2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Yönetimi
YAZI #5120 © Yazan Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK | Yayın Ekim 2018
ÖFKE YÖNETİMİ

Danışanların en çok şikayetçi olduğu konulardan biri... Öfke

Öfkenin esiri olmuş ya da öfkeyi kontrol altına almada zorluk çeken kişiler, öfke esnasındaki davranışlarını farkına varamazlar. Fakat öfkeleri dinip estikleri alana geri dönüp baktıklarında bundan büyük bir suçluluk duyarlar.
Öfkenin sebebi içsel veya dışsal nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bir kişiden, yaşanan bir durumdan ve önceden yaşanmış olan travmalardan ya da anılardan kaynaklanabilir.
Kişi kendini kaba davranırken ve kontrolden çıkmış bir vaziyette buluyorsa, öfkesini yöneteceği yollar aramaya başlamanın vakti gelmiş demektir.
Yaşamın devamı için öfke her zaman gereklidir. Yönetildiğinde ve doğru seviyede yaşanıldığında, sağlıklıdır.

Peki nasıl yöneteceksiniz?

Öfkeyi ifade etmenin en sağlıklı yolu, onu saldırgan bir biçimde yöneltmek yerine savunucu bir biçimde ifade etmektir.
İnsanları veya durumları yönetemezsiniz. Fakat tepkilerinizin kontrolü sizdedir.
Öfke esnasında frene basıp duygularınızı dinlemeli ve bir süre bastırmalısınız. Daha sonra düşüncelerinizi sorgulayıp onlar yerine daha az saldırgan ama haklarınızı da koruyanlarla yer değiştirmelisiniz. Örneğin; "Bütün emeklerim boşuna gitti, ben bunu hak etmedim!" Yerine "Evet kızgın olmakta haklıyım fakat şu an öfkeli olmam durumu değiştirmeyecek. Şu andan sonra hak ettiğim karşılığı alabilmek için neler yapabilirim?" cümlesi daha işlevsel bir davranış sergilemenize sebep olacaktır.
Mantığınız, öfkenizden daha güçlüdür!

Elbette hayatta öfkenizi yönetmede daha zorlayıcı durumlarla karşılaşıyor olabilirsiniz. Daha güçlü teknikler ögrenmek için bir uzmana başvurabilirsiniz. Kişinin özelliklerine ve uzmanın kullandığı tekniğe bağlı olarak 2, 3 ay gibi kısa bir sürede öfkenizi normal seviyelere çekmeniz mümkündür.

Uzm. Kln. Psk. Endam Gümüş
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Endam GÜMÜŞ UYANIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK'ın Yazıları
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke Yönetimi Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Öfke Yönetimi Psk.Kamil ERTEKİN
► Öfke Yönetimi Psk.Şeyma ATASOY
► Öfke Yönetimi Psk.Nihal ARAPTARLI
► Öfke Yönetimi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öfke Yönetimi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Plasebo Etkisi Ekim 2019
◊ Hayır Diyememek Ocak 2019
◊ Kaygı Bozukluğu Ekim 2018
◊ Panik Atak Ekim 2018
◊ Pazartesi Sendromu Ekim 2018
◊ Depresyon Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:46
Top