2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb)
YAZI #5121 © Yazan Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK | Yayın Ekim 2018
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Sadece çocuklarda olduğu sanılan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu(DEHB), yetişkinlerde de görülür. Erkeklerde daha çok hareketlilik kadınlarda ise dikkat eksikliği olarak ortaya çıkar.
Malesef, bu durumun yarattığı dikkatsizlik, dürtüsellik ve aşırı hareketlilik, kişinin kendi potansiyeli göz önüne alındığında, kişiden beklenen başarı seviyesinin aşağısında kalmasına neden olur.
Yetişkinlerdeki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtileri ile çocuklarda olan belirtiler aynı değildir.
Yetişkinlerdeki DEHB'nin belirtileri;
- Sık kullanılan araç gereçleri kaybetme, bir yerlerde unutma (araba anahtarı, dosya, çakmak, kalem, telefon)
- Karşıdaki konuşurken dinlemede zorluk çekme, hayal kurmaya başlama
- İşleri bir düzene sokamama ya da sokulan düzene uymada zorluk çekme
- Öfke kontrölünde zorluk çekme
- Bir işten çabuk sıkılma, uzun süre odaklanamama
- Gereksiz panik yapma
- Sürekli aceleci olma, olmayanlara sinirlenme
- Çevredekiler tarafından genelde tez canlı olarak anılma
- Çok konuşma
- Pek çok alana ilgi duyup (yüzme, resim, muzik, enstrüman, heykel, spor ) bu alanlardaki ilgiyi sürdürememe, yarım bırakma

Bu belirtilerin çoğunu siz de yaşıyorsanız, öncelikli olarak bir psikiyatriste başvurmanız gerekiyor demektir. Çünkü DEHB'nin tedavisinde ilaç kullanımı gerekebilir ve bu ilaç kullanımını ancak psikiyatristler önerilebilir. Sonrasında, ilaç kullanımıyla eş zamanlı olarak alacağınız terapiler, bu durumun hayatınızdaki olumsuz etkilerini azaltma ve ilerleme kaydetme adına seçebileceğiniz en iyi yöntemdir. Bu terapiler dikkatinizi arttırmaya destek olabilecek egzersizler, aşırı hareketliliğinizi kontrol altına alabileceğiniz yöntemler ögrenmenize yardımcı olacaktır.

Uzm. Kln. Psk. Endam Gümüş
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Endam GÜMÜŞ UYANIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Plasebo Etkisi Ekim 2019
◊ Hayır Diyememek Ocak 2019
◊ Kaygı Bozukluğu Ekim 2018
◊ Öfke Yönetimi Ekim 2018
◊ Panik Atak Ekim 2018
◊ Pazartesi Sendromu Ekim 2018
◊ Depresyon Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:14
Top