2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Dönemde Sevgi
YAZI #5194 © Yazan Uzm.Psk.Rüya Dilara YILDIRIM | Yayın Kasım 2018
Bir çocuğun gelişiminde sevginin önemi çok büyüktür. Anne (bakım veren) ile çocuk arasındaki sevgi bağının önemi fiziksel ihtiyaçlarından daha önde gelir. Anne ve çocuk arasında hamilelik döneminde başlayan bu bağ diğer tüm ilişkilerini ve dünya ile kurduğu bağı etkilemektedir. Pek çok araştırmacı anne çocuk ilişkisinin sürekliliğinin sonraki yaşantıların temelini oluşturduğunu ileri sürer.
Bağlanma kuramına göre erken yaşlardaki bağlanma ilişkileri aynı zamanda çocukların kendilerinin ne kadar sevilebilir ve değerli olduklarına ve başkalarının gözündeki değerlerine ilişkin beklenti ve inançlarını belirler. Sevgi ve güven ilişkisine dayalı güvenli bağlanma çeşidinde, anne bebeğin hem fiziksel hem duygusal tüm ihtiyaçlarını tutarlı olarak ve zamanında karşılar. Bu şekilde annesi ile güvenli bağlanma kuran çocuklar, hayata ve insanlara karşı çok daha güven dolu, kendini değerli hisseden, benlik saygısı gelişen çocuklar olarak yetişirler.
Çocuğunuza onu sevdiğinizi hissettirmenizin tek yolu bunu söylemek değildir. Elbette çocuğun bunu da duymaya ihtiyacı vardır. Ama sözcüklerin yanı sıra her zaman olduğu gibi söz konusu çocuk oldu mu, sevginizi göstermenin bir başka yolu da oyundur. Sizin onunla oyun oynayıp, onun için çok değerli olan bu zamanı birlikte geçirmeniz önemlidir. Yapılan bir çalışmada önce ailelere çocuklarının en mutlu oldukları zamanları sormuşlar. Ailelerin çoğu çocuklarına aldıkları hediyelerden bahsetmiş. Aynı soru bu kez çocuklarına yöneltildiğinde ise hiçbir çocuk hediyelerden bahsetmediği gibi ailelerinin çok basit gördüğü ama birlikte vakit geçirip oyun oynadıkları anlardan bahsetmişler. Onlarla kaliteli vakit geçirdiğinizde çocuğunuz ona olan sevginizi, ilginizi çok daha fazla hissedecek ve kendisinin ne kadar değerli olduğunu görecektir.
Kaç çocuğunuzu olursa olsun, her çocuğunuzla ayrı zamanlar geçirin ve birlikte bir şeyler yapmaya özen gösterin. Çünkü her çocuk özel olduğunu bilmek ister. Çocuklar anne babalarıyla birlikte bir şeyler yapmaktan ve onlara yardım etmekten büyük keyif alırlar. Birlikte yemek yapın, pasta börek yapın. Bu, aynı zamanda onların sorumluluk almalarını da sağlayacaktır.
6 yaş ve altı çocukların kişiliklerinin oluşumunu araştıran bir çalışmaya göre sevgi, ilgi ve birlikte oyun oynamak, paylaşımlarda bulunmanın çok önemli olduğu görülmüş. Bununla birlikte kaş çatmanın, sert bakışın ve kötü sözün çocukların karakterlerinde ve zekâlarında olumsuz etkilere yol açtığı tespit edilmiştir. Bu nedenle; çocukla iletişim kurulurken gülerek sağlanan göz teması çok önem taşıyor. Sevgi, çocuklar için doğrudan doğruya onunla iletişim kurmaktır. Çocuğunuzdan gelen her tür uyarana açık olun. Onunla konuşurken ‘Seni dinliyorum’ mesajı verin.
Göz teması kadar önemli olan bir başka konu ise tensel temastır. Çocuğumuzu kucaklamak, sarılmak, öpmek, saçını okşamak olumlu etki sağlar. Bebeklerde dokunmak ve onunla konuşmak hemen size karşılık vermesine yol açar. Çok küçük çocuklar dahi sevgi gösterilerine hemen tepki verirler.
Bazı araştırmalara göre, anne ve babasından eşit düzeyde ilgi ve sevgi gören çocukların daha sağlıklı ve olumlu karakter yapılarına sahip oldukları anlaşılmış. Annelerin ve babaların çocukla yakınlık kurması önemlidir. Babayı bir korku aracı gibi göstermek 'Akşam babana söylersem’ ile başlayan ifadeler, çocuğu babadan uzaklaştırır. Çocuk babayı ne kadar olumlu algılıyorsa, kimliği de, kişiliği de ruh sağlığı da o kadar sağlam olur. Çocukla ilgili bir karar alınacaksa ya da bir ceza verilecekse, buna anne baba birlikte karar vermelidir.
Çocuğunuzla ilgili sorularınızı doğrudan kendisine sorun. Arkadaşlarından bilgi almaya çalışmanız aranızdaki güveni yok eder. Sizden bir şeyler istediğinde ilk sözünüz ‘hayır’ olduğunda onu dinlemediğinizi hisseder. Sorularına açık ve tutarlı yanıtlar verin.
Çocuğunuza disiplin uygulamak demek şiddet uygulamak demek değildir. Hiçbir şekilde şiddete başvurmayın. Anne babanın çocuklara sevecen, tutarlı birbirine yakın görüşlerde olmaları önemlidir.
Ayrıca sevginizi ve desteğinizi bir koşula bağlamayın. Çocuk kayıtsız şartsız sevildiğini bilmek ister. Sevginizi kullanarak çocuğunuzu tehdit etmeyin. ’Bir daha böyle davranırsan seni sevmem, başkasının annesi, babası olurum’ türünde cümleler çocuğunuzun kişiliğinde büyük yaralar açar. Olumlu ve olumsuz bütün özellikleriyle sevildiğini hissettirin. Çocuğunuzun akademik başarısı çocuğunuzdan daha önemli olmamalı. Onu ne kadar sevdiğinizi özellikle başarısız olduğunu düşündüğü zamanlarda gösterin. Sevgiyle öğretemeyeceğiniz hiçbir şey yoktur.
Aile ve akrabalık ilişkilerine önem verin ve çocuklarınızı aile büyükleriyle, akran akraba çocuklarıyla bir araya getirin. Çocuklarımız başkalarının yanında eleştirmekten ziyade onları övmeliyiz. Çocuğunuzu yaşı kaç olursa olsun, övgü ve sevgi sözcüklerini toplum içinde söylemek sevildiğini hissetmesini sağlayacaktır.
Çocuğun sevgiyi hissetmesi için birey olduğunu hissetmesi gerekir. Bu nedenle çocuklarınızı kendi aralarında ve başka çocuklarla kıyaslamayın. Birbirlerine üstün olan taraflarını vurgulayıp aralarında kıskançlık ya da rekabet duyguları oluşmasına izin vermeyin. Her çocuğunuzu ayrı ayrı çok sevdiğinizi hissettirin. Sizin çocuğunuz başkalarından, hatta sizden bile farklı bir bireydir. Sosyal bir birey olması için, arkadaş edinmesini ve arkadaşlarıyla görüşmesini sağlayın. Anne baba olmak onun birey olabilmesi için yol gösterici olmaktır. Ayrıca çocuğun özgüveni yüksek bir birey olması için; ebeveynler yönlendirici ve destekleyici olmalıdır. Çocuklar genellikle çekingen ya da güvensiz davranırlar. Başaramasa bile her konuda en azından denemesi gerektiği yönünde çaba gösterin. Çabayı takdir edin. Sürekli komut ve talimat veren ebeveynlerden olmayın. Çocuklar yol göstericiliğinize ihtiyaç duyarlar. Bunu da sevginizle onun yanında ona destek olduğunuzu hissettirerek yapın.
Sizlerde anne baba olarak birbirinizle sevgi üzerine kurulmuş bir iletişim kurun. Çocuklar bu ortamda sevginizi anlayacak ve kendisi de başkalarına sevgisini gösterebilecektir. Sevgiyi göstermenin en iyi yolu sevgi dolu bir aile sunabilmektir. Sevgi dolu bir ailede büyüyen çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimlerinin de sağlıklı olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu çocuklar daha özgüvenli ve derslerinde başarılı çocuklardır. Bu nedenle sevgimizi ifade etmenin pek çok yolunu kullanmalı ve çocuklarımızı sonsuz bir sevgi ortamında büyütmeliyiz. Hiçbir şey yapamadığınızı düşünüyorsanız bile, sık sık onu sevdiğinizi söyleyin. Bütün çocuklar bunu duymaktan mutlu olur. Çocuğunuza verdiğiniz önemi her fırsatta hissettirin ve bunu için gerekçelere ihtiyacınız olmadığını bilin. Değer verildiğini bilmek her çocuğu mutlu eder.
Uzman Klinik Psikolog
Rüya Dilara Yıldırım
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rüya Dilara YILDIRIM Fotoğraf
Uzm.Psk.Rüya Dilara YILDIRIM
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Rüya Dilara YILDIRIM'ın Yazıları
► Okul Öncesi Dönemde Din Eğitimi Psk.Dnş.Cenk AĞ
► Okul Öncesi Dönemde Sanat Eğitimi Psk.İdil Cemre ÖZTEP
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Dönemde Sevgi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun Terapisi Ocak 2022
◊ Adler ve Tek Çocuk Ocak 2022
◊ Ergenlerle Konuşmak Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:51
Top