2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fark Eden Fark Yaratır
YAZI #5165 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin KURÇENLİ | Yayın Kasım 2018
İnsanı mutsuz eden her duygu olumsuzdur. Bunlar: bunaltı, sıkıntı, iç daralması, korku, acı, keder, hüzün, mutsuzluk, çaresizlik, yetersizlik, değersizlik, önemsizlik, acınma, aşağılanma, kızgınlık, öfke, şiddet, kıskançlık, haset ve yenilmiştik gibi duygulardır.
İki tane Emosyon ( duygu) sistemimiz var;
1. Primer Emosyonlar: Bunlar doğuştan her insanda bulunan, temel duygular. Mutluluk, üzüntü, öfke, korku, tiksinme ve şaşkınlık. Sadece altı tane.
2. Sekonder Emosyonlar: Bu duygular ise sonradan edindiğimiz, tecrübelerimizle kendi geliştirdiğimiz duygular. Utanma, kıskançlık, suçluluk gibi “öğrenilmiş” tepkiler. Bilinçli ve sistemli fikirlerle başlar, doğuştan edinilmiş değil, daha önceki deneyimlerimize ait bilgilerden oluşur.
HER DÜŞÜNCE BİR DUYGUYLA YOL ALIR..Düşüncenizin doğruluğu halinde bu düşünceyle orantılı bir duygulanım içine girersiniz. Bu doğal ve normaldir. Buradaki en önemli konu düşüncenin rasyonel olup olmamasıdır. Düşündüğünüz şeyin geçerliliğini ve doğruluğunu test etmelisiniz. Bu düşünce bir gerçeklikten mi geliyor, yoksa sizin geçmiş deneyimlerinizden edindiğiniz bir önyargıdan ya da düşünme alışkanlıklarınızdan mı geliyor. Körü körüne bir inanç mı, gerçekçi bir zeminde test edilmiş, gerçekliği kanıtlanmış bir inanç mı?
Düşündüğünüz şeyin doğruluğunu ve geçerliliğini test edin. Farkındalığını fark eden bir akıl devreye sokun.
Eğer düşünce rasyonel değilse veya düşüncenin rasyonalitesi düşükse ve siz buna inanıyorsanız, içine girdiğiniz döngüden çıkışın yolu; bir uzman eşliğinde bilişsel süreçlerinizin yeniden yapılandırılmasıdır.
Duyguya eşlik eden düşünce bu bağlamda irdelendiğinde çok az inanılan bazı düşüncelerin bireyde çok yoğun negatif duygular oluşturduğu tespit edilmektedir. Bu stratejinin amacı da budur. Hiç inanmadığınız ya da çok az inandığınız düşünceye çok yoğun duygusal tepki verdiğinizin ve etki altında kaldığınızın farkına vardığınızda bu duygusal tonun azaldığını veya ortadan kaybolduğunu gözlemlemekteyiz.
Olabilirliği çok az ihtimaller üzerine bina edilen negatif düşünceler kişiyi zaman zaman panik durumuna düşürmekte, birçok klinik tablonun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
İnsanın düşünce sistematiğini oluştururken Bilgi İşlemedeki sistematik hataları bu sonuçların ortaya çıkmasında ciddi bir paya sahiptir.
Tüm süreçlerin yeniden ele alınması ve yapılandırılması mümkündür. Değişim isteği ve cesaret bunu mümkün kılar.
Uzun. Klinik Psikolog
Yasemin Kurçenli
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Yasemin KURÇENLİ
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin KURÇENLİ'nin Yazıları
► Sorun Çıkarınca Fark Edilmek Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Fark Eden Fark Yaratır' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Emdr Terapisi Mayıs 2019
◊ Cuba Mayıs 2019
◊ Yeni Yıl Mesajı Aralık 2018
◊ İntihar Risk Faktörleri Aralık 2018
◊ İnsan Kasım 2018
◊ Yasamın İlk Evresi Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:27
Top