2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Olmaya Hazırlanırken
YAZI #5076 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin KURÇENLİ | Yayın Ekim 2018
Anne adayı olduğunuzu öğrendiğiniz an varoluş yolculuğunuzun en önemli basamaklarından birine ayak bastığınız andır.
Gülümseyin ve içinizde varolan tüm o rollere eklenecek yeni rol’ünüze ”merhaba” deyin.
Duygu durumunuz farklılıklar gösterebilir. Yaşam basamaklarından geçerken ilk kez karşılaştığınız her durumda olduğu gibi, bu yeni duruma da uyum sağlamanız gerekecek. Daha önceden evlilik hayatına, iş hayatına, yeni bir ilişkiye başlamaya – bitirmeye, taşınmaya… adapte olmanızın zaman aldığı gibi anne olma fikrine alışmanız ve içselleştirmeniz de zaman alabilir. Neyse ki insanın adapte olabilen ve yeni durumlarla başedebilen bir canlı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle duygusal iniş çıkışlarınız sizi endişelendirmesin.

Şimdi yaşamınıza yeni bir farkındalıkla göz atma vakti. Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bunlar hem size, hem bebeğinize, hem de eşinize fayda getirecek değişiklikler olacak.

Biyolojik, psikolojik ve sosyal anlamda hayatınıza farklılıklar getirecek bu süreci iyi yönetmek sizin elinizde. Şimdiye kadar olduğunuz kişiden farklı bir kişi gibi hissedebilir ve daha hassas olabilirsiniz. Tüm hislerinizi sağlıklı bir iletişim kurarak eşinizle ve diğer sosyal çevrenizle paylaşmanız, kişilerarası ilişkilerinizi sağlıklı tutmanız, bu süreci daha kolay atlatmanız anlamına gelir.

Hamilelik sürecinde sosyal çevre desteği, anne adayı için oldukça önemlidir.
Sosyal çevrenizin sizi anlaması ve destek olması, sizin kendinizi nasıl ifade ettiğinizle ilgilidir.

Bazı durumlarda anne adayları, kendilerini eşlerinden ve sosyal çevrelerinden izole tutma isteği hissedebilir.

İnsan doğası gereği sosyal bir canlıdır ve yapılan araştırmalar bize izolasyonun, depresyon riskini arttırdığını göstermektedir.
Bu nedenle böyle bir istek duyduğunuzda, eyleme geçmek yerine, bu isteği sorgulayıp, ters yönde eyleme geçmeniz sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından gereklidir.

Anne olacağınızı öğrendikten sonra kapsamlı bir sağlık muayenesi ve doktor kontrolü ilk yapmanız gerekenlerden.

Ardından uykunuz, beslenmeniz ve günlük hayatınızla ilgili etkinliklerinize bir güncelleme yapabilirsiniz. Sağlıklı beslenme, sağlıklı uyku, sağlıklı egzersiz, sağlıklı sohbetler, zararlı olan her şeyi hayatınızdan çıkarma vakti.

Fayda odaklı bir hayat..
Zararlı olduğunu bilmenize rağmen, hayatınızda değiştiremediğiniz bazı alışkanlıkları değiştirmek için güzel bir fırsat size. Eyleme geçmek için gerekli tüm dürtülerle donatılmış olacağınız bir süreç gebelik.

Peki nasıl eylemler bunlar?
Buyrunuz…

Ruhunuzu kaliteli müzikler dinleyerek doyurun.. Hissettiklerinizi hissedecek, huzurunuzla huzur bulacak bebeğiniz.

Doğanın büyüsünü hissedebileceğiniz yürüyüşler yapın. Gökyüzüne bakın, kuş seslerini duyun, toprağın, yeşilin, çiçeklerin, denizin kokusunu içinize çekin.
Güzel filmler izleyerek, huzur verici kitaplar okuyarak dinginliği hissedin..
Pozitif enerjileriyle size keyif veren, yaşamdan haz almayı bilen insanlarla zaman geçirin..
Beden ve ruh birbirine ayrılmaz şekilde bağlıdır, birine nasıl baktığınız diğerinin ondan nasıl etkilendiği ile ilgilidir. Sağlıksız bir bedende sağlıklı bir psikoloji barınması güçtür, bu nedenle sağlıklı beslenerek hem bedeninize hem iyi hissetme halinize katkıda bulunun.
Hamile olmanız, romantik ilişkinizi gözden çıkarmanız anlamına gelmez. Sevmeye ve sevilmeye devam etmek bu süreçte de en önemli ihtiyaçlarınızdan. Bu nedenle eşinizle olan paylaşımlarınızla, onu dışlamadan, ihmal edilmiş hissettirmeden, bağınızı güçlendireceğiniz harika bir süreç sizi bekliyor.

Unutmayın, ”ANNE” olmak içgüdüselken, baba olabilmek paylaşımlarla ve geçirilen zamanla ilgili.

Bu nedenle eşinizin ”BABA” olabilmesi, sizin onu sürece dahil etmenizle başlayacak.
Anılarınıza en değerlilerini eklemeye hazır olun. İkinizin de yaşamının en önemli anıları arasında yer alacak bu süreci sağlıklı, kaliteli huzur içinde geçirmeniz dileklerimle.

Uzm. Klinik Psikolog & Aile Danışmanı
Yasemin Kurçenli
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Yasemin KURÇENLİ
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin KURÇENLİ'nin Yazıları
► Ebeveyn Olmaya Dair Psk.Dnş.F. Senem BULAT
► Kadın Olmaya Dair... Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocuk Sahibi Olmaya Hazır mıyım? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun! Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anne Olmaya Hazırlanırken' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Emdr Terapisi Mayıs 2019
◊ Cuba Mayıs 2019
◊ Yeni Yıl Mesajı Aralık 2018
◊ İntihar Risk Faktörleri Aralık 2018
◊ İnsan Kasım 2018
◊ Fark Eden Fark Yaratır Kasım 2018
◊ Yasamın İlk Evresi Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:17
Top