2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Kaygı Bozukluğu (Sosyal Anksiyete)
YAZI #5018 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Meral ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2018
Hemen hemen herkes kalabalık önünde bir aktivite yapacağı zaman veya fazla tanımadığı insanların yanında biraz gerilir ve utanabilir. Sosyal kaygı bozukluğu (sosyal anksiyete bozukluğu) olan kişilerde ise bu durum çok daha yoğundur ve çeşitli sorunlara neden olur. Bu sorunlardan bazıları, kapasitelerinin altında başarı, terfi alamama, terfi alsa bile başarılı olamayacağını düşünerek reddetme düşüncesi, bilgi ve düşüncelerini aktaramama, gölgede kalma, karşı cinsle iletişim problemleri vb. *

Bu sorunun görülme şekli yaş grubuna göre farklılık göstermektedir. Çocuk ve ergenlerde görülme şekli sınıfta arkadaşlarının önünde konuşma, soru sorma, sözel sunum yapma ya da tahtaya yazı yazma, öğretmen ya da karşı cinsten arkadaşlarıyla konuşma, okul tuvaletlerini kullanma, toplu halde yemek yeme sorunları ile ilgilidir.

Yetişkinlerde ise;

Topluluk içerisinde bir şey yemek veya bir şey içmek
Otorite konumunda birisi ile konuşmak
Biri ya da birileri tarafından izlenirken çalışmak
Biri ya da birileri tarafından izlenirken yazı yazmak
Çok iyi tanımadığı birine telefon etmek
Çok iyi tanımadığı biri ile yüz yüze konuşmak
Yabancılarla tanışmak
Umumi tuvaleti kullanmak
Başkalarının oturuyor olduğu bir odaya girmek
Öz hazırlık olmadan bir toplantıda konuşmak
Çok iyi tanımadığı birine karşı görüş bildirmek ya da onu onaylamamak
Satın alınan bir malı iade edilmek üzere geri götürmek
Israrcı bir satıcıyı reddetmek
Mağazada tezgahtardan bir şey istemek
Yeni insanlara kendini tanıtmak
Kasiyere ödeme yapmak
Beceri, bilgi ya da yetenek ile ilgili bir sınava girmek
alanlarında problem şeklinde olmaktadır.

Kaygı yaşayan kişiler gülünç duruma düşeceklerinden korkarlar. Korktukları durumla karşılaşmamak için de kaygı yaşadıkları ortamlara girmekten kaçınırlar. Bu kaçma davranışları sorunun daha da kronikleşmesine neden olmaktadır.

Kaygı bozukluğunun başlangıcı çocukluk veya ergenlik döneminde olmasına rağmen, tedavi için çok uzun yıllar beklemektedirler. Bu gecikme depresyon gibi ek psikiyatrik bozuklukların soruna eklenmesine neden olmaktadır. Kaygı bozukluğu bunun yanı sıra sosyal ve mesleki işlevsellikte, okul başarısında önemli ölçüde bozulmaya yol açmaktadır. *Bu yüzden sosyal fobinin erken tanı ve tedavisi kişinin mesleki, sosyal ve ailevi yaşam kalitesi açısından büyük önem taşımaktadır.



Meral ÖZTÜRK GÜNEL
Uzm Psikolojik Danışman
Aile, Birey ve Çift Terapisti
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Meral ÖZTÜRK
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Meral ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Sosyal Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.Çiğdem KINIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sosyal Kaygı Bozukluğu (Sosyal Anksiyete)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:18
Top