2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüm Sosyal Problemleri Çözüme Kavuşturacak Sihirli Formül
YAZI #5016 © Yazan Uzm.Psk.Burak ARKAN | Yayın Eylül 2018
“Sen benim ne yaşadığımı biliyor musun?”


Kimi zaman içimizden sessiz bir çığlıkla, kimi zaman da karşımızdakine var gücümüzle söylediğimiz, ya sorunun başlangıcındaki sızdırmada ya da sonuca vardığını düşündüğümüz o anda en rafine yardım isteme şeklidir bu soru cümlesi.

Peki bir sorun ile karşılaştığımız zaman ne yaparız? Kaçalım mı? Yoksa mücadele mi edelim? Sizce mücadele edersek o problemi çözebilir miyiz? Yoksa ilk anda duygu düşünce ya da davranışlarımızla mı yanıt bulmaya çalışırız?


Hadi o zaman işe bir problemi çözerek başlayalım. 9 nokta olan bir şekil. Elimizi kaldırmadan 4 hamlede bütün noktaların üzerinden geçebilir miyiz?



Aslında hayatlarımız oldukça karmaşık ve bir o kadar dinamiktir. Yaşadığımız anılar, olaylar, deneyimler nefes almamızı anlamlandırmaktadır.
Yoksa problem çözümünde sınırların dışına çıkmak sonuca daha mı kolay ulaştırır?

Aslında hayatlarımız oldukça karmaşık ve bir o kadar dinamiktir. Yaşadığımız anılar, olaylar, deneyimler nefes almamızı anlamlandırmaktadır. Bazen bu durum bizi bir sorun yumağına da itebilir. Yani sorunlar ne kadar karmaşıksa kişinin baş edebilme düzeyi de azalır. Sosyal ilişkiler içinde yaşanılan çatışmalar, içine girdiğimiz roller, ruhsal sorunlar, yetersizlik, karar verememe ya da toplumsal sorunlar çok çeşitli gözükse de ortaya çıkış nedenleri genelde aynıdır.

Peki çözüm nedir?

Sorunlarımızı 3 farklı yolla çözebiliriz:

Zihinsel
Duygusal
Davranışsal
Bir kişi sorunlarına ilk olarak duygusal olarak yaklaştığı zaman problemin çözümünde kendisini oldukça yıpratır. Kişi eğer bu süreçte tek başına ise fazla miktarda duygusal boşalmalar yaşayabilmektedir.

Davranışsal problem çözmeye yaklaşan kişi de ise hareket ön plandadır. Sorunu çözebilir fakat düşünce ve hisler geri planda kaldığından problem temelinde tam anlamıyla çözemeyip sonrasında pişmanlık yaşayabilir.

Tıpkı sosyal sorunlarımızı da bir matematik, geometri çözer gibi ilk etapta zihinsel olarak yaklaşır isek tanımlama, muhakeme etme, analiz ve detaylandırma ön plana çıkar.

Peki problem çözmede his ve davranışlarımız önemli midir?

Problemler karşımıza çıktığındayapacağımız en sağlıklı ilerleme, düşüncelerimizi harekete geçirip, duygularımızla harmanladıktan sonra eyleme dökmektir.

Kısacası;

Düşün,
Kalbine sor,
Harekete geç!
Yaşamın her konusunda olduğu gibi sosyal problemlerimizin çözümünde de ilk adımın zihinsel anlamda atılması gerekmektedir. Yoksa bebeğin oluşum sürecinde beynin ilk sırada yer alması bize bir ipucu mu?
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak ARKAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Burak ARKAN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burak ARKAN'ın Yazıları
► İletişimin Sihirli Gücü Psk.İpek ERDEM
► Aşkın Sihirli Dokunuşu S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ
► Dokunmanın Sihirli Etkisi Psk.Dnş.Tuğba GÜRÇAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Tüm Sosyal Problemleri Çözüme Kavuşturacak Sihirli Formül' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:07
Top