2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gut Hastalığında Nasıl Beslenmeliyiz ve Nelerden Kaçınmalıyız?
YAZI #5084 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Ekim 2018
Gut hastalığı, şiddetli ağrı, hassasiyet, kızarıklık ve iltihaplanmalara neden olan bir artrit türüdür. Genellikle ayakları etkiler.
İlaçlar semptomları hafifletmeye ve ürik asit düzeylerini azaltmaya yardımcı olabilir, ancak diyet değişiklikleri atakların önlenmesine yardımcı olabilir.

Diyet ve Gut hastalığı
Çalışmalar, belirli gıda türlerini tüketmenin gut hastalığına yol açabileceğini göstermiştir. Pürinler olarak bilinen maddeler hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunur ve vücutta ürik asit haline dönüşür.
Pürinlerden yüksek besinler gut geliştiren bir kişinin riskini artırır.
Bu gıdaların alımını azaltmak, gut hastalığını önlemeye yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki gıdalardan kaçınılmalıdır:
• Alkol, özellikle bira ve sert likör
• Kırmızı et ve karaciğer veya böbrek gibi organ etleri
• Doymuş yağdan yüksek oranda içeren Istakoz, karides, sardalye, hamsi, ton balığı, alabalık, uskumru ve mezgit balığı gibi deniz ürünleri
• Şekerli içecekler ve fruktozdan yüksek oranda içeren yiyecekler
• İşlenmiş gıdalar ve rafine karbonhidratlar
Popüler inanışın aksine, oruç gutun önlenmesinde etkili değildir. Aslında gut hastalığı saldırısı şansını artırabilir ve bu yüzden dikkat edilmelidir.

Gut diyeti
Gut hastalığı olan insanların temel amacı yaşam boyu sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmektir.
Gut olan insanlar için sağlıklı bir diyet, tüm gıda gruplarını içermelidir. Az yağlı süt ürünleri, sebzeler, kepekli tahıllar ve sert kabuklu yemişler gibi yiyecekler ürik asit düzeylerini azaltmaya yardımcı olur ve sağlıklı bir kalp için de iyidir.
Çalışmalar, gutun gelişmekte olan kalp problemleri riskini artırdığını gösterdiği için bu önemlidir. Aşağıdaki gıda türleri tavsiye edilir:
• Su (günde en az on iki bardak)
• Az yağlı süt ürünleri (yoğurt, peynir gibi)
• Kepekli tahıllar
• Yumurtalar
• Tavuk gibi bazı yağsız etler (günde yaklaşık 60 gram)
• Fruktozdan düşük olan bazı meyveler (örneğin çilek ve kiraz)
• Sebzeler, sebzeler açısından zengin bir diyet iyidir. (ıspanak, mantar, kuşkonmaz ve karnabahar gibi)
• Zeytin, kanola, ayçiçeği gibi bitkisel yağlar
• C vitamini (günde 500-1,000 miligram arasında)
• Kahve
İlginç bir şekilde, çalışmalar, baklagiller, ıspanak, mantarlar ve karnabahar gibi pürin bakımından zengin sebzelerin gut hastalığını tetikleme şansını arttırmadığını göstermiştir. Yulaf da bu riski artırmaz, bu da kalp için iyi bir haberdir.
Sağlıklı bir diyetle, gut olan birinin hastalığı atlatma şansı olumludur. Vücuttaki ürik asit düzeylerinin azaltılmasına yardımcı olan bir diyet esastır ve eklemlere bağlı herhangi bir hasarı önleyebilir.
Gut yönetiminde yardımcı olabilecek diğer yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:
• Sağlıklı kiloyu korumak. Gerekirse, kilo vermek, daha fazla gut atağı geliştirme riskini azaltabilir. Ayrıca kalp problemleri geliştirme şansını da azaltacaktır.
• Egzersiz. Belli yararların yanı sıra, fiziksel aktiviteye girmek, sağlıklı bir kiloyu korumanın önemli bir parçasıdır.
İlk 24 saat gut ataklarının en acı verici zamanıdır. Gut genellikle ayak parmağını etkiler ve hatta bir battaniyenin ağırlığı bile dayanılmaz hissedebilir.
Eğer tedavi edilmezse, gut hem üst hem de alt ekstremitelerden vücuttaki diğer eklemlere yayılabilir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Makaleleri
► Karantinada Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
► Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ
► Yazın Nasıl Beslenmeliyiz Dyt.Neslihan AKTEPE
► Yılbaşında Nasıl Beslenmeliyiz? Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Kan Gruplarına Göre Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gut Hastalığında Nasıl Beslenmeliyiz ve Nelerden Kaçınmalıyız?' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:47
Top