2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Yöntemleri Nelerdir?
YAZI #5003 © Yazan Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK | Yayın Eylül 2018
Dünyada uygulanan yüzlerce terapi yöntemi vardır.
Esas olarak, ülkemizde en çok kullanılan terapi yöntemleri;
PSİKANALİTİK TERAPİ
Sigmund Freud tarafından temelleri atılmıştır.Terapistin minimum müdahalesi esastır.Terapist geri plandadır. Bu terapi yöntemine göre kişinin davranışının temelinde küçüklüğünde(özellikle yaşamın ilk 6 yılında) yaşantıladığı olaylar etkilidir.Terapist, danışanın davranışlarının geçmişte yaşadığı olaylarla bağlantı kurmasını ve içgörü kazanmasını amaçlar.
PSİKODİNAMİK TERAPİ
Bilinçdışına itilmiş, bastırılmış malzemenin bilinçüstüne çıkarılması amaçlanır.Psikanalitik yönteme göre farkı; terapist biraz daha önplandadır.Danışanın problemlerinin iç çatışmaları ve duygularıyla olan ilişkileri üzerine daha güncel döneme yoğunlaşır.
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
Kişisel olay, düşünceler, algılar ve yargılar ile bireyin kendi hakkındaki açıklamalarına dikkat eder.Açık ve örtülü bozuk davranışları anlama ve değiştirme için bu süreçleri çalışıp manipüle eder.Terapi sürecinde, duygu düşünce ve davranışlar incelenir.
ŞEMA TERAPİ
Şemalar; çocukluk döneminde oluşmuş olan, bizi etkileyen uyaranların ne olduğunu anlamak için zihnimizde farkında olmadan oluşturduğumuz kalıplardır.Terapide, danışanın bu şemaların yaşamına olumsuz etkilerini fark ettirip, başa çıkma stratejilerinin geliştirilmesi amaçlanır.
VAROLUŞÇU TERAPİ
Danışanın sorun olarak gördüğü belirtileri ortadan kaldırmayı hedeflemek yerine, belirtilerin danışanın varoluşuna dair bir unsur olarak görmesini amaçlar.Sorunsuz ve çatışmasız bir hayattan ziyade, hayatın getirdiklerini anlamaya çalışır ve dönüştürmeye zemin hazırlar.
GEŞTALT TERAPİ
İnsan kendini olduğu gibi kabul ederek karşılaştığı durumları ve yaşamdaki zorlukları göğüsleyebilir.Terapide danışanın potansiyelini fark ettirme amaçlanır, burada ve şimdiye odaklanılır.
BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ
Her terapi ekolünün insanın bir yönünü çok iyi tanımlarken bazı yönlerini anlama konusunda yetersiz kaldığını düşünmektedir.Danışanın karakter özelliğine, kültürüne, sorun alanına ve beklentilerine göre terapiyi daha yararlı hale getirebilmek adına kişiye özel sürecin yapılandırılması amaçlanır.

Uzm. Kln. Psk. Endam Gümüş
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Endam GÜMÜŞ UYANIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK'ın Yazıları
► Psikoterapi Yöntemleri Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Yöntemleri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Plasebo Etkisi Ekim 2019
◊ Hayır Diyememek Ocak 2019
◊ Kaygı Bozukluğu Ekim 2018
◊ Öfke Yönetimi Ekim 2018
◊ Panik Atak Ekim 2018
◊ Pazartesi Sendromu Ekim 2018
◊ Depresyon Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:39
Top