2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağıran Öğretmen Psikolojisi
YAZI #5197 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN | Yayın Aralık 2018
Sabah Taksim’de bir kongreye katılmak üzere evden çıkıyorum. Toplu taşıma kullansam iyi olacak; önce otobüs sonra metro sonra aktarma. Balık Sırtı Medeniyetinin bir ferdi olarak şoförle dipdibeyiz. Şoförlerin artık camı var neden mi “sizin sağınız solunuz belli olmaz saldırırsınız” diye. Boşuna mı ya, tabi değil. Saldırmıştık da defalarca. Oysa şoför de sıkışıktı, biz de, bu şehir de... Aklıma nedense birden sosyal medyaya dün konu olan trafik polisine bağıran öğretmen düştü. Sosyal medya yıkılmıştı; öyle ya konu lazımdı ilginç gelecek olan bize. O kadar ilginç şeyler yaşamıştık ki artık normal haberler kesmiyordu bizi. O öğretmenle dalga geçenler, nasıl öğretmen olmuş diyenler, kahkaha ile gülenler daha neler neler... Evet yeni KÖTÜ bulunmuştu artık hepimiz İYİ idik. Hepimiz kusursuzduk. Kimse o öğretmenin yıllarca yetiştirdiği çocukları onlara verdiği emeği konuşmayacaktı. ‘Dedikodu’ nun adı SOSYAL MEDYA olmuştu ya artık dedikodu da iyiydi.
Öğretmenin yaşadığı neydi peki? REGRESYON (gerileme) denilen bir kavram var; bazen yetişkin insanların TETİKLEYİCİ bir durum karşısında ÇOCUKLUK ÇAĞINA AİT BİR DÖNEMİ yeniden yaşantılaması anlamında kullanılır. Yani ceza kesilmesi veya o esnada bir polis memurunun bir sözü onun çocukken yaşadığı bir travmayı tetikler ve çocuk gibi o dönemin tepkisini yeniden verir. Bu aynı zamanda iyileştiricidir de, özellikle psikoterapi ortamında çıkarsa. Çünkü travmayı aşmanın en iyi yolu onu yeniden yaşantılamaktır.

O öğretmenle dalga geçerek, onu aşağılayarak belki biz de bizi ezmiş, baskılamış içimizdeki öğretmenlere veya otoritelere duyduğumuz öfkeyi açığa çıkardık ama bu yol doğru bir yol değil.

Sevgili polis arkadaşım polis okulunda sana Davranış Psikolojisi dersi vermişlerdi. Ancak ya bu dersi önemsemedin ya da ders iyi anlatılmadı. Bunu kameraya çekip sosyal medyada yayılmasındaki neticeyi görsen belki de hiç yapmayacaktın. Seni de suçlayıp yeni bir KÖTÜ çıkarma derdinde değilim. Sana hitaben bana diyorum ki ; içimdeki kötüyü bastırmak için başka kötüleri görmeme gerek yok. İçimdeki kötüyle tanışırsam ve anlamını bulursam daha merhametli olacağım kesin.

Sevgili mağdur öğretmenim bir hafta geçti diye bunu ertelemek zorunda değilim, senin de Öğretmenler Günün Kutlu olsun..

Mehmet Akif Aydın
Uzm.Psikolojik Danışman
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Akif AYDIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi77 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN'ın Makale ve Yazıları
► Yaz Tatilinde Öğretmen, Öğrenci ve Aile Olmak Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bağıran Öğretmen Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yalnız Çocuklar Kasım 2012
► Üstün Zekalı Çocuklar Kasım 2012
◊ Aile Şirketi Neden Batar Mayıs 2019
◊ Baba Oğul Psikolojisi Aralık 2018
◊ Bomba Bi Terapi Kasım 2016
◊ Haklılık Psikolojisi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:29
Top