2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baba Oğul Psikolojisi
YAZI #5205 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN | Yayın Aralık 2018
BİZİ HATIRLA FİLMİNİN HATIRLATTIKLARI
Çağan Irmak’a ait olunca film, bir kalite önkabulü ile gidiyorsunuz. Modern hayatın rekabetçi savaşı içinde kendine yer bulmuş, yükselmiş ve maddi refaha ermiş bir evlatla babasının hikayesini izlerken; babalık nedir, insan olmak nedir, gerçek ilişki kurmak nedir, gerçek ve sahte olan nedir anlıyorsunuz.

Bu film aynı evin içinde yabancı kalmış baba ve evlatları derinden sarsabilecek bir film. Çünkü çok güzel bir baba oğul ilişkisi izleyip neyi yaşayamamış olduğuna bir daha şahit olmanın kederini hissedeceksiniz. Issız bırakılmış evlatların gözyaşlarına hakim olamayıp, hiç değilse kendilerinin baba gibi baba olmaya karar verdiren bir film bu.

Filmdeki başrol oyuncusu Eşref baba (Altan Erkekli) İzmir’de yaşamaktadır. Beyin tümörü nedeniyle ameliyat olacaktır. Oğlu Kaan (Tolga Tekin) ise İstanbul’da bir medya firmasında genel yayın yönetmeni olarak yükselmiş ve yüksek kariyerinin ilk sınavını vermek üzere önceden planlanmış ve önemli görüşmelerin sağlanacağı bir iş gezisi için Amerika’ya gidecektir. Ameliyat acil fakat seyahat tarihiyle çakışmaktadır. Kaan öyle bir cendereye sıkışmıştır ki babasına durumu anlatır “gitmesem önce takdir edecekler, sonra eksi haneme bunu yazacak ve yerime en kısa sürede başkasını düşünecekler, gitsem senin yanında olamamanın acısıyla yaşayacağım”. Babalık bu ya “tabiki gideceksin, ben ameliyatımı olup çıkarım, senle hep iftihar ettim ve edeceğim” der.

Eşref Baba basiretli ama; Kaan yola çıktığında kendisine refakat eden Kaan’ın evindeki hizmetlisi Fatoş hanıma hastaneden kaçacağını söyler. Fatoş hanım itiraz etse de Eşref baba; “yarın ameliyat masasında kalmak var, böyle olursa oğlum asla affetmeyecek kendini, böyle bir yükü onun omuzuna koyamam” , tetkikleri ve raporları yaşadığı şehir İzmir’e göndertip bir hafta sonra Kaan döndüğünde ameliyatımı olacağım der.

Bir soluk kadar yakın bir yıldız kadar uzak baba ve evlatların aradığı yakınlık değil midir bu?
Babasının gücünü arkasında hissettiğinde aslanlaşır o evlat
Onun desteğini hissettiğinde en dayanılmaz acılara çelikleşir evlat
Onun tarafından anlaşıldığında sakinleşir o evlat
Ona sarılıp öptüğünde sevmeyi ve saygı duymayı öğrenir evlat
Hayat tecrübelerini çağın gerçekleriyle birleştirip tatlı bir sohbetle aktardığında akl-ı selim ile hareket etmeyi öğrenir o evlat..

Yetim kalmak acıdır ama “babalı yetim” olmak daha acıdır. Kırmalı aramızdaki görünmez zincirleri ve şöyle haykırmalı; “bizim birbirimize aslında çok ihtiyacımız var”

Mehmet Akif Aydın
Uzm.Psikolojik Danışman
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Akif AYDIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi77 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN'ın Makale ve Yazıları
► Baba Oğul Kavgası Abdullah ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Baba Oğul Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yalnız Çocuklar Kasım 2012
► Üstün Zekalı Çocuklar Kasım 2012
◊ Aile Şirketi Neden Batar Mayıs 2019
◊ Bomba Bi Terapi Kasım 2016
◊ Haklılık Psikolojisi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:53
Top