2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi Nedir?
YAZI #5128 © Yazan Psk.Seval ERYILANCI | Yayın Ekim 2018
Oyun çocuğun yaşamında oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuklar oyun sayesinde dış dünyada yaşadıkları çeşitli deneyimleri tekrar ele alır ve kendi dünyasında anlamlandırmaya çalışır. Oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, dış dünyaya fark etmeden hazırlık yaparlar. Yaşanan durum çocuk için ne kadar yabancı ve kabullenilmesi zor ise o denli tekrarlı olarak oyunlara yansır. Çocuk oyun sayesinde hayal kırıklıklarını ve kırgınlıklarını onarır. Kendiliğinden çıkan bu onarıcı özelliği, oyunu psikoterapi içinde değerli bir tedavi aracı haline getirmiştir.
Oyun terapisi, oyunun çocuğun kendini özgürce ifade ettiği doğal bir ortam olduğu gerçeğine dayanmaktadır. Oyun terapisi seanslarında büyümenin önündeki engeller kalkar, çocuk kendi iç dünyasını keşfe başlar ve kendi gizil güçlerini kullanarak kendini iyileştirir. Oyun terapisinde çocuk biriktirdiği gerginlik, hayal kırıklığı, güvensizlik, öfke, korku, utangaçlık gibi duygularını, problemlerini ve zorlantılarını oyun yoluyla ifade eder. Oyun terapisi seanslarında çocuk birey olma hakkına sahiptir ve olduğu gibi kabul edilir. Bir başka deyişle çocuktan olduğu kişiden bir başka şey olması beklenmez ve çocuğun olduğu gibi kabul edilmesi değişim sürecini başlatır. Oyun terapisinde çocuk terapistin güvenilirliği eşliğinde duygularını oynayarak açığa çıkarır. Kendi üzerinde düşünebilme, kendi kararlarını verebilme, psikolojik olarak olgunlaşma, kendi kişiliğini fark etme, sahip olduğu gücün fakına varma fırsatı bulduğu için duygusal bir rahatlama dönemine girer. Duygularını yüzeye çıkarabildiğinde ise problemleri hakkında bilgi edinir, onlarla baş edebilir ve onları kontrol etmeyi öğrenir.
Oyun terapisi terapistin çocuğa rehberlik ettiği, yorumlamalarda bulunduğu şekilde “yönlendirici” veya kontrol ve sorumluluğu çocuğa bıraktığı şekilde “yönlendirilmemiş” olabilir.
Yönlendirilmiş oyun terapisi yönlendirilmiş, yapılandırılmış ve hedefe yöneliktir. Her seans belirli bir hedefe yönelik oyuncak ve materyallerle çocuk oyuna davet edilir. Sorun olan davranışın yerine, daha uyumlu olan davranışların getirilmesi hedeflenir.
Yönlendirilmemiş oyun terapisinde çocuk terapi odasının güvenilirliğinde en önemli kişidir. Yetki çocuktadır. Oyunlarında ne yapması gerektiği söylenmez, yaptıklarından dolayı eleştirilmez, ısrarda bulunulmaz, yönlendirilmez, önerilerde bulunulmaz ve yaptıkları düzeltilmez.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Seval ERYILANCI'nın Makale ve Yazıları
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Gamze EŞİN
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Mine AYDEMİR
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
► Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir? Psk.Esra ORÇUNLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Bağlanma Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:34
Top