2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayrılık Kaygısı
YAZI #5087 © Yazan Uzm.Psk.Enes KUŞ | Yayın Ekim 2018
Bireyin ilk ayrılığı anne rahmindendir. Birey bu ayrılma ile ayrılık ile tanışır. Gerçek dünya ile kendi imparatorluğu olan anne rahminin arasında bocalama yaşar. Belki yeni doğan çocuğun ilk gözyaşları ilk ayrılığın yasının yansımasıdır. Doğum ile başlayan ayrılık psikolojisi üzerine çalışan teorisyenlerin başında “Doğum Travması” kitabı ile Otto Rank’tır. Otto Rank; bireyin en ağrılı ve ilk ayrılığının doğum olduğunu belirtmiştir. Ayrılık çocuğun psikolojisinin temel taşlarından birisini oluşturur. Hayatının kalan süreçlerinde çokça yaşayacağı bir eylemle tanışır. Kimi zaman bu eylem ölüm olarak karşısına çıkar kimi zaman ise sadece bir ayrılıktır.

Ayrılık psikolojisini kuramsal anlamda işleyen kuramcı ise Margaret Mahler’dir. Mahler ayrılığı bireyleşmenin başlangıç noktası olarak kabul eder. Çocuğun yürüme çağına denk gelen bu dönemde, kendisini besleyen ve koruyan, ona güven veren anne figürü vardır. Diğer taraftan merak ettiği bir dünya vardır. Bu iki seçenek arasında yaşadığı karmaşayı ele alır. Simbiyotik bir dönem olan bu süreçte çocuk gitmek ister, ancak bir gözü hep arkadadır. Mahler’in bu kuramını psikoloji alanı dışındaki bireyler de rahatlıkla gözlemleyebilmektedir. Yürümeye yeni başlamış bir çocuğun yürürken yüzündeki mutluluk ve bir süre uzaklaştıktan sonraki kaygı herkes tarafından rahatlıkla fark edilebilir.

Ayrılık eyleminde diğer bütün davranışlarda olduğu gibi insan bilinçsizce geçmiş yaşantısını tekrar eder. Çocukluk yaşantılarına dayanan kaygı veren ayrılık, insanın kendi başına üstesinden gelmekte zorlandığı bir durumdur. Bu kaygı Otto Rank’ın teorisinden anlayabileceğimiz gibi ebeveynden bağımsız olarak gerçekleşir. Mahler’in kuramından anlayabileceğimiz gibi ise devam eden ayrılık psikolojisinin gelişimi ve bu süreçteki kaygı ebeveynler tarafından hafifletilebilmektedir. Bilinçsiz ve özensizce geçilirse bu dönem bireyin yetişkinlik dönemi için baş edilmesi güç bir psikolojik problem olarak karşısına çıkacaktır. Bu sebeple, ayrılık üzerine ailelerin mümkün olduğu kadar bilinçli hareket etmeleri gerekmektedir.

Doğum ile başlayan süreç ve bireyleşme sürecinin tamamlanması ile son bulan ayrılık psikolojisinin gelişim döneminde aileler çocukları ile sağlıklı ilişkiler kurmak için; gerekirse profesyonel destek almalı ve kendilerini çocuğun psikolojik gelişimi üzerine yazılmış kaynaklar takip etmelidir.

Ayrılık döneminin aileye ve çocuğa en zor geldiği dönemlerin başında okulun ilk günü gelmektedir. Aileler için büyük bir gurur olan okulun ilk günü çocuk için hangi anlamları ifade ediyor olabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Enes KUŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Enes KUŞ
Kocaeli
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Enes KUŞ'un Makale ve Yazıları
► Ayrılık Kaygısı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Çocuklarda Ayrılık Kaygısı Bozukluğu Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
► Ayrılık Psk.Şeyma KAMA
► Ayrılık Psikolojisi Psk.Dilara PEPEDİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ayrılık Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Benliğin Yapısal Modeli Mayıs 2019
► Kişilik Bozuklukları Ekim 2018
► Depresyon Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:52
Top