2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mide İlaçlarının Uzun Süreli Kullanımı Zararlı mı? Kanser ve Diğer Hastalıklara Neden Olurlar mı?
YAZI #5277 © Yazan Doç.Dr.Erkan CÜRE | Yayın Ocak 2019
Proton pompa inhibitörü olan pantaprazol, lansaprazol, esomoprazol, rabeprazol, omeprozol grubu ilaçların uzun süreli kullanımı bazı sorunlara neden olmaktadır.
Uzun süreli kullanım barsak florasını değiştirir. Barsak florasının değişmesi ve mide asitinin baskılanması enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Bu ilaçları sık kullananlarda yapılan çalışmalarda toplum kökenli pnömoni (zatürre) sıklığında artış görülmüştür. Nadir ve ciddi bir durum olan Clostridium Difficile enfeksiyonunda artış olduğu saptanmıştır.
Demir eksikliği ve vitamin b12 eksikliğine yol açar ve bunların oral ilaçla tedavisinde düzelmeyi geciktirir. Kalsiyum ve B12 emilimini azaltarak Osteoporoza (kemik erimesi) yol açabilirler.
Özellikle damar yolu ile kullanımında daha sık görülmek üzere magnezyum ve potasyum eksikliğine yol açabilirler. Böylelikle atrial fibrilasyon (nabız düzensizliği) yol açarak hayati tehlikeye neden olabilirler. Kalp krizi ve inme (felç) riskini artırdıklarına dair makaleler yayınlanmıştır.
Uzun süreli proton pompa inhibitor kullanımının Bilişsel fonksiyonlar üzerine etki net değildir. Birkaç çalışma demans ve alzhaimer riskini artırdıklarını bildirmiştir ancak bazı çalışmalar ise bu ilaçların demans riskini azalttığını bildirmişlerdir.
Bu ilaçların akut böbrek raporu yaptığı bilinmektedir. Diyabetik hastalarda kalıcı böbrek yetmezliği riskini artırdığı raporlanmıştır.
En önemli nokta, Danimarkada yapılan ve yeni yayınlanan bir çalışmada bu ilaçların mide asitini baskılarken gastrin adlı hormonun seviyesini artırarak mide kanseri (gastrik adenokarsinoma, nöroendokrin tümör) ve özefagus kanserine neden olabileceği bildirilmiştir. Ayrıca karaciğer ve pancreas kanseri ile de bu ilaçların kullanımı ilişkili bulunmuştur.
Yakın zamanlı Hong Kong da yapılan bir çalışmada da midede bulunan Helicobacter Pylori adlı bakterinin öldürülmesi sonrası bum ide ilaçlarının kullanımının mide kanseri riskini artırdığı bildirildi.
Bu ilaçların uzun süreli kullanımları bazı problemlere neden olabilir. Bu nedenle mutlak endikasyon yoksa uzun süreli kullanılmamaları veya H2 reseptör blokörü ranitidin, famotidin gibi ilaçlarla dönüşümlü kullanılmaları daha doğru olabilir. Henüz kılavuzlara girmiş bir öneri yoktur.

Doçent Doktor Erkan Cüre
Ota&Jinemed Hastanesi
Beşiktaş, İstanbul
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan CÜRE Fotoğraf
Doç.Dr.Erkan CÜRE
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Erkan CÜRE'nin Yazıları
► Mide Kanseri ve Mide Tümörleri Prof.Dr.Enver DOLAR
► Gebelikte Zararlı Beslenme Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Uzun Yaşamanın Sırları Dr.Mahmut AKYILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mide İlaçlarının Uzun Süreli Kullanımı Zararlı mı? Kanser ve Diğer Hastalıklara Neden Olurlar mı?' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:33
Top