2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Evdeki Yabancı"
YAZI #5033 © Yazan Psk.Cengiz ŞİMŞAT | Yayın Eylül 2018
Teknolojik ürünler (tv, telefon, tablet, notebook) son beş- on yıl içinde çok hızlı bir şekilde hayatımıza girmiş bulunmakta bu teknolojik ürünlerin hayatımıza sağladığı kolaylık ve faydaların yanında bize ve çocuklarımıza verdiği bir çok zararları vardır.Bu yazımızda daha çok çocuklarımıza verdiği zararlar üzerinde durucaz.
Evvelden şunu kabullenmek lazım kent hayatı yaşıyorsak bu teknolojik ürünler hayatımızda bir şekilde olacak.Bu durumda karşımıza iki soru çıkıyor;
• Bu ürünler hayatımızda var olmaları devam ederken zarar vermelerinin önüne nasıl geçeceğiz?
• Çocuklarımızda hem otokontrolü sağlama hem de onlarda zararlı durumlara karşı farkındalığı nasıl geliştireceğimiz?
Çocuklar, bir şeyler ile zaman geçirirken , yararlı veya zararlı olup olmadıklarına bakmaksızın daha çok keyif alıp almadıklarına odaklanırlar yani biz yetişkinler gibi basit sebep-sonuç ilişkisi kurmazlar daha çok haz odaklı düşünür ve bu doğrultuda davranış geliştirirler.Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar kendilerini kontrol etmeleri veya denetlemeleri çok mümkün değil.Bu çağdaki çocukların kontrolünü ancak biz ebeveynler sağlayabiliriz.Okul çağındaki ve daha büyük çocuklarda otokontrol ve kendini denetlemeyi biz yetişkinler tutum ve davranışlarımızla çocuklara öğretebiliriz.
Öncelikli olarak teknolojik ürünleri, bebekleri ve çocukları susturma ve yemek yedirme aracı olarak görmemeliyiz daha çok yapılan yanlışların başında televizyon izleterek veya eline telefon, tablet vererek çocuğa yemek yedirmektir. Bir süre sonra çocuk bunu kullanmaya başlar ve onu elde etmek için yemek yememeyi veya ağlamayı tercih edecektir. Çocuğun aç kalması tv veya tabletle yedirilmesinden daha az zararlıdır.İlk önce aile bu duyarlılığa sahip olmalı.
Ve tabi ebeveynin rol model olduğunu dikkate alacak olursak, teknolojik ürünler evde sürekli açık ve her fırsatta ebeveynin elinde olmamalı, yetişkinler her fırsatta bu ürünler ile vakit geçirmemeli,çünkü bir süre sonra evde kişiler arası iletişim bitme noktasına gelir.İletişimin olmadığı yerde duygu yoktur çatışma vardır.Ve aile olma mefhumu giderek kaybolur.Ebeveynler çok zaruri değilse çocuklar uyuduktan sonra bu ürünler ile vakit geçirebilirler tabi bu da sınırlı olmalı.
“Florida Devlet Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar, Türkiye’den 270 ve ABD’den 131 ebeveynle çocuklarının dijital medya kullanımı üzerine bir anket gerçekleştirdi. Türkiye’de 0-6 yaş çocukların yüzde 63’ü tableti tek başına kullanırken yüzde 57’si bir ebeveyniyle birlikte kullanıyor. Bu çocuğun sansürsüz ve kontrolsüz bir mecrada tek başına kalması ve oradakilere maruz kalması demektir. Türkiye’de çocuklar tableti yüzde 72 oranında en çok video izlemek için kullanıyor. Bunu sırasıyla oyun oynamak, resim yapmak, eğitsel amaçlar ve fotoğraflara bakmak takip ediyor. Tabi video veya oyun sitelerine girdiklerinde ekranın kenarlarında hangi reklamın veya hangi iletinin gelebileceğini kontrol edemezsiniz. Sadece olumsuz bir görsellik bile çocuğun duygu dünyasını darmadağın etmesi için yeterli olabilir.Türkiye’de ebeveynler yüzde 55 oranında indirilecek uygulamaları kendi seçerken ABD’de bu oran yüzde 91. Birlikte indirilen uygulamaların oranı ise Türkiye’de yüzde 32. Araştırmacılar, kültürlerin ebeveynlik yaklaşımlarının bu rakamlar üzerinde etkili olabileceğinin de altını çiziyor. Türkiye’de çocukların yüzde 52’si hafta içi tabletle bir saat veya daha az zaman geçiriyor. Hafta sonu ise oran biraz daha artıyor. Bu oranlar ABD’deki yaşıtlarıyla da benzerlik gösteriyor.”
Anne-babalar şunu der;” telefonu tableti elinde aldığımızda veya televizyonu kapadığımızda çocuk hırçınlaşıyor ve ağlıyor.” Öncelikle yukarda yazılanlar dikkate alınarak çocuk yetiştirilmiş ise böyle bir sorun olmayacaktır şayet olsa da ebeveyn salt REDÇİ bir tutum sergileyerek çocukların hayatından teknolojik ürünleri çıkaramazlar elinden tablet aldığınız çocuğa ALTERNATİF bir şey sunmalısınız. Mesela evde herkesin dahil olacağı oyunlar (saklanbaç, körebe veya özgün oyunlar) oynana bilir. Çocuk bu oyunlarda hem daha çok eğlenecek hem oyun içine anne baba dahil olduğu için onlarla kaliteli zaman geçirmiş olacak. Muhakkak çocuğumuza alternatif çözümler sunmalıyız, aksi taktirde çocuğun hırçınlaşması, sizin gerilmeniz sonucu çocuğa sözel veya fiziksel şiddet uygulamanıza neden olabilir.
“Çocuğu bir ortamda tabletle telefonla veya televizyonla baş başa bırakmak onu tanımadığınız biriyle yalnız bırakmanızla eş değerdir.”
Evet belki kontrollü filtre ile programlanmış bir şekilde tablet tv veya telefon çocuklara verilebilir, ancak bu sınırlı bir sürede olmalı bu süre çocuğun yaşına bağlı olarak hafta içi günde bir saat hafta sonu maksimum bir buçuk saati geçmemek kaydıyla verilebilir. Ama burada da yine anne baba kontrolünde olmalı yani aynı ortamda olmalısınız.
Televizyon konusunda da yetişkinler asla onlar uyanıkken diğer tv programlarını (Haber,dizi,film)izlememeli.
Unutulmamalı ki çocuklar için biz yetişkinler ideal modelleriz bu bağlamda muhakkak çocuğa ve aile zarar veren her türlü araç veya faaliyet ailenin hayatına girmemeli veya çıkarılmalı.
SEVGİ,İLGİ,OYUN İLE….
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cengiz ŞİMŞAT'ın Yazıları
► Evdeki Ergen ile İletişim Psk.Nihan ARDA
► Evdeki Huzur, Mutluluk Budur... Psk.Yasemin MERİÇ
► Şehrimize Gelen 'yabancı" (Covid 19) Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Kendi Bedeninde Yabancı Olmak Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında '"Evdeki Yabancı"' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Suç ve Ceza Eylül 2019
◊ Error Nisan 2019
◊ Uyku Mart 2019
◊ İlk Zil Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:10
Top