2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızgın Çocuk
YAZI #5175 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Kasım 2018
KIZGIN ÇOCUK

Çocukluğumuzdan bu yana çoğumuz ana babalarımızdan hatta öğretmenlerimizden kızgın bir insan olmanın iyi birşey olmadığını ve göstermememiz gerektiğini duyduk. Şimdi belki de bir çoğunuz hala bu geleneği sürdürmeye devam ediyor. Oysa olması gereken amaç duyguları bastırmak veya yok etmek değil aksine duyguları kabul etmek ve yapıcı bir şekilde kanalize etmektir. Öfke bazen acı veren duygulardan kaçınmak bazen de çocuğun kontrolü dışında gelişen durumlarla ilgili endişesinden kaynaklanabilir.

Öfke patlamalarını, kızgınlıklarını yönetmek için yapılabileceklerden bahsetmeden evvel önemli bir kaç noktadan bahsetmek isterim. Birincisi öfke ve saldırganlık arasındaki ayrım. Öfke genellikle hayal kırıklığı sebebiyle geçici bir duygusal durumken saldırganlık genelde bir kişiyi incitmeye ya da bir eşyayı yok etmeye yönelik bir girişimdir. İkinci önemli nokta ise kızgınlık, saldırganlık kötü kelimeler olmak zorunda değildir. Hepimiz adaletsiz davranıldığında kızgın olma hakkına sahibiz. Son olarak ise kızgın çocuklarla başa çıkarken, eylemlerimiz cezalandırma arzusuyla değil onları koruma, duygularına ulaşabilme ihtiyacına yönelik olması gerektiğini akılda tutmakta yarar var.

Kızgın Çocuklara Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
-Bir çocuğun öfkesini fiziksel olarak görebildiğinizi bilmesini sağlamak, onlara kızgın olduklarında bedenlerine neler olduğunu fark etmesi açısından yardımcı olur. Durumla ilgili onunla konuşma şansı verir.
-Çocuğunuz çığlık atarken genellikle tepkinizi deniyorlar. Sakin kalmak ve toparlanabilmesini beklemek şarttır. Ayrıca çocuğunuzun sizin hamlelerinizi önceden bilmesine izin vermekte önemlidir. Örneğin “hazır olana kadar burada bekleyeceğim. Sen nerede olduğumu biliyorsun. Çığlığın bitene kadar koridorda bekliyor olacağım.” gibi.
-Çoğu zaman çocuklar aşırı öfkeyle kendisini ifade edebilir çünkü kendi kendisine nasıl düzeltebileceğini bilemezler. Bu yüzden ona sakinleştikten sonra bir çok strateji ve öneride bulunabilirsiniz.
-En önemlisi ise çocukların onları bırakmadığınızı duymaya ihtiyaçları olabilir, hatırlatın. Ancak unutmayın ki anne babalarında molaya ihtiyaçları olabilir. -Sakinliğimizi sürdürebilmek için durumdan uzaklaşmalı ancak bunu yaparken nereye gittiğinizi tam olarak bilmelerini, hazır olduklarında sizi nasıl bulacaklarını bilmelerini ve güven vermeyi unutmamak gerekir. Sonuçta çocuğunuz nasıl davranıyor olursa olsun siz kendi davranışlarınızdan sorumlusunuz.

Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Makale ve Yazıları
► Sinirli-Öfkeli-Kızgın Babalar ve Çocukları Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kızgın Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza mı? Disiplin mi? Ekim 2018
► Tuvalet Eğitimi Aralık 2017
► Çocuklar ve Yemek Yeme Nisan 2012
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Doktor Korkusu Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:28
Top