2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dehb Olan Çocukların Öğretmenlerine ve Velilerine Öneriler
YAZI #5064 © Yazan Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ | Yayın Ekim 2018
Günümüzde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu çok sık rastlanan bir bozukluktur. DEHB 7 yaş öncesinde başlar ve iki ya da daha fazla ortamda bozulma olmalıdır (ev ve okul). Sadece bir yerde bozulma görülüyorsa DEHB var diyemeyiz. Bu bozukluğun başlıca belirtileri; aşırı hareketlilik, dürtüsellik, dikkat sorunlarıdır. Bunları ayrı ele almalıyız çünkü her dikkat sorunu olan çocuk hiperaktif değildir ancak hiperaktif olan çocuklarda dikkat sorunları görülmektedir.

Peki DEHB olan çocuklara öğretmenler ve aileler nasıl yaklaşmalıdırlar?
Okulda öğrenci ön sıralarda oturtulmalı (1. ya da 2. Sırada)
Gürültü dikkat dağıtan bir unsur olduğundan gürültünün önlenmesi gerekmektedir.
Verilen komutu daha sonra çocuğa tekrarlatmak (Senden kalemlerini toplayıp, Türkçe defterini çıkarmanı istiyorum dedikten sonra hadi ne istediğimi bir de sen tekrar et denilebilir)
Çocuktan beklenen davranışları açıklarken onun göz hizasına inip konuşmalıyız.
bu rahatsızlığı olan çocuklara bilgi aşama aşama verilmelidir.
Ders sırasında sık sık konu hakkında toparlama yapma DEHB olan çocuklar açısından oldukça yararlı olacaktır.
Öğrencinin dikkatinin dağıldığını anladığı anda öğretmen çocuğu utandırmadan dikkatini yeniden toplamasını sağlayan uyarılarda bulunmalıdır.
Öğrencinin hareket etmesini sağlamak için görevler verilmelidir. Hadi idareye bunu götürüp gel, hadi tahtayı sen sil gibi.
DEHB olan çocuklara kolaydan başlayan görevler verilmeli.
Olumlu davranışları ödüllendirilmelidir.
DEHB olan çocuklara akran ilişkileri hakkında geri bildirim verilmelidir. (Sen arkadaşının kalemini kırdın ya arkadaşın üzülmüştür gibi)
Bir etkinlikten önce beklentiler netleştirilmelidir.
Anne-babanın çocuğun içinde bulunduğu durumu anlaması gerekmektedir.
Düzenli rutinleri olan bir ev hayatı (Akşam 8 de yemek zamanı 9.30 da uyuma zamanı gibi)
Çocuk çalışırken uyaranları azaltmak gerekir.
Ev kazalarını azaltıcı önlem almak gerekir.
Davranış planları yapılmalı ve ödüllendirme sistemi kullanılmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saynur İÇYÜZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saynur İÇYÜZ'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dehb Olan Çocukların Öğretmenlerine ve Velilerine Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yeme Bozukluğu Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:59
Top