2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolon Kanserinde Beslenme
YAZI #5035 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Eylül 2018
Radyasyon yayan teknolojik aletlerin çoğalması, hormonlu gıdaların sıkça tüketilmesi, alkol ve sigara tüketimi beraberinde sağlıklı yaşam alışkanlıklarından süratle vazgeçilmesi kanser vakalarında ciddi artışlara neden olmuştur. Bunlar arasında en korkulanlarının başında ise kolon kanseri gelmekte, bu kanser türü maalesef ülkemizde de sıklıkla görülmektedir. Kolon kanserine maruz kalmış hastaların beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken pek çok önemli husus bulunmaktadır. Diyetisyen Merve Kalelioğlu tarafından verilen beslenme tavsiyelerinin uygulanmasıyla bu süreç daha doğru bir şekilde atlatılabilecektir.

Kolon Kanserini Önleyici Beslenme Önerileri
Kolon kanserine yönelik yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde, bu kanser türünü önlediği kanıtlanmış bir besin ya da vitamin bulunmamaktadır. Bununla birlikte en temel içeceğimiz olan su, günlük olarak her bireyin en az 2 litre tüketmesi, her yönden faydalı olacaktır.

Antioksidan özelliği olan A, C ve E vitaminlerini içeren besinlerin tüketilmesi de kolon kanserinin önlenmesi açısından dikkate alınmalıdır. Vücuda A vitamini almak için turuncu sebze ve meyveler, ıspanak ve pazı gibi yeşil sebzeler ile patates, yumurta ve süt tüketilmelidir. C vitamini açısından zengin olan sarı ve yeşil renkli sebzeler ile çilek ve domates gibi ürünlerin doğal olanları da önerilmektedir. Brokoli, fıstık, soya fasulyesi filizi ve mısır gibi gıdalar bedenin E vitamini ihtiyacını karşılamada yeterli olacaktır.
Vitaminler yanında özellikle kalsiyum yönünden zengin gıdaların tüketilmesinin kolon kanserini önleyici etkilere sahip olduğuna dair bazı bilimsel veriler bulunmaktadır. Kalsiyum açısından zengin yoğurt, peynir veya ıspanak gibi besinlerin D vitamini ile birlikte tüketilmesi halinde olumlu etkiler sağlayacağı düşünülmektedir. Bunların dışında ceviz, nar, balık (özellikle somon balığı), koyu yeşil renkteki sebzeler ve Brüksel lahanası gibi gıdalar, kanser ve kalp hastalıklarına karşı çok olumlu sonuçlar verdiğinden beslenme listelerinde mutlaka tercih edilmelidir.

Kolon Kanseri Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Kolon kanseri hastaları, beslenme konusunda tüm bireyler gibi aynı hassasiyetlere sahip olmalılar ve doğru beslenme alışkanlıklarını sürdürmelidirler. Herkes gibi bu hastalar da aşırı yağlı, tuzlu, çok şekerli veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Bazı ilaçların ishal veya kabızlık gibi yan etkileri olabildiği durumlarda ise daha sıvı ağırlıklı beslenmeye dikkat etmeleri faydalarına olacaktır.

Kolon kanseri ameliyatı geçirmiş hastalar ise özellikle ameliyat sonrası ilk 8 haftalık süreç içerisinde doktorunun tavsiyeleri doğrultusunda daha özenli hareket etmelidirler. Bu süreçler esnasında genellikle meyve ve sebzelerin kabuklarının soyularak tüketilmesi, küçük lokmalar halinde yavaşça yenmesi, kurutulmuş meyvelerin yenmemesi ve sıvı gıdaların bolca alınması tavsiye edilmektedir. Bunların yanında yukarıda sayılan gıdaların beslenme listelerine yavaş yavaş eklenmesi sağlanarak, bünyenin yeni döneme daha hızlı adapte olması sağlanmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Prostat Kanserinde Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kolon Kanserinde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:46
Top