2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizmli Farkındalığının Farkında Miyiz?
YAZI #5280 © Yazan Veysi ÇEÇEN | Yayın Ocak 2019
Otizmli Farkındalığının Farkında Miyiz?
Otizm farkındalıktır sözü sanırım bir çok kişi tarafından tam anlamıyla anlamlandırılamamıştır. Otizmli birey düşünce yapıları ve beynin algılama sistemi farklıdır. Özellikle görsel uyaranları farklı bir fotoğraflama sistemi ile görebilmektedirler. Mesela bizim gördüğümüz şekilde renk pigmentlerini göremeyebiliyorlar veya bizim için sabit olan bir renk pigmenti onlar hareketli veya titreşimli olarak algılayabiliyorlar. Bu durum onlar için huzursuzluk yaratabiliyor ve kriz nedeni olabiliyor.

Otizm farkındalıktır deniliyor ve otizmli birey normal gelişim gösteren bireylere göre değerlendiriliyor. Değerlendirme ve analizlerimizi kendimize göre yaparsak bu noktada yanlışa düşmüş oluruz. Örneğin ; otizmli çocuklarda herkesin dert yandığı takıntı problemi aslında bize göre takıntı ama onlara göre değil ! Rutin ve devinimsel hareketler onların mutluluk kaynağı olabiliyor. Bize göre anormal olan davranışları sergilediklerinde aslında o davranışlar onlarda stres atma yolları olabiliyor.

Ayni kıyafeti giymek istemesi, aynı yerde oturmak istemesi, sürekli ayni yemeği yemek istemesi gibi davranışlar bize göre takıntı ama aslında ONLAR ICIN TAKINTI DEĞİLDİR. Otizmli beynin değişimlere kapalı olabileceği, rutinin dışındaki herhangi bir değişimin krizlere neden olabileceği, aynı rengin veya aynı ortamın onların hoşuna gidebileceği, beyinlerindeki fotoğraflama algısıyla normal gelişim gösteren bir beynin farklı olabileceği ve daha bu örneklerinin dışındaki bir çok şeyin farklı olduğunun farkında olmamız lazım bunu anlayarak yaklaşırsak, onları anlamak daha da kolaylaşacaktır.

işte bu nokta ayrım ve farkındalık noktasıdır!

Onları kendimize göre değil ONLARI ONLARA GÖRE DEĞERLENDİRİRSEK sanırım farkındalığı fark eder ve gerçekten onların farklı olduklarını anlarız, onları anladıktan ve onlara güven verdikten sonra emin olun her sey güzel ve farklı olacaktır. Otizmli bireye verebileceğimiz ilk şey de güven olmalıdır.

Otizm tanımı her yerde aynı ama her birey farklı bir dünya ,bu dünyayı anlamak ve gerçekten onlara yardımcı olmak istiyorsak tüm ön yargılarımızdan sıyrılıp onların bilişsel olarak yaklaşım açılarını yakalamamız ve onların davranışlarını iyi analiz etmemiz lazım. Hangi etkiye ne tepki vereceklerini tespit edip onlara o şekilde davranmanız onlara güven verecektir. Otizmli bireylere güven ve sevgimizi verdikten sonra onları kazanmamız daha da kolaylaşabilecektir. Unutmayalım onlar insan ırkının farkı düşünen beyinleridir.

Otizmli bireyi tanımak ve anlamlandırmak için onun hal dilinden anlamak ve onun baktığı pencereden bakmak gerekir !

Otizmi anlamak için otizmce bakmak ve EMPATİ kurmak gerekir!

Veysi Çeçen
Özel Eğitim Alan Öğretmeni
     20 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veysi ÇEÇEN
Mardin (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Veysi ÇEÇEN'in Makale ve Yazıları
► Öfkeli Miyiz? Psk.M.Enes İMERT
► Evlilikle Mutluluğu Bulabilir Miyiz? Meral HASANDAYIOĞLU
► Farkında Ebeveynlik Psk.Damla ARDACOŞKUN
► Duyguların Farkında Olma Psk.Dnş.Özkan KENARLI
► Kişiliğimizin Farkında Olmak Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Kendini Anlamak ve Farkında Olmak Psk.Canan SAYIOĞLU
► Otizmli Çocukların Eğitim Hakkı Pınar KAYA DÖŞLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Otizmli Farkındalığının Farkında Miyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmi Erken Fark Edelim ! Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:56
Top