2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal ve Verici Bir Eş Olarak Kaçınmanız Gereken Davranışlar ve Duygusal Yoksunluk Şeması
YAZI #5042 © Yazan Psk.Merve DÖKÜMCÜ ÇAKAN | Yayın Eylül 2018
Duygusal olarak ilişkinizde verici bir eş olduğunuzu düşünüyor ve bunun size getirdiği zararlardan yakınıyorsanız bu konuda öncelikle kendinize ve ilişkinizdeki size odaklanmanız gerekmektedir.

İlişkilerinizde karşı tarafa göre daha duygusal ve verici bir insan olduğunuzu düşünüyor, kaybetmekten korkan ve bu korkuya odaklanarak hareket eden, karşı tarafın ihtiyaçlarını ve sevgisini kaybetmemek adına, ilişkiyi onu memnun etmek için planlayan bir kişi iseniz duygusal yoksunluk şemanız olabilir.

Duygusal yoksunluk şemanızın olup olmadığını daha detaylı anlayabilmek için bazı örnekler:

1.İhtiyacınızı eşinize söyleyemezsiniz ve ihtiyacınız karşılanmadığında kendinizi hayal kırıklığına uğramış hissedersiniz.
2.Ne hissettiğinizi açıkça eşinize söylemezsiniz ve anlaşılmadığınız için hayal kırıklığına uğrarsınız.
3.Eşinizin sizi koruması veya yönlendirmesi için kırılganlığınızın ortaya çıkmasına izin vermezsiniz.
4. Yoksun hissedersiniz ama hiçbir şey söylemezsiniz, kırılganlığınızı içinizde saklarsınız.
5.Öfkelenir ve çok ilgi istemeye başlarsınız. Bu ilgiyi de açıkça dile getirmez mesafe koyarak onun fark etmesini beklersiniz.
6. Eşinizi sizinle yeterince ilgilenmemekle suçlarsınız.
7. Uzak ve ulaşılmaz bir duruma gelirsiniz.

Duygusal yoksunluğunuzu ilişkinizi sabote ederek pekiştiriyor olabilirsiniz. İhmal edilme işaretlerine karşı aşırı hassas duruma gelirsiniz. Eşinizin, zihninizi okumasını ve sihirli bir şekilde ihtiyaçlarınızı karşılamasını beklersiniz. Duygusal yoksunluk şemasına sahip biriyseniz ilişkilerinizde ilgi isteyen taraf haline gelerek karşıt saldırı yapsanız bile istediklerini ifade edemezsiniz. Muhtemelen bütün yaptıklarınızın ihtiyaçlarınızı dile getirmek adına yaptığınız akıllarına bile gelmeyecektir. Genellikle ne istediğinizi söylemezseniz ve sonra duygusal ihtiyaçlarınızın karşılanmadığı zaman çok incinir, geri çekilir veya öfkelenirsiniz.

Duygusal yoksunluk şemanız tetiklendiğinde karşı tarafın yaptığı olumlu davranışlarını fark edemeyebilir ve sizin için sevginin karşılanması ve giderilmesi çok daha zor hale gelebilir. Bu durumlarda şemanızı tetikleyen ve şemanın oluşumuna neden olan alanlar (geçmiş dönem yaşantıları) ile çalışmak sizi duygusal anlamda yaşadıklarınızı anlamlandırabildiğiniz ve ilişkilerinizi sağlıklı bir şekilde yürütebildiğiniz bireyler olmanıza destek olur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve DÖKÜMCÜ ÇAKAN'ın Makale ve Yazıları
► Duygusal Yeme Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Duygusal ve Verici Bir Eş Olarak Kaçınmanız Gereken Davranışlar ve Duygusal Yoksunluk Şeması' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:17
Top