2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kabuklu Yemiş Açısından Zengin Bir Diyet Daha İyi Sperm Kalitesine Neden Olur mu?
YAZI #5032 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Eylül 2018
Son yıllarda yapılan çalışmalara göre, erkeklerin üreme sağlığının kötüye gittiği anlamına gelen sperm sayısındaki azalma, Batı toplumlarındaki düşüşe işaret etmektedir. Nasıl geliştirilebilir?
Araştırmacıların önerdiği gibi, kabuklu yemişlerin bol miktarda bulunduğu sağlıklı bir diyet yardımcı olabilir.
2017 yılında, Batı ülkelerinde erkek üreme sağlığı üzerine yoğunlaşan büyük bir meta analiz, sperm konsantrasyonu ve sperm sayısının, son 30 yıl içinde sürekli olarak düşüşe geçtiğini ortaya koymuştur.
Bu, erkek doğurganlığının endişe verici bir oranda düştüğü anlamına gelir ve bu duruma karşı koymak için çözüm bulmak önemlidir.
Son zamanlarda, Reus, İspanya'daki Universitat Rovira i Virgil'in İnsani Beslenme Birimi'nde bir ekip tarafından yürütülen araştırmalar, erkeklerin günlük olarak dahil ettikleri ya da dahil etmediklerinin günlük olarak sperm kalitesini önemli ölçüde etkileyebileceğini ileri sürdü.
Müfettişler, “kirlilik, sigara ve Batı tarzı bir diyete doğru eğilimler” gibi çevresel faktörlerin, görülen erkek fertilize krizi için kısmen suçlanabileceğini belirtiyorlar.
Son proje, özellikle, kabuklu kuruyemiş tüketiminin sperm sağlığı üzerindeki etkisine bakan randomize kontrollü bir çalışmadır.
Sonuçlar, Avrupa'daki İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği'nin Barselona, İspanya'da, araştırma yazarı Dr. Albert Salas-Huetos tarafından düzenlenen yıllık toplantısında sunulmuştur.

Daha çok kabuklu kuruyemiş daha çok sperm mi üretir?
Dr. Salas-Huertos ve meslektaşları 18–35 yaşları arasındaki 119 sağlıklı erkek katılımcıyla çalıştı. Bu çalışmanın amacı doğrultusunda gönüllüler rastgele iki gruba ayrıldı.
Bir gruptan, fındık, badem ve cevizlerin bir araya gelmesiyle günlük diyetlerine 60 gramlık bir miktar kuruyemiş eklenmesi istenmiştir. İkinci gruptakiler, kuruyemiş tüketme konusunda endişe etmeden, her zamanki Batı tarzı diyetlerini takip ettiler.
Karşılaştırmak için, sperm ve kan örnekleri - hem bu deneyin başında hem de sonunda toplanmıştır- tüm katılımcılardan alınmıştır.
Deneme süresinin sonunda, bilim adamları fındıkla zenginleştirilmiş diyetleri takip eden katılımcıların sperm kalitesini önemli ölçüde iyileştirdiğini fark ettiler.
Daha spesifik olarak, bu katılımcılar %16 daha yüksek sperm sayısına, %4 daha yüksek sperm canlılığına (yani spermada bulunan canlı, sağlıklı sperm hücrelerinin miktarı), sperm motilitesinde %6 iyileşme (veya sperm hücrelerinin hareket) ve sperm morfolojisinde %1'lik bir iyileşme (hücrelerin normal, sağlıklı, büyüklüğü ve şekli) şeklinde olmuştur.
Önemli olarak, günde bir avuç karışık kuruyemiş tüketmiş olan erkekler, araştırmanın sonunda daha az sperm DNA fragmantasyonu gösterdi, bu da bu katılımcıların örneklerinde genetik bütünlüğün daha iyi korunduğu anlamına geliyordu.
Sperm DNA'sı çok parçalandığında, doğurganlık azalır ya da bir düşüğün ortaya çıkması daha olasıdır. Bu bulgular, Dr. Salas-Huertos ve meslektaşlarının "sperm kalitesinde kuruyemiş tüketiminin yararlı bir rolü desteklediğini" kaydetti.
Sağlıklı bir diyet anlayışı yardımcı olabilir
Araştırmacılar, bu gelişmelerin kuruyemişlerin, protein, vitamin ve omega-3 gibi önemli besinlerle zengin olmasından dolayı olabileceğini açıklıyor.
Ancak, araştırmacılar kuruyemişlerin tek başına daha iyi erkek fertilitesine cevap olduğunu söylemenin zor olduğunu açıklıyor. "Henüz bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak bunu söyleyemiyoruz. Ancak literatürde, sağlıklı bir diyet modelinin izlenmesi gibi sağlıklı bir yaşam tarzının değişime yardımcı olabileceğine dair kanıtlar biriktirmeye yardımcı olabilir - ve tabii ki, kuruyemişler Akdeniz'de sağlıklı bir diyetin içerdiği besinler. " Albert Salas-Huetos
Ayrıca, araştırmacılar çalışmanın genç ve sağlıklı bir erkek topluluğunda yapıldığını açıklar ve böylece daha çeşitli bir araştırmada daha fazla araştırma yapılıncaya kadar her türlü genellemeden kaçınılmalıdır.
Son olarak, çalışma Uluslararası Fındık ve Kurutulmuş Gıda Konseyi tarafından finanse edildi, bu nedenle diğer gıdaların ve besinlerin erkek üreme sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamadı.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Makaleleri
► Neden Diyet Yapıyoruz? Dyt.Tilbe AKIN ÖZKAYA
► Diyet Yapmak Neden Zordur Dyt.Nilberk KARAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kabuklu Yemiş Açısından Zengin Bir Diyet Daha İyi Sperm Kalitesine Neden Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:06
Top