2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



En Büyük Zaman Hırsızı: 'kararsızlık'
YAZI #5264 © Yazan Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK | Yayın Aralık 2018
Kararsızlık, seni etkileyen karşıt duygu, düşünce, durum ya da istekler karşısında seçim yapmada güçlük çekmektir.
Bu durum, bir süre sonra seni en basit kararları vermede bile zorlayabilir.
Sabah gözünü ilk açtığın andan itibaren; “Acaba ne yesem, hangi kıyafeti giysem?” gibi en basit sorulara dahi karar vermede zorluk çekebilirsin.
Peki bu kararsızlığını nasıl yenersin?

1.Kendine hata yapma esnekligi tanı:
Kararsızlığın en büyük sebeplerinden biri hata yapma korkusudur. Karar verirken, hangisinin en doğru karar olduğunu bulmak için uğraşırsın. Her zaman doğru karar verebilme ihtimalin yok. Bazen kötü kararlar da alabilirsin.

2.Ayrıntılara takılmadan hızlı karar al:
Bir konu üzerinde uzun süre düşündüğün zaman, konudan uzaklaşıp gereksiz ayrıntılara takılabilirsin. Hatta kendini, kararına hiç etkilemeyecek durumları düşünüyorken bulabilirsin.

3.Her kararın az da olsa olumsuz sonuçlar içerirdiğini bil:
%100 doğru diye bir şey yokken bile, senin onu bulmaya çalışman sence ne kadar gerçekçi?

4.Diğer seçeneği aklından çıkar:
Bir karar aldın. Acaba diğer seçenek daha mı iyiydi diye düşünüp, zaten zar zor verdiğin kararı sorgulamayı bırak. Bu sorgulama, içini kemirmekten başka bir işe yaramaz.

5.Kararının sonucu kötü olsa da kendini affet:
Önceden vermiş olduğun hatalı bir karar yüzünden kendini suçlamaya devam ediyorsan, yeni karar alman gerektiğinde daha çok düşünür ve karar vermede daha çok zorlanırsın.

6.Kendine başetme becerilerini hatırlat:
Diyelim vermen gereken kararlardan biri, çok kötü sonuçlar doğurabilir ve sen hangisi olduğunu bilmiyorsun. O zaman kendine, kötü sonuçlu olanı seçersen diye, baş etme becerilerini ve üstesinden gelebileceğin yöntemlerini hatırlat.

7.Mantığını ve duygularını birleştir:
Bazen bir seçenek mantığına çok yatıyorken, diğeri duygularına hitap ediyor olabilir. Bu durumda belki hem duygularına hem de mantığına yakın olan 3. seçeneği seçmeli ya da yaratmalısın.


Kimi zaman bir konuda karar vermeyi 'problem' olarak görmektense, yeni bir 'fırsat' veya 'deneyim' kazanmak olarak görmek, olaylara bakış açını değiştirmene yardımcı olur...

Uzm. Kln. Psk. Endam Gümüş
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Endam GÜMÜŞ UYANIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Endam GÜMÜŞ UYANIK'ın Yazıları
► Kararsızlık Sendromu Psk.Namık ACAR
► Kararsızlık ve Erteleme Psk.Saadet EMİŞÇİ
► Küçük Evler Büyük Beklentiler Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Büyük Kardeş / Çocuk Olmak Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'En Büyük Zaman Hırsızı: 'kararsızlık'' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Plasebo Etkisi Ekim 2019
◊ Hayır Diyememek Ocak 2019
◊ Kaygı Bozukluğu Ekim 2018
◊ Öfke Yönetimi Ekim 2018
◊ Panik Atak Ekim 2018
◊ Pazartesi Sendromu Ekim 2018
◊ Depresyon Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:10
Top