2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anneden Ayrılamayan Çocuklar ve Okul Korkusu
YAZI #5053 © Yazan Uzm.Psk.Buse BAŞKÖYLÜ UZUN | Yayın Ekim 2018
Çocuğunun okula başladığı ilk günler aileler için heyecan verici olsa da bu başlangıç bazı çocuklarda endişe ve korkuya neden olabilmektedir. Okula gitmek istemeyen, okulda annesinden ayrılmamak için direten, ağlama nöbetleri ile okuldan gitmek isteyen çocukları ne yazık ki hepimiz görmüşüzdür. Okul ile ilgili korkular,ailesine ve özellikle annesine bağımlı yetişen çocuklarda daha fazla görülmektedir. Özerkliğini tam anlamıyla kazanamamış çocuklar okula başlama sürecinde oldukça isteksiz, kaygılı ve huzursuzdur. Bunun temelinde anneden ayrılmanın çocukta yarattıği gerilim söz konusudur.
Bebekler doğdukları andan itibaren bakım vereniyle bağ kurmaktadır. Hatta bu bağ gebelik sürecine kadar uzanmaktadır. Bebeğin anneyle ya da bakım vereniyle kurduğu bağlanma stili dünyaya, insanlara ve çevreye karşı tutumunu da belirlemektedir. Güvenli bağlanabilen yani annesine istediğinde ulaşabilen ancak gerektiğinde de annesinden ayrılabilen bireyler dünyayı güvenli bir yer olarak algılayabilir. Kimi anneler çocuklarının güvenli bağlanmasına bilinçdışı süreçlerin de etkisiyle izin veremeyebilmekte ve anneye bağımlı bir birey yetiştirebilmektedir. Çocuk üzerinde fazla denetim kurmakta ve çocuğun bağımsız girişimlerini engelleyici tutumlarda bulunabilmektedirler. Çocuğu için sürekli endişelenen, çocuğumun başına bir şey gelir mi düşüncesiyle sürekli önlem alan, çocuğun özerkleşme sürecinde her daim kontrolcü davranan anneler maalesef ki çocuklarına istemeden zarar verebilmektedir. Bu çocuklar okula başladıklarında okulu güvensiz bir yer olarak algılayabilmektedir. Anneden ayrılmak bu çocuklar için yapayalniz kalmak anlamına gelmektedir. Ayrılma anksiyetesi görülebilmekte, çocuk okula gitme konusunda yoğun endişe duyabilmektedir. Bu nedenle okul korkusu ve anneden ayrılma kaygısı yaşayan çocuklara ebeveynleri kaygılarını yansıtmamaya çalışmalı, çocuğu okula gülümseyerek uğurlamalı, okulun güvenli bir yer olduğunu, çocuğun neden orda bulunduğunu çocuğa net ve kararlı bir şekilde anlatmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Buse BAŞKÖYLÜ UZUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Buse BAŞKÖYLÜ UZUN
Edirne (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Buse BAŞKÖYLÜ UZUN'un Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Okul Reddi & Okul Korkusu Psk.Onur CANSIZ
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN
► Okul Korkusu Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Psk.Gonca BAĞLAR
► Okul Korkusu Psk.Sevda ÖZBUCAK
► Okul Korkusu Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anneden Ayrılamayan Çocuklar ve Okul Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:38
Top