2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Resimlerinin Analizi
YAZI #5168 © Yazan Psk.Şahnur YAMAN | Yayın Kasım 2018
Çocuklarınız resimleriyle size aslında ne anlatıyor? Çizdikleri resimlerle onların iç dünyalarını izleyebileceğinizi biliyor musunuz?

Her çocuk kendisini, duygularını sözlü olarak ifade etmekte iyi olmayabilir. Peki sözlü iletişim kurmakta sorun yaşadığımız çocukların iç dünyası hakkında nasıl fikir sahibi olacağız? Onları nasıl tanıyacağız?

Bu amaçla çocuğa uygulanan çeşitli testler ve ölçekler vardır. Bunun yanında çocukların severek yaptıkları ve bir şey saklamadan kendilerini gösterebildikleri iki alan vardır: Oyun ve Resim. Bu yazıda çocuğu tanımada çizdiği resimlerin önemini inceliyor olacağız.

Çocuğu tanımada aracı olarak kullanılan resim önceleri çocuğun kabaca zeka puanını elde etmede de yaygınlıkla kullanılıyordu. şimdilerde daha çok projektif test olarak kullanılan resimlere çocuklar , kendilerinin dahi farkında olmadıkları duygularını, düşüncelerini yansıtıp bizlere iç dünyalarını gösterebilirler.

Resimlerinde kullandıkları çizgilerin baskınlığı, kullandıkları renkler, çizmedikleri ya da abartarak çizdikleri figürler gibi ayrıntılar uzmanlar tarafından değerlendirilerek, çocukların aile içi iletişimleri, korku ve endişeleri, duyguları, hayatındaki kişilerin rolleri üzerine fikir sahibi olunur.

Sadece resim analiziyle çocuk hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapılamaz tabi ama çocuğunuzu tanımanızda size ve uzmanlara yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun resimleri üzerine bir uzman görüşü alamazsanız dahi çocuğunuz size yaptığı bir resmi gösterdiğinde "harika olmuş" "muhteşem" gibi sözler yerine yanına oturun, gözlerinin içine bakın ve "bu resimde ne anlattın?" "resimdeki çocuk ne hissediyor" ya da "şu çizgi ne ifade ediyor" gibi sorular sorarak onu daha iyi tanımak için güzel bir başlangıç yapın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şahnur YAMAN Fotoğraf
Psk.Şahnur YAMAN
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şahnur YAMAN'ın Makale ve Yazıları
► Çocuk Resimlerinin Dili Psk.Elif GÜNERİ
► Dasein Analizi Nedir? Abdullah ÖZER
► Modern İnsanın Psikolojik Analizi Psk.İzzet GÜLLÜ
► Wisc-R Testi Analizi ve Üstün Zekalılar Psk.Dnş.Ayşegül ÜLKÜ USLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuk Resimlerinin Analizi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:47
Top