontal lobunda yer alan işlevsel bozukluklardan da kaynaklanabilir. Risk taşıyanlar arasında ise yeterince ilgi ve şefkat görememiş çocuklar vardır. Bu çocukların beyninin duyguları tanıma bölümünün pek gelişmediği, yapısal bir anormalliğin olduğu ve bunun da aleksitimiye yol açtığı görülür. Ek olarak eğitim düşüklüğü de bir risk. Eğitim düzeyi düştükçe aleksitimi artıyor, çünkü duyguları ifade edecek kelimelerimiz olmuyor.

Acaba toplumda yaygın mı?

Aleksitiminin genel toplum çalışmalarında bildirilen yaygınlığı %6.7 ile %18.8 arasında değişmektedir. Ülkemizde ise bu yaygınlık %16,7 olarak bulunmuştur. Yani her 100 kişiden yaklaşık 17’si duygu sağırlığı belirtileri gösteriyor.

Cinsiyete göre ise yetişkin erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. Bunun nedeni olarak da, erkekler için duygularını ifade etmenin ‘zayıflık’ ve ‘muhtaçlık’ olarak görülmesidir.

Tedavisi ise;
Bireysel ve grup terapisinin birlikte kullanılması etkili bir psikolojik yardım sağlamaktadır. Bireysel terapi entelektüel öğrenmeyi sağlar ve iç görü kazandırır. Grup terapisi ise yaşantılar yoluyla edinilen bu birikimlerin transfer edilmesine ve yaşama aktarılmasına yardımcı olur.

Uzman Klinik Psikolog Çağla Ebru AY
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağla Ebru AY GÜNEYSU Fotoğraf
Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU'nun Makaleleri
► Aleksitimi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Aleksitimi / K Psk.Büşra YURTSEVER
► Aleksitimi Psk.Özlem YILMAZ
► Aleksitimi-Alexithymia Dr.Psk.Şükriye VAROL
► Aleksitimi Üzerine Bir Gözden Geçirme Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Duygusal Bir Sağırlık Olarak Aleksitimi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pedofili Nedir? Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:49
Top