2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşlılık Döneminde Ortaya Çıkan Bilişsel Bozukluklar ve Psikososyal Destek
YAZI #5103 © Yazan Uzm.Psk.Emel KALINKILIÇ | Yayın Ekim 2018
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte, yaşlılık adını verdiğimiz dönem de uzamakta ve gerek ülkemizde gerekse dünyada yaşlı nüfusu artmaktadır.
Yapılan araştırmalar, gelecek yıllarda yaşlı nüfusun, yaşlılığın ve yaşlılık hastalıklarının en önemli çalışma alanlarından olacağını göstermektedir. Bu sebeple de yaşlılık dönemi bilim insanları ve araştırmacıların ilgi odağı olmuş, bu konuda yapılan çalışmalar artmış, hatta bu döneme ait konular bazı disiplinler için başlı başına bir çalışma konusu haline gelmiştir. Önümüzdeki yıllarda da bu çalışmaların artması beklenmektedir.

Hemen hemen tüm disiplinler için hedef, yaşlılıkta yaşam kalitesini yükseltmek ve bireylerin yaşamlarını sağlıklı ve verimli geçirebilmelerini sağlamaktır. Bu bakış açısıyla, yaşlılıkta yaşam kalitesi ve verimlilik için bedensel sağlık kadar akıl sağlığının da önemli olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

Ancak yaşlanmayla birlikte beyin yapısında bir takım değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler de bireyin bilişsel kapasitesinde, yetilerinde ve becerilerinde değişikliklere yol açmaktadır. Bellek, dikkat, dil, görsel-mekansal işlevler ve yönetici işlevler değişimin ve bozulmanın en sık görüldüğü bilişsel alanlardır. Bu alandaki bozulmalar, yaşlı bireyin davranışlarını dramatik ölçülerde değiştirmekte ve hem birey hem de onunla birlikte yaşanlar için günlük hayatta yeni düzenlemeler yapmayı gerektirmektedir. Alzheimer tipi demans bu konuda en yaygın olarak bilinen hastalıktır.

Eğer siz de yaşlılarla çalışan ve çalışmak isteyen tüm meslek grubuna dahilseniz ya da ailenizde-yakın çevrenizde Demans ya da Alzheimer hastasıyla yaşıyorsanız bu konuda benden bireysel seans alabilir ya da açtığım eğitimlere katılabilirsiniz.

Amaç:
Yaşlılıkta oluşan bilişsel bozulmaları-değişiklikleri tanımak ve yaşlı / demanslı bireye sahip ailelere verilecek psikososyal destek konusunda beceri kazandırmak.

Seans ya da eğitim ile verilecekler:
Yaşlılıkta oluşan bilişsel değişimler-bozulmalar
Demans türleri
Yaşlılık depresyonu ile demans farkı
Demanslı bireye sahip ailelere verilecek psikososyal destek
Günlük yaşamda gereken ev içi ve ev dışı düzenlemeler
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emel KALINKILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Emel KALINKILIÇ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Emel KALINKILIÇ'ın Yazıları
► Evlilikte Öne Çıkan Sorunlar Psk.Namık ACAR
► Yaşlılık ve Cinsellik Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaşlılık Döneminde Ortaya Çıkan Bilişsel Bozukluklar ve Psikososyal Destek' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dahi Çocuklar Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:00
Top