2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaygı Bozukluğu
YAZI #5122 © Yazan Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK | Yayın Ekim 2018
KAYGI BOZUKLUĞU

Kaygı, günlük hayatın normal bir parçası olmakla birlikte, karşılaşılan tehlikeli durumlarda hızlı karar vermede yardımcı olan bir duygudur. Fakat kişi hayatında bazen degil, her durumda kaygı duyuyorsa ve yaşamı olumsuz etkilenmeye başlamışsa o zaman bu durum müdahale edilmesi gereken bir durum halini almış demektir.
Kaygı bozukluğu, kişideki kaygı düzeyinin normalden fazla olup kişinin işlevselliğini bozan ve günlük ihtiyaçlarını gidermesine mani olan bir psikolojik rahatsızlıktır.

Örneğin, ertesi gün sunum yapacak olan kişi, yanlış konuşup rezil olursam düşüncesiyle sunum yapmaktan vazgeçer.
Veya kişi arkadaşlarıyla dışarı çıkacağı zaman, kafasında kendisine zarar verebilecek dışsal etkenleri düşünerek bir korku duymaya başlayıp dışarı çıkmaktan kaçınır.
Ya da kişi ufak bir hastalığında bile, hastalığının ölümle sonuçlanacağına inanır.
Bir anne çocuğu eve gelmede geciktiğinde, başına kesin bir şey geldi diye düşünerek kendi kendine durumu vahim bir hale getirir.
Pek çok çiftin arasını da bozabilen bu durum, çiftler arası güvensizlik oluşturur. Mesela, çiftlerden birinin son zamanlarda artan telefonla olan uğraşıları ya da iş çıkışı eve her zaman geldiğinden biraz daha geç gelmeye başlaması, kaygı bozukluğunun etkisiyle diğer eşin kendini direk aldatılıyormuş gibi hissetmesine neden olup ilişkilerini zedelenmesine yol açar.
Fobiler bile kaygı bozukluğundan kaynaklanır.
Kişi bu gibi düşüncelerle hafif tedirginlik duygusundan panik yapacak seviyelere ulaşan kaygılar duyabilir.

Kaygı bozukluğunu aşmak için alınan terapi yardımlarıyla, kişinin düşünce yapıları incelenerek yarattığı kaydı durumları hakkında farkındalık kazandırılır.
Kaygı bozukluğunun kökeni çok daha derinlerde yattığından ilerleyen terapilerle de bu durumun daha detaylı incelenmesi, tekrar nüksetmemesi açısından en sağlıklı yoldur.

Uzm. Kln. Psk. Endam Gümüş
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Endam GÜMÜŞ UYANIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK'ın Yazıları
► Kaygı Bozukluğu (Anksiyete Bozukluğu) Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Kaygı Bozukluğu Psk.Ayşegül COŞKUN
► Sosyal Kaygı Bozukluğu Psk.Taşkın KARAMAN
► Sosyal Kaygı Bozukluğu Psk.Cemre ÖZCAN
► Kaygı Bozukluğu ve İlişkiler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Yaygın Kaygı Bozukluğu Psk.Özlem YILMAZ
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Sosyal Kaygı Bozukluğu Psk.Huriye ÇEVİK
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.Eylem ESEN
► Sosyal Kaygı Bozukluğu Psk.Kumru ŞERİFOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Kaygı Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Plasebo Etkisi Ekim 2019
◊ Hayır Diyememek Ocak 2019
◊ Öfke Yönetimi Ekim 2018
◊ Panik Atak Ekim 2018
◊ Pazartesi Sendromu Ekim 2018
◊ Depresyon Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:16
Top