2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak
YAZI #5119 © Yazan Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK | Yayın Ekim 2018
Ne zaman ve nerede ortaya çıkacağı belli olmayan panik ataklar bir hastalık değil, semptomdur.
Panik bozukluğunun belirtisi olan panik ataklar, farklı psikolojik rahatsızlıklarda da ortaya çıkabilir.
Panik atak esnasında kişide hızlı kalp çarpması, terleme, üşüme, nefes alıp vermede sıklaşma, göğüs ağrısı, ateş basması, bulantı, boğuluyormuş gibi hissetme, kontrölünü kaybedeceği ve çıldıracağı korkusu veya kalp krizi geçirdiği düşüncesiyle öleceğine inanması gibi pek çok belirtiler ortaya çıkar.
Bu belirtiler, atağın ilk dakikalarından itibaren doruğa ulaşır ve yaklaşık 10, 15 dakika sonra söner.
Yaşandığı duruma göre 3'e ayrılır;
1) Spontan ataklar: Beklenmedik bir zaman ve yerde meydana gelir.
2) Duruma bağlı olan ataklar: Atağı tetikleyebilecek belli bir durumla karşılaşma öncesinde veya o durumla karşılaşılacağını düşünmeye başlamasıyla gelir. Örneğin, bir toplum önünde konuşma yapacak kişinin sahneyi almadan hemen öncesinde ya da önceden kendini o sahnede konuşuyorken hayal ettiğinde.
3) Durumsal olarak yatkınlık gösterilebilen ataklar: Daha önce panik atak geçirtmiş olan durumla her seferinde karşılaşıldığında atak tekrarlanmaz.

Nedeni olarak geçirilen ciddi sağlık problemleri veya çeşitli psikolojik etkenler sayılabilirken, zaman içinde atakların şiddeti ve sıklığında azalmalar olsa da müdahale edilmediği sürece tamamen iyileşmez. Ayrıca farklı psikolojik rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir.

Panik atakların çoğunlukla çarpık düşüncelerden beslenmesi sebebiyle bu rahatsızlığın tedavisi için en uygun yöntemin, bilişsel davranışçı terapiler olduğu bilinmektedir.

Uzm. Kln. Psk. Endam Gümüş
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Endam GÜMÜŞ UYANIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Plasebo Etkisi Ekim 2019
◊ Hayır Diyememek Ocak 2019
◊ Kaygı Bozukluğu Ekim 2018
◊ Öfke Yönetimi Ekim 2018
◊ Pazartesi Sendromu Ekim 2018
◊ Depresyon Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:46
Top