2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Gerçekler ve Sağlık İlişkisi
YAZI #5201 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu TEKE | Yayın Aralık 2018
Beslenme yaşamın ilk adımıdır ve uzun dönemde hayatınızı kısa dönemde gününüzü güzel ve kaliteli geçirmek için harika bir başlangıçtır.
Sağlıklı yaşam bedenen ve ruhen tam bir sağlık halinin sürdürülebilir şeklidir. Değişen dünya, gelişen teknoloji ile birlikte yediğimiz her besin içtiğimiz su bile birer imge haline gelmeye başladı. Kışın salatalık, karpuz yemeye başladık ve koruyucu katkı maddesi dolu bu besinler genetik yapımızı değiştirmeye ve bu değişime alışmamıza sebep oldu. Gerçekten sağlıklı beslenmeden her gün uzaklaşıyoruz, birçok danışanımdan tavuk yiyemiyoruz, ıspanaktan kimyasal tadı alıyoruz, yoğurtlar çabuk bozluyor, meyveler de aynı şekilde gibi birçok cümle duyuyorum.
Elden maalesef bir şey gelmiyor, bilinçli tüketici olun diye sosyal ortamlarda sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.
Peki evde nasıl sağlıklı besinler ile beslenebiliriz, çaya çorbaya, gıda takviyelerine gerçekten ihtiyacımız var mı?
Beni derinden yaralayan bir örnek ile devam ediyorum; 1970 yılında 1 adet elmadan 400 mg C vitamini alırken 2010 yılında 1 elmadan 40 mg C vitamini almaya başladık. 40 yıldaki değişimin en basit örneği bu ve bunu her şey için düşünün.
Tavuk gerçekten tavuk mu ? Et boya mı ? yabancı uyruklu hayvan mı ? Dolaşıyor mu ? Muftafığımıza geldi hangi koşullarda geldi?
Neler yapabiliriz?
1. Balkonunuzda, bahçenizde minik saksılarda maydanoz, biber gibi ürünler üretin ve tohumların yerli olmasına özen gösterin, aldığınız yere, etiketin okumaya vb.
2. Süt alırken aldığınız kaynağın başlangıcından sonuna kadar takip edin, hangi koşullarda evinize girdiğini görün çünkü saatlerce kaynatsanız bile ölmeyecek bakteriler ve diğer mikroplar olduğunun bilincinde olun.
3. Paketli gıdalardan vazgeçin, çocuğunuz kek istiyorsa markete koşmayın bol yumurtalı az şekerli ev keki koruyucu katkı maddesi içermez.
4. Etiket okuyun. Örneğin nar ekşisi güzel bir sos ancak içindekiler kısmından ben nardan başka her şeyi okudum 
5. Tabağınızı salata ve yeşillik ile doldurun. İyi bir şekilde yıkamaya özen gösterin.
6. Çocuklarınıza marketten aldığınız tavuk eti yedirmeyin, hindi veya balık gibi hormonsuz beyaz etleri tercih edin. Hatta mümkünse kuzu eti yedirmeye gayret gösterin.
7. Baharatları baş tacı edin, tuzdan mümkünse uzak durun, kullanmak isterseniz himalaya veya iyotlu tuz tercihiniz olsun, radyasyon emici ve iyot içeriği yetersiz kaya tuzunu kullanmayın.
8. Temiz kaynaklardan su için, marketlerden hazır şişelerde su alırken muhakkak üretim ve tüketim tarihini kontrol edin, uzun süre beklemiş ve plastik içerisinde kalmış suyu almayın.
9. Yeterli balık tüketiminiz yoksa ve doğru pişirme yöntemi kullanmıyorsanız omega-3 desteği kullanın muhakkak diyetisyen, hekim veya eczacınıza danışın.
10. Evde rahatlıkla ıhlamur, kuşburnu, nane limon gibi çayları tüketin ancak karışık bitki çaylarını bilinçsiz şekilde tüketmeyin.
Sağlık bizim seçimlerimizdir ve onun sonuçlarıdır.
Diyetisyen Cansu Teke
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu TEKE Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu TEKE
Kırşehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu TEKE'nin Yazıları
► Karbonhidratlar Hakkında Gerçekler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Egzersiz Hakkındaki Gerçekler Dyt.Aysun SARIN
► Yağlar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Diyette Yanlış Bilinen Gerçekler Dyt.Meltem ERDAĞI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Gerçekler ve Sağlık İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Susamadan Su İçin Aralık 2018
◊ Kahve ile Gelen Sağlık Aralık 2016
◊ Yaşlılıkta Beslenme Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:08
Top