2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı Nedir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
YAZI #5206 © Yazan Uzm.Psk.Ayşe Selin ÖZMEN | Yayın Aralık 2018
Aileye yeni bir bebeğin dahil olması, bir çocuk için kabullenilmesi zor olan bir durumdur. Çocuğun kardeşi kabullenebilmesini bir çok faktör etkilemektedir. Örneğin çocuğun yaşı, ailenin tutumu ve çocuğun kişilik özelliklerine bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebilir. Eşit olmayan ve tutarsız aile tutumları kardeşler arasında kıskançlığın büyümesine neden olur.

Kardeş kışkançlığı yaşanması gereken doğal ve sağlıklı bir süreç olarak kabul edilebilir. Burada önemli olan kıskançlığın derecesidir. Çocuğun bu dönemi daha kolay atlatabilmesi için çeşitli önlemler alınabilir. Öncelikle doğuma kısa bir süre kala, resimli bir hikaye kitabı ile kardeşi hakkında bilgi vermeniz, onun ile, neler yapabileceğini anlatmanız ve bundan sonraki hayatınızda olabilecek değişiklikler hakkında bilgi vermeniz çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar.

Bunun yanında aile ilk çocuğuna kardeş doğmadan önce nasıl davranıyorsa, onunla nasıl vakit geçiriyorsa bu şekilde devam etmelidir. Bebeğin doğumuyla birlikte hayatlarının akışında köklü bir değişiklik yapmamalıdır. Örneğin kimi aileler kardeşin doğumuyla birlikte büyük çocuğu kreşe başlatabilmektedir. Bu noktada çocuğun kendisini evden uzaklaştırılıyormuş gibi hissetmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu yüzden eğer hayatınızda bir değişiklik olacaksa bunu doğumdan önce yapmaya özen gösterin.
Kardeşe yönelik olumsuz duyguları olan çocuk reddedilmemeli bunun yerine duygularını ifade etmesine fırsat verilmelidir. Kıskansa da üzülse de öfkelense de o duygudan korkmadan yüzleşme cesaretini kazanması, zor duygularıyla baş etmeyi öğrenmesi için çocuklar desteklenmelidir. Bunun yanında çocuklar ile ayrı ayrı ve kimi zamanda birlikte ne kadar kaliteli zaman geçirilirse kıskançlık duygusu o kadar azalacaktır. Çocuklarınızla oyun oynamak, hikaye okumak, sinemaya gitmek ve buna benzer durumlar ile onlara özel zaman ayırmaya özen göstermek önemlidir.

Ailelerin en çok kaygı yaşadıkları konulardan biride kardeş kavgalarında nasıl davranmaları gerektiğidir. Burada önemli olan nokta kardeşlerin birbirlerini dinleyebilmeleri, duygularını açığa çıkarmaları ve farklılıklarıyla yaşayabilecekleri çözümler bulmalarıdır. Çocuklarınızın neden kavga ettiklerini gözlemleyin ve size rahatsız eden durumları not alın. Bu konuları ailece değerlendirebileceğiniz fırsatlar yaratın. Çocuklarınızın ilgi alanları, mizaçları ve düşünceleri her ne kadar birbirinden farklı olsa da onları birleştirecek bir köprü mutlaka vardır.

Unutmayın çocuklara eşit değil eşsiz olduklarını hissettirecek şekilde davranmak gerekir. Her bir çocuğunuzun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun ve ona olan sevginizin eşsiz olduğunu gösterin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşe Selin ÖZMEN'in Yazıları
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı Nedir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Öfke Kontrolü Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:26
Top